×
WomanOnly

Nimbový prášek a nimbový olej. V čem je nimba zázračná a proč ji nesmí těhotné ženy?

Nimbový prášek a listy

Zázračná nimba se již od starověku používá v ájurvédské medicíně. Její účinky jsou všestranné a silně působící. Setkat se můžete s nimbovým práškem či olejem, které mají výrazné dezinfekční a antimykotické účinky. Dá se říci, že nimba hubí vše živé, například se používá také k hubení parazitů a mšic na rostlinách. Často se s ní setkáváme v kosmetice. K čemu je nimba ještě dobrá? Dá se užívat i vnitřně?

Odkud nimba pochází a které části rostliny se využívají?

Pod názvem nimba se můžete setkat s různě zpracovanými částmi až čtyřicet metrů vysokého stromu s názvem Zederach indický (Azadirachta indica), který roste hlavně v oblastech Indie, Srí Lanky a Pákistánu. Nimba se odpradávna využívala k léčebným účelům. U nás se nabízí hlavně nimbový prášek, který tvoří drcené nimbové listy, nimbová kůra a nimbový olej lisovaný z plodů nimby.

Sehnat se dá ale i kartáček z nimbové kůry či větviček, který slouží k dezinfekci úst. Běžně se v oblastech, kde se nimba vyskytuje, žvýkají nimbové větvičky, které slouží právě jako kartáčky na zuby. Ostatně i nimbovým práškem se dají dobře vyčistit zuby a nimbu obsahuje i spousta zubních past.

Co obsahuje nimba a jaké má léčebné účinky?

Pojďme si shrnout účinky nimby. Jsou to především antibiotické, antivirové, antimykotické, antiparazitické a dokonce i protirakovinné účinky. Nimba obsahuje spoustu léčivých silic, flavonoidů, triterpenů a další látek.

Proč se nimba nesmí užívat vnitřně?

Vnitřní užívání nimby zatím nikdo neschválil a můžete tak činit pouze na vlastní zodpovědnost. Nimba se využívá především zevně. Ale na internetu najdete zcela běžně návody k vnitřnímu užití nimby, například návod na přípravu nimbového odvaru (spousta účinných látek se ale stejně varem ničí) nebo třeba tipy pro použití nimby v prášku. Její antibiotické, antimykotické, antiparazitické a detoxikační účinky jsou mocné, ale užívání nimby má i svá rizika.

Pokud se něčeho potřebujete zbavit, například zahubit vnitřní parazity jako jsou tasemnice, hlísti a další i exotické “potvory”, přechodně užitá nimba může být dobrou volbou. Je však pravda, že v oblastech, ve kterých nimba roste, její listy tamější obyvatelé pojídají naprosto bez problémů.

Užití nimby – kontraindikace

Především je dobré vědět, že nimbu nesmí těhotné ženy nebo ženy, které se chystají otěhotnět. Nimba totiž, dá se říci, působí jako spolehlivá antikoncepce. Zabíjí spermie a působí abortivně, tudíž vyvolává potrat či předčasný porod. Nimbu také nemohou ženy, které kojí, a ani by ji neměly malé děti do 3 let. Nimba se nedoporučuje užívat dlouhodobě a ve vyšších dávkách. Mohlo by dojít k podráždění žaludku a střeva i dalších vnitřních orgánů, nejen trávicího traktu.

Nimba (neem) nejen v kosmetice

Nimbový prášek (drcené sušené listy nimby) a olej se užívají hlavně zevně, a to i v kosmetice. K dostání bývají neemové šampony, neemové dezinfekční mýdlo, neem zubní pasta, nimbový krém či balzám na hmyzí štípance, ekzém a zanícenou, ekzematickou pokožku. Nimbový prášek může sloužit pro přípravu pleťové masky či zábalu na vlasy, dají se s ním čistit zuby, lze ho přidávat do balzámu k ošetření vlasů napadených lupy, seboreou nebo vší dětskou.

Nimba a kožní problémy

Nimba má velice příznivý vliv na pokožku a využít ji můžete v případě akné, atopického ekzému, bércových vředů, zanícených ran, při lupénce, plísních a mykózách, při výskytu bradavic i molusek, při opruzeninách i kožních nádorech.

Nimba pro domácí mazlíčky – proti klíšťatům, vším a blechám

Nimba také hubí a odpuzuje vši, klíšťata, blechy, kloše jeleního a mnohé další parazity. Využít lze nimbový olej, který je sice velmi nevábného zápachu, zato je účinný. Vyrobit si z něj můžete třeba vlastní domácí repelent.

Nimba tedy může prospět i naším domácím mazlíčkům, kteří nedopatřením přinesli domů blechy. Zkrátka na parazity všeho druhu je nimba jako ďas!  Lze ji využít i jako pesticid, například jako postřik na mšice či k dalšímu hubení škůdců na rostlinách a naši domácí úrodě. K tomuto účelu je výborné použít buď roztok nimbového prášku s vodou, anebo lépe přímo nimbový olej.

Více, či méně, naředěný nimbový olej můžete natírat přímo na kůži zvířete, například je vhodný i při svrabu, nebo ušním svrabu u koček, kdy jej nemocné kočce můžete lehce vetřít do zevního zvukovodu.

Nimbový olej a jeho síla

Nimbový olej se získává lisováním plodů zastudena. Obsahuje esenciální aminokyseliny a mastné kyseliny, vitamín E a terpenoidy toxické pro mikroorganismy, hmyz a parazity. Nimbový olej je lepší naředit s nějakým jiným rostlinným olejem, případně jej použít jako součást již hotových přípravků. Aplikaci neředěného nimbového oleje zkoušejte postupně dle individuální snášenlivosti. Pro své silné účinky olej můžete využít i k léčbě oparů, zanícených ekzémů, plísní nehtů či mezi prsty na nohou, nebo i ženských vaginálních mykóz.

Ženy trpící kvasinkovými záněty pochvy si mohou naředěný nimbový olej zavádět na tamponu do pochvy. Nimbový olej ničí nežádoucí bakterie a kvasinky, ale poté je potřeba obnovit přirozenou vaginální mikroflóru a dodat tělu laktobacily. Určitě jsou vhodné čípky s obsahem příslušným kultur a bakterií mléčného kvašení, které se zavádějí do pochvy.

Pokud jste však těhotná, nebo se chystáte otěhotnět, nepoužívejte nimbu v žádném případě a v žádné podobě, ani zevně, natožpak vnitřně. I nimbový olej hubí spermie a působí proti početí, a mohl by vám rovněž způsobit potrat či vyvolat předčasný porod.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*