×
WomanOnly

Paleo dieta: 3 recepty, které vás dostanou

Paleo dieta se zakládá na návratu k jídelníčku našich předků z doby kamenné, kteří ještě neznali zemědělství a živili se jako sběrači a lovci. Vařit podle jejich životního stylu se ale stává stále oblíbenějším i dnes. A má to i své zdravotní a dietní výhody. Vyzkoušejte některé oblíbené recepty. 

Avokádo ve slanině

  • avokádo (nemusí být perfektně zralé)
  • slanina

Troubu předehřejeme na 220 °C . Avokádo oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Plátky slaniny avokádo obalíme, můžeme okořenit trochou pepře, ale sůl už nepřidáváme. Omotané avokádo pokládáme na pečicí papír a pečeme 5 až 10 minut, dokud není slanina křupavá.

Paleo dieta: vraťte se do pravěku a zhubněte

Kubánské salátové závitky s vepřovým masem

  • 2 kg krkovice a bůčku bez kostí a kůže
  • půl svazku oregana
  • římský kmín
  • chili papričku
  • 2 limetky
  • 1 pomeranč
  • 6 stroužků česneku
  • 1 cibuli
  • sůl, pepř
  • Na salát: půl hlávky červeného zelí, 2 okurky, lžíce celozrnné hořčice, lžíce slunečnicového oleje, lžíce vinného octa

Limetky a pomeranč je potřeba očistit kartáčkem, ostrouhat z nich kúru a vymačkat šťávu. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, česnek není potřeba loupat. Na plech dáme maso okořeněné solí, pepřem, kmínem, snítky oregana a kůrou z limetek a pomeranče, navrch poklademe cibuli a česnek. Vše podlijeme šťávou z citrusů a trochou vody a přiklopený plech dáme do rozehřáté trouby na 120 °C na přibližně šest hodin.

Okurky a zelí nakrájíme na tenké proušky a promícháme s hořčicí, octem, olejem a dochutíme solí a pepřem.

Když je maso upečené, roztrháme ho dvěma vidličkami na vlákna, z výpeku odstraníme větvičky oregana a slupky česneku.

Na závěr naklademe do omytých a osušených listů salátu maso, zeleninovou směs a třeba i kousek avokáda a můžeme podávat.

Chia pudink

  • 400 ml kokosového mléka
  • 50 g 85% čokolády
  • 1 lžíce kakaa
  • 5 až 6 lžic chia semínek
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Mléko s nalámanou čokoládou a kakaem zahřejeme v rendlíku, až se vše rozpustí. Pak vypneme sporák a za stálého míchání přidáváme chia semínka. Míchat je potřeba, dokud hmota nezačne lehce houstnout. Nakonec rozlijeme pudink do mističek a necháme v lednici pár hodin vychladnout. Servírovat můžeme třeba s ovocem.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*