Menu
WomanOnly
Apetit

Nejlepší palačinky jsou ty tenké a nadýchané. Jak na ně?

Nejlepší palačinky jsou téměř průsvitné, lehké a se zlatavými okraji. Na to, zda se vám povedou, má vliv nejen vaše zručnost, nýbrž i ingredience a náčiní, které k jejich přípravě použijete. Dodržíte-li pár jednoduchých pravidel, vykouzlíte palačinky jako od šéfkuchaře.

Jak připravit těsto na palačinky?

Základní palačinkové těsto sestává z pouhých čtyř ingrediencí mouky, mléka, vajec a špetky soli. Mouku můžete použít jak hladkou, tak polohrubou. Hladkou mouku použijte tehdy, když chcete tenké palačinky, které půjdou dobře rolovat. Palačinky z polohrubé mouky jsou tlustější, vhodné například k zapékání. Mléko může být polotučné i plnotučné, ovšem pokud chcete opravdu luxusní palačinky, dejte přednost plnotučnému, které je chuťově plnější a lahodnější.

Do těsta na slané i sladké palačinky nezapomeňte přidat špetku soli, která zvýrazní výslednou chuť. Cukr do těsta naopak nedávejte, během smažení by zkaramelizoval a palačinky by se připalovaly.

A teď to nejdůležitější: vždy nejprve promíchejte mléko a vejce a až poté postupně přisypávejte prosátou mouku, vyhnete se tak hrudkám. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte ještě trochu mléka. Hotové těsto nechejte alespoň půl hodiny odležet, aby mouka dostatečně nabobtnala. Můžete jej klidně připravit den předem a nechat v ledničce.

Pánev nepřilnavá nebo nerezová?

Otázka, v níž se neshodnou ani šéfkuchaři. Pravdou je, že pokud jde o palačinky, každá pánev má svá pro a proti. Jestliže s přípravou palačinek zatím nemáte zkušenosti, použijte pánev s nepřilnavým povrchem. Její výhodou je, že obvykle ani nemusíte používat tuk a palačinky se nepřichytí. Bude však těžší dosáhnout zlatavých, křupavých okrajů.

Máte-li smažení palačinek v malíku, použijte pánev nerezovou. Nezapomeňte ji však nejprve nasucho rozpálit a poté přidat pár kapek oleje nebo jiného tuku (tím, jaký tuk na smažení palačinek použít, se zabýváme níže). Nerezová pánev vám umožní usmažit extra tenké palačinky, protože se po ní těsto dokonale rozlije. Navíc budou mít krásně zlatavou barvu a křupavé okraje.

Existují také speciální palačinkové pánve, s nimiž je příprava tenkých palačinek vůbec nejsnazší. Jsou specifické tím, že mají větší průměr a nízké okraje pro snazší obracení. Vyrábějí se z hliníku či ocele a většina z nich má i indikátor teploty, díky kterému víte, kdy začít smažit. Pokud palačinky připravujete často, určitě se vám tato vychytávka vyplatí. Avšak jak bylo zmíněno výše, luxusní palačinky připravíte i na pánvi nerezové.

Na jakém tuku smažit?

Palačinky smažte na oleji, sádle nebo přepuštěném másle. Tuku však nikdy nepoužívejte moc, jinak se palačinky neusmaží rovnoměrně. Na nepřilnavou i nerezovou pánev stačí pár kapek rozetřených mašlovačkou nebo ubrouskem.

Tuk můžete přidat také rovnou do těsta palačinky budou krásně jemné, ale ne mastné. Tímto způsobem se připravuje například těsto na pravé francouzské palačinky, do něhož se přidává oříšek přepuštěného másla.

Palačinky tenké jako papír

Kouzlo tenkých palačinek spočívá v použití hladké mouky a dostatku mléka. Jak již bylo řečeno, z polohrubé mouky tenké palačinky, které půjdou dobře srolovat, zkrátka nevykouzlíte. Zároveň musí být těsto dostatečně řídké, aby se rozlilo po pánvi. Přidejte proto dostatek mléka, můžete to učinit v jakékoliv fázi přípravy.

Tenké hrníčkové palačinky

Ingredience:

  • 2 hrnky mléka
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 2 velká vejce
  • špetka soli
  • tuk na smažení

Postup:

Mouku prosejte přes sítko. Vejce smíchejte s mlékem, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte prosátou mouku. Na pomoc si můžete vzít mixér, vystačíte si však i s metličkou. Hotové těsto má být hladké a trochu napěněné. Nechejte ho odpočívat alespoň půl hodiny v pokojové teplotě nebo přes noc v ledničce.

Část těsta nalijte na rozpálenou pánev s troškou tuku a krouživým pohybem ho rozprostřete po celé ploše. Postupujte rychle. Ve chvíli, kdy je těsto matné a pevné, palačinku obraťte a krátce ji opečte z druhé strany.

