×
WomanOnly

Chia semínka. Co na nich všichni vidí a jak je používat v kuchyni?

Chia semínka pudink
Chia semínka jsou perfektním pomocníkem při jakékoli dietě!

Věděli jste, že chia semínka pocházejí ze šalvěje? Konkrétně z rostliny jménem šalvěj španělská (salvia hispanica). Jedná se asi o metr vysokou bylinu s fialovými či bílými květy. Malá černá a bílá semínka mají jemnou ořechovou chuť a hlavně – dokáží absorbovat vysoké množství vody. Díky tomu budete mít pocit, že již nemáte hlad!

Potrava běžců

Šalvěj španělská roste pouze v některých oblastech Jižní a Střední Ameriky, a to již více než 4 000 let. Dávní Aztékové řadili chia semínka spolu s kukuřicí, fazolemi a amarantem mezi základ svého jídelníčku. Poskytovala jim sílu, vytrvalost a odolnost v drsných klimatických podmínkách. Chránila je před dehydratací a dodávala energii. Někdy bývají také označována jako „potrava běžců“. Chia semínka jsou podobně jako bazalková semínka vysoce hydrofilní. Po namočení na 5-10 minut do vody vznikne gel. Dokáží na sebe navázat až dvacetinásobek vody, než sama váží!

Česnek. Účinky na zdraví nic nepřekoná!

Chia semínka a zdraví

Chia semínka obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9 a B12, které hrají významnou roli ve vývoji těla, metabolismu, kardiovaskulární a nervové činnosti. Obsahují až 30 % olejů a jsou neuvěřitelně bohaté na živiny. Tato semena jsou zdrojem minerálů, bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Obsahují 5 x více vápníku než mléko, 3 x více železa než špenát a 15 x více hořčíku než brokolice. Chia působí jako katalyzátor pro vstřebávání a asimilaci vápníku. Vápník se plně vstřebává v těle v důsledku přítomnosti boru v semenech. Kromě toho jsou chia semínka zdrojem dalších minerálů jako fosfor, zinek a draslík, které jsou důležitými prvky pro tvorbu mnohých enzymů a hormonů v těle. Fosfor zajišťuje normální fungování nervového systému a paměti.
Draslík zabraňuje vzniku svalových křečí, normalizuje a stabilizuje krevní tlak. Zinek aktivuje imunitní systém, zlepšuje svalovou výkonnost, má zásadní význam pro reprodukci. Hořčík zvyšuje vstřebávání vápníku a draslíku, zvyšuje energii, je velmi důležitý, pro aktivní lidi.

Chia semínka = nejlepší recept na hubnutí

Chia semínka mají unikátní vlastnost, totiž že nás velmi zasytí, aniž by prakticky měly nějakou energii. Díky schopnosti absorbovat vodu nebudete mít hlad. Jejich konzumace je tak nanejvýš vhodná při redukčních dietách a hubnutí.

Kromě toho se jedná o ceněný antioxidant, který až 3 x silnější než borůvky. Chia semínka navíc zlepšují imunitu, regeneraci pohybového aparátu a odstraňují záněty a bolesti ve svalech a kloubech. Zkracuje se díky nim doba regenerace svalů. Jedná se o ideální zdroj bílkovin pro sportovce, vegetariány a vegany.
Chia semínka snižují krevní tlak a stabilizuje hladinu cukru v krvi, dále snižují riziko cévní mozkové příhody a osteoporózy. Představují také prevence proti vzniku rakoviny (vitamínu B-17 amygdalin). Zajišťují správný vývoj nervové soustavy plodu v prvních třech měsících těhotenství díky vysokému obsahu vitaminu B12.

Jaké mají nutriční hodnoty?

Chia semínka mají celkem 444 kcal/1832 kJ na 100 gramů. Z toho tvoří proteiny 16 – 18 g, sacharidy 4,9 g,  z toho cukry 0,8 g, tuky celkem 31,4 g, omega-3 mastné kyseliny 13 g,  omega-6 mastné kyseliny 3,4 g, vláknina 32 mg.

Chia semínka můžete nahradit i českými superpotravinami

Podobné výživové vlastnosti jako chia mají také lněné semínko a bazalkové semínko.

 

Jak užívat chia semínka?

Doporučená denní dávka chia semínek je cca 15 gramů, což představuje asi 1- 2 polévkové lžíce. Můžete si je dávat do smoothies, jogurtů, pudingů, polévek, salátů, do ovesné kaše, příp. je konzumovat přímo a zapít vodou. Doporučuje se také, abyste si dali asi lžíci chia semínek před a po sportovním výkonu či jiné fyzické zátěži.

