×
WomanOnly

Pečený vepřový bůček. České recepty i vietnamská verze

Pečený vepřový bůček
Zdroj: Shutterstock

Hledáte recept na šťavnatý pečený bůček? Máme pro vás tipy na přípravu i výběr těch nejlepších receptů.

Návod na šťavnatý bůček

Pečený bůček můžete připravit vcelku nebo nakrájený na plátky. Pokud ho však necháte vcelku, výsledek bude šťavnatější a chutnější. Bůček je dobré ještě před pečením osolit, případně namarinovat. Je na vás, zda budete během pečení maso podlévat výpekem či marinádou, nebo se rozhodnete pro tzv. suché pečení.

Tipy na suché pečení bůčku

  • Masto pečte na kostech, které předtím z bůčku odkrojíte. Tím zaručíte, že se maso nebude dusit ve výpeku, ale bude se skutečně péct. Navíc z kostí vznikne silnější a chutnější šťáva.
  • Horní vrstvu tuku nařízněte rovnoběžnými zářezy vzdálenými cca 0,5 centimetru od sebe. Usnadníte tak vypékání tuku. Mezi zářezy ještě přidejte sůl.
  • Bůček pečte v troubě bez použití horkého vzduchu. Prvních 30 minut by se měl péct na 200 stupňů Celsia, poté na 150 stupňů. Díky tomu se maso rychle zatáhne a lehce zezlátne.
  • Základem suché přípravy je pečení masa suchým žárem bez přikrytí a dolévání tekutiny. Maso se peče ve vlastní šťávě. Přelévat se může jen vlastním vypečeným tukem. Upečený bůček má zlatou barvu, křupavou kůrku a krásnou vůni.
  • Pokud maso během pečení nepustí dostatek své šťávy nebo se šťáva vypeče, bude třeba maso podlít. Nejlépe působí horká voda, kterou na maso nalijete z boku. Rozhodně to s ní ale nepřehánějte, stačit vám bude jen malá sklenice. Při pečení maso pravidelně hlídejte a v případě potřeby dále podlévejte.
  • Po upečení bůček vyndejte z pekáčku a nechte ho na pár minut odpočinout. Bude se lépe krájet a navíc z něj nevyteče všechna šťáva.

Recept na vepřové v hořčicové omáčce: Nechte se překvapit vyváženou chutí

Pečený bůček top recepty

Pomalu pečený bůček na medu

Ingredience:

  • 1 kg bůčku
  • olej
  • med
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • grilovací koření
  • mletá sladká paprika

Postup:

  1. Bůček nechte vcelku, omyjte ho vodou, a na kůži vytvořte ostrým nožem mřížku.
  2. Osolte ho ze všech stran, opepřete a vložte do pečící mísy.
  3. Vytvořte marinádu z oleje, sladké papriky, grilovacího koření, medu a prolisovaného česneku. Poměry jednotlivých surovin si můžete upravit podle své chuti. Celý bůček potřete vzniklou marinádou a část si ji nechte na pozdější potírání.
  4. Maso vložte v uzavřeném pekáči do předem vyhřáté trouby na 220 stupňů Celsia a pečte 30 minut. Poté snižte teplotu na 150 – 170 stupňů a pečte další 1,5 hodiny. V průběhu pečení potírejte každých 30 minut bůček zbylou marinádou.
  5. Po hodině a půl pečení sundejte z pekáče pokličku a zvyšte znovu teplotu na 220 stupňů.
  6. Do půl hodinky budete mít upečený bůček s křupavou kůží. Nakrájejte ho na plátky a podávejte s pečivem, bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou.

