×
WomanOnly

Naučte se s námi jak poznat čerstvou cuketu!

FOTO: Cuketa

Pokud jste i vy příznivkyní dietních a lehkých jídel, pak jste si jako jejich součást určitě oblíbila i cuketu. Zelenina dýňovitého typu je bohatá na vlákninu a obsahuje velké množství vody. Proto má i nízkou energetickou hodnotu a je tak skvělým pomocníkem při vašem snažení o vysněnou postavu. Jak ale poznat, že je cuketa čerstvá? Poradíme vám jak na to!

Krásná napovrch, dobrá uvnitř

Čerstvé cukety mají mít svěží a přirozenou barvu, bez jakýchkoli napadení škůdcem. Jejich struktura je pevná, ale zároveň pružná, a to již na první dotek. Neměla by být ani špinavá, což by měl zařídit prodejce a ne až vy doma! Zkrátka, vyberte si ty nejkrásnější kousky, které jsou k dostání a pravděpodobně vyberete ty, které budou velmi dobré.

Suchost je nepřijatelná!

Na suché cuketě si dozajista nepochutnáte, a proto je velmi důležité dát si pozor, že nekupujete zajíce v pytli, tedy suchou cuketu! Případné vysychání je znatelné především na koncích. Konce pak bývají žluté, nebo nahnědlé, v nejhorších případech pak okoralé. Takových cuket se vyvarujte protože nejsou vhodné ani na smažení!

Salát, nebo smažení?

Cukety vybírejte a kupujte také podle toho, na co je v kuchyni chcete použít. Například na zapékání se nejlépe hodí odrůda Tondo di piacenza. Nejčastěji se však v obchodech setkáte s odrůdou Jigonal, jejíž plody jsou tmavozelené a mají štíhlý pravidelný tvar. Taková cuketa je vhodná například do salátů, ale také na obalování!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*