Pozor! Chia semínka mají i negativní účinky

Chia semínka hohou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, anebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím chia semínek. Chia semínka můžou také zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání chia semen ve vaší stravě. Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak chia semínka raději vynechte. Chia semínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořčici a na hořčičné semeno. U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství chia semínek.

Hrozí nám předávkování?

Doposud nejsou známy případy předávkování chia semínky, takže žádné konkrétní omezení kromě výše zmíněných kontraindikací zde nenaleznete. Nicméně logicky vzato, vše by se mělo užívat v rozumné míře. Co je v malém množství zdraví prospěšné, určitě mlže ve velkém množství škodit. Dvě lžičky denně jsou tak akorát.

Kustovnice čínská neboli goji. Jak připravit superpotravinu pro dlouhověkost a sexuální vitalitu

Jak chia semínka použít v kuchyni

Můžete je přidat i do jakéhokoli těsta, pudinků, tvarohu, jogurtů, polévek nebo omelet. Gel pak získáte smícháním 1 dílu semínek na 10 dílů vody (ovocné šťávy nebo mléka), nechte 5 až 10 minut odstát. Pokud to bude déle, bude gel hustší a semínka měkčí. Poté můžete gel přidat do jakéhokoli nápoje nebo pokrmu. Když smícháte 1 polévkovou lžíci chia semínek pouze se 3 lžícemi vody a necháte cca 15 minut odstát, vznikne vám hustá gelová hmota, která vám poslouží jako náhrada jednoho vajíčka v jakémkoli receptu. Toto jistě oceníte, pokud potřebujete snížit hladinu cholesterolu, navíc v takto připraveném jídle podstatně zvýšíte obsah živin.

 

Citrónové muffiny s chia semínky

Připravte si dvě těsta.

Na první si připravte:

  • 2 vejce,
  • 1 kelímek bílého jogurtu,
  • šťávu ze dvou citrónů,
  • 2 lžičky vanilkového cukru,
  • 4 lžíce medu.

Na druhé připravte:

  • 2 a ¼ kelímku pšeničné mouky,
  • 1 prášek do pečiva,
  • ½ lžičky jedlé sody,
  • ¼ kelímku chia semínek
  • špetku soli

Postup: Obě těsta spojte dohromady a přisypte kelímek borůvek. Těsto nalijte do forem na muffiny do třetiny objemu. V předehřáté troubě na 180 stupňů pečte cca 20 minut.

Chia puding

Semínkový chia pudink je báječná, rychlá a zdravá snídaně. Jeho výroba zabere asi 2 minuty. Nejlepší bude, když ho necháte pěkně uležet v lednici přes noc. Minimálně ale hodinu. A jak to udělat, aby vám ztuhl do správné konzistence? Nejdůležitější je správný poměr tekutiny k semínkům. Nejlepší jsou 2 polévkové lžíce chia semínek (30 g) na 130 ml tekutiny (včetně lžičky javorového sirupu). To znamená 4,3 ml tekutiny na 1 g chia semínek.

Dalším klíčem k úspěchu jsou kvalitní chia semínka. Čím starší koupíte, tím slabší mají svůj přirozený hydrofilní charakter, tedy schopnost nasát do sebe vlhkost a vytvořit tak kolem semínka gelovou vrstvu. Takže nekupovat semínka ve slevě! Důležité také je semínka dobře rozmíchat a především pořádně „protřást“ v uzavřené skleničce, aby se tekutinou obalila všechna semínka a po celém svém povrchu. Jinak se k sobě přilepí.

Na chia puding:

  • 100 g semínek chia
  • 250 ml vody
  • 250 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie)
  • 2 lžíce javorového sirupu (můžete použít jakýkoliv máte rádi)

Na ovocnou vrstvu s kaki:

  • 1 ks zralého kaki
  • 1/2 červeného grepu
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce špaldového sirupu
  • 1 lžička strouhaného kokosu

Postup: Vezměte pět skleniček, do kterých ho chcete připravit. Do dostatečně velké uzavíratelné sklenice nasypte chia a zalijte je vodou i kokosovým mlékem. Přidejte sirup, skleničku uzavřete a dobře zamíchejte a protřeste. Nechte stát asi 5 minut na lince, aby se semínka trochu aktivovala a začala vstřebávat tekutinu. Semínka po chvilce znovu protřeste (půjde to hůř). Než se zase usadí, tak je co nejrovnoměrněji rozlijte do skleniček. Kaki oloupejte, grep okrájejte, dejte znovu do mixéru spolu s vodou i sirupem a dobře rozmixujte. Větší část nalijte do jedné sklínky s chia pudinkem a posypte ho strouhaným kokosem.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*