Pečený bůček se zelím

Ingredience:

  • 800 g libového vepřového bůčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 sklenice sterilizovaného bílého zelí
  • 1 malá cibule
  • kmín
  • olej
  • sůl
  • cukr

Postup:

  1. Bůček omyjte vodou a osušte do sucha. Kůži nařízněte ostrým nožem, prosolte, přidejte pepř a kmín. Do zářezů položte na plátky pokrájený česnek.
  2. Cibuli nakrájejte na kostičky a nasypte ji na maso a kolem něj. Podlijte trochou vody, přikryjte pokličkou a vložte do trouby na 150 stupňů Celsia.
  3. Po 2 hodinách pečení pokličku sundejte a pečte další 2 hodiny. Během pečení maso obraťte, aby bylo rovnoměrně opečené. Průběžně podlévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlijte trochou vody.
  4. Vodu ze zelí slijte do sklenice.
  5. V hrnci zpěňte na oleji cibuli a po chvíli k ní přidejte zelí. Okmínujte, podlijte trochou vody, přikryjte pokličkou a duste.
  6. Po pár minutách zelí ochutnejte a případně přidejte sůl, cukr nebo vodu ze zelí.

Vepřový bůček po vietnamsku

Ingredience:

  • 500 g vepřového bůčku bez kostí a kůže
  • 200g třtinového cukru
  • 1 chilli paprička
  • 1 salátová okurka
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 limetky
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru

Postup:

  1. Celý bůček opečte na sucho na pánvi s nepřilnavým povrchem po obou stranách. Poté položte na prkýnko a nechte ho zchladnout. Po vychladnutí nakrájejte maso na 5 cm velké kostky
  2. V malém hrnci smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku, zázvor, limetkovou šťávu, pokrájenou chilli papričku a cukr. Lehce zahřejte, nechte rozpustit cukr a vařte za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne do konzistence sirupu.
  3. Pečený bůček na kostky vložte do misky, zakapejte polovinou vzniklé omáčky a přikryjte. Nechte marinovat alespoň 30 minut v lednici. Zbytek omáčky si uložte vedle, bude z ní chutný dip.
  4. Bůček rozložte rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Pečte asi 20 minut, dokud maso nezezlátne. Marináda mezitím zkaramelizuje.
  5. Salátovou okurku nakrájejte na dlouhé tenké plátky a servírujte s pečeným bůčkem, dipem a rýží.

Recept na 12 hodin pečený bůček

Ingredience:

  • 1 kg libového vepřového bůčku bez kosti
  • 100 g česneku
  • 250 g cibule
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • tymián

Postup:

  1. Bůček opláchněte, osušte, osolte, opepřete a potřete česnekem utřeným se solí, majoránkou a tymiánem.
  2. Maso nechte marinovat v lednici alespoň 4 hodiny.
  3. Bůček vložte do pekáče na pokrájenou cibuli. Přikryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 70 stupňů Celsia. Pečte 12 hodin.
  4. Po 12 hodinách vyndejte bůček z trouby a nechte ho vychladit.
  5. Vychladlý bůček nakrájejte na kostky a opečte je na pánvi ze všech stran. Podávejte s čerstvým chlebem.

Recepty na vepřová žebírka. Uspokojí každého milovníka masa

Ingredience:

  • 6 plátků libového bůčku
  • 4 plátky krkovice
  • 2 velké cibule
  • česnek
  • 2 naložené a nakrájené kapie
  • 4 lžíce nálevu z naložených kapií
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • špetka uzené papriky
  • vývar nebo voda

Postup:

  1. Plátky krkovičky naklepejte a nařízněte jim okraje. Bůček nakrájejte na plátky.
  2. Všechno maso osolte a opepřete.
  3. V misce smíchejte olivový olej, 4 stroužky prolisovaného česneku, nález z kapii, nakrájené kapie a trochu uzené papriky. Do misky vložte bůček i krkovici a nechte v marinádě přes noc louhovat.
  4. Odložené maso i s marinádou vložte na plech a bohatě posypte pokrájenou cibulí. Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů dozlatova. Pokud je to třeba, podlévejte vývarem nebo vodou. Maso podávejte nejlépe s bramborovým knedlíkem a špenátem.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*