Nadýchané palačinky se sněhem či minerálkou

Chcete, aby byly palačinky tenké a zároveň nadýchané? Máte dvě možnosti, jak toho docílit. Nadýchaných palačinek dosáhnete, když do těsta přidáte buďto minerálku, nebo sníh z bílků. Minerálkou jednoduše nahraďte mléko. Jestliže se rozhodnete pro druhou variantu, oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte je v tuhý sníh.

Nadýchané palačinky pochopitelně nemusejí být nutně tenké, můžete tímto způsobem připravit i silnější palačinky na slano, které následně zapečete v troubě.

Nadýchané hrníčkové palačinky

Ingredience:

  • 2 hrnky perlivé minerálky (nebo mléka, pokud budete šlehat sníh)
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 velká vejce
  • špetka soli
  • tuk na smažení

Postup:

Vejce prošlehejte s minerálkou, rozpuštěným máslem a špetkou soli a postupně přisypávejte prosátou mouku. Těsto nechejte chvíli odpočinout v pokojové teplotě nebo přes noc v lednici. Na rozpálenou a tukem vytřenou pánev nalijte naběračku těsta a krouživým pohybem ho dobře rozprostřete po celé ploše. Palačinky smažte z obou stran dozlatova.

Pokud palačinky připravujete se sněhem, oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte sníh. Smíchejte mléko, žloutky, špetku soli, prosátou mouku a nakonec vmíchejte tuhý sníh. Nechte těsto odpočinout a na trošce rozpáleného tuku smažte palačinky dozlatova z obou stran.

Francouzské palačinky (crêpes)

Francouzské palačinky neboli crêpes jsou velké a tenké. Připravují se na speciální kruhové plotně, na kterou se nedává tuk, a podávají se přeložené. Náplně mohou být sladké i slané (slané francouzské palačinky jsou známé pod názvem galettes). Proslulým druhem francouzských palačinek jsou tzv. crêpes suzette, které se podávají s pomerančovou omáčkou obsahující koňak, skořici a další ingredience.

Zachutnaly vám pravé francouzské palačinky a nyní byste si je chtěli připravit doma? Postupujte podle níže zmíněného receptu. Francouzské palačinky se od těch českých příliš neliší, nicméně do těsta se vždy přidává kousek přepuštěného másla, aby se při smažení nepřipalovaly.

Francouzské hrníčkové palačinky

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky mléka
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce přepuštěného másla (do těsta + na opékání)
  • špetka soli

Postup:

Nejprve smíchejte mouku, oba cukry, sůl a vejce. Přilijte trochu mléka a vypracujte hladké, hutné těsto. Nakonec vmíchejte 2 lžíce přepuštěného másla a zbytek mléka a mixujte. Těsto by mělo mít krásně hladkou konzistenci. Nechte jej alespoň půl hodiny odstát v pokojové teplotě.

Francouzské palačinky je nejlepší opékat na trošce přepuštěného másla na nepřilnavé pánvi nebo speciální pánvi na palačinky. Luxusního výsledku dosáhnete, když hotové palačinky jednoduše poprášíte moučkovým cukrem, pokapete citronovou šťávou a přeložíte na čtvrtiny.

Jakou náplň do sladkých palačinek?

Sladké palačinky jsou velmi vděčné jídlo, které můžete připravit na stovky způsobů. Stačí je naplnit, srolovat a královská snídaně je na světě. Jako náplň do sladkých palačinek použijte například:

  • oslazený tvaroh a rozinky
  • rozvařené ovoce
  • jogurt se zavařeninou
  • čokoládovou pomazánku
  • povidla se zakysanou smetanou

Pokud si chcete dát záležet, ozdobte je ještě čokoládovou polevou, sekanými ořechy, domácí šlehačkou, čerstvým ovocem nebo zmrzlinou.

A čím naplnit palačinky na slano?

Ani v případě slaných palačinek se fantazii meze nekladou. Můžete si připravit jak studené, tak teplé náplně, záleží, na co máte zrovna chuť. Mezi oblíbené náplně do slaných palačinek patří:

  • špenát, česnek, tvrdý sýr
  • sušená rajčata, ricotta, bylinky
  • šunka, tvrdý sýr, restovaná paprika
  • restované žampiony, zakysaná smetana, petrželka
  • šunka, olivy, balkánský sýr

Nejlepší je palačinky se slanou náplní zapéct v troubě, zejména pokud do nich přidáváte sýr. Příprava bude trochu zdlouhavější, nicméně uvidíte, že trocha čekání se vyplatí.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
1,5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Nejlepší palačinky jsou ty tenké a nadýchané. Jak na ně?