×
WomanOnly

Poctivá rajská omáčka. Nejlepší recepty a zaručené tipy na přípravu

Recepty na rajskou omáčku
Zdroj: Shutterstock

Lehce nasládlá omáčka má řadu příznivců mezi dospělými i dětmi. Chutná skvěle s plátkem hovězího masa, plněnými paprikami i kuličkami z mletého masa. Kombinovat ji můžete s různými druhy příloh.

7 tipů na povedenou rajskou omáčku

1. Zvolte tučnější maso

Kuchaři radí, že základem chutné a voňavé omáčky je mramorované hovězí maso. Protože právě tuk je nositelem chuti, vyberte si hovězí hrudí, žebro nebo libovější plec. Díky tomu bude maso i po uvaření šťavnaté a zároveň křehké. S omáčkou navíc půjde skvěle dohromady. Z masa můžete nejprve připravit silný hovězí vývar pro zředění omáčky a po nakrájení ho servírovat s omáčkou a přílohou.

2. Nepoužívejte náhražky

Rajskou omáčku připravíte snadno s pomocí pár surovin. Dejte si ale záležet na kvalitě a vybírejte pouze pravé máslo, čerstvá rajčata a kvalitní maso. Vývar zvolte domácí a bujonovou kostku nechte ve špajzu pro jiné příležitosti.

3. Rajčata nejprve upečte

Pokud se rozhodnete připravit rajskou omáčku z čerstvých rajčat, zkuste je nejprve upéct v troubě. Pečení dodá zajímavou chuť i konzervovaným rajčatům.

4. Nezapomeňte na koření

Kromě rajčat se rajská omáčka neobejde bez typického koření. Pořiďte si proto bobkový list, nové koření, kuličky pepře, tymián a skořici.

5. Přidejte do omáčky tvrdý sýr

Před koncem vaření přidejte do hrnce kousek tvrdého sýra, nejlépe parmazánu. Rajská omáčka tak získá jedinečnou chuť s italským nádechem.

6. Dochucujte máslem

Pár lžic másla omáčku příjemně zjemní a dodá jí bohatou chuť. Pokud potřebujete rajskou zahustit, nemusíte používat horu mouky. Inspirujte se u Francouzů. Ti používají kousek másla vychlazeného z lednice, lehce ho obalí moukou a přidají do vroucí omáčky.

7. Použijte víno

Do rajské omáčky můžete přidat také červené nebo bílé víno. Červené přidává chuti na bohatosti a robustnosti, zatímco bílé víno dodává ovocnou chuť. Nejlépe uděláte, pokud víno do omáčky přilijete hned na začátku vaření, po osmažení cibulky a rajčat. Víno musí získat čas, aby se pořádně provařilo a mohl z něj zcela vyprchat alkohol. Účelem je, aby po víně v omáčce zůstala jen příjemná chuť.

Proč jíst rajčata. Věděli jste, že snižují výskyt rakoviny?

Rajská omáčka s hovězím masem

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa bez kosti
  • 1 mrkev
  • 3 cibule
  • 2 středně velké rajské protlaky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • špetka skořice
  • citrónová šťáva a jemně nastrouhaná kůra
  • houskový knedlík

Postup:

  1. Hovězí maso svažte kuchyňským provázkem do rovnoměrně vysokého a silného válečku.
  2. Zalijte 1,5 l vody, přidejte oloupanou mrkev, jednu přepůlenou cibuli a tymián.
  3. Maso vařte 1 – 1,5 hodiny doměkka.
  4. Po uvaření maso vyndejte, a jakmile vychladne, nakrájejte ho na plátky.
  5. Vývar přeceďte. Zeleninu nechte na později a snítku tymiánu vyhoďte.
  6. Máslo s olejem rozpusťte v hrnci a dozlatova na něm osmahněte zbylé cibule nakrájené nadrobno.
  7. Přidejte bobkové listy, kuličky pepře i nového koření a krátce osmahněte.
  8. Ke směsi přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Přisypte cukr a po minutě také rajské protlaky.
  9. Prohřejte a podle potřeby nařeďte vývarem.
  10. Vyndejte koření, osolte, přidejte skořici, citrónovou kůru a šťávu.
  11. Podávejte s uvařeným masem a knedlíkem.

Rajská omáčka s koulemi

Ingredience:

Na masové koule

  • 500 g mletého masa (hovězí s vepřovým nebo krůtí)
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • mletý pepř
  • 2 lžíce strouhanky nebo kukuřičné krupice

Na rajskou omáčku

  • 400 g loupaných konzervovaných rajčat
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 800 ml vývaru
  • 60 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 středně velká cibule
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • ocet a cukr na dochucení

Postup:

  1. Připravte si veškeré ingredience na masové koule do misky a pořádně promíchejte.
  2. Pokud směs drží tvar, začněte vytvářet koule o velikosti ping-pongového míčku. Jestliže je směs příliš řídká, přidejte další strouhanku nebo krupici.
  3. Masové koule skládejte na talíř nebo tác.
  4. Najemno nakrájejte cibuli.
  5. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova.
  6. Snižte plamen, přidejte k máslu mouku a minutu opékejte.
  7. Přidejte rajčata a zalijte vývarem.
  8. Pořádně zamíchejte a přidejte pepř, nové koření, bobkový list, tymián, skořici a sůl. Přiveďte k varu.
  9. Do omáčky přidejte masové koule, trochu promíchejte a přikryjte poklicí. Snižte plamen a duste 45 minut.
  10. Poté maso vyndejte z hrnce a omáčku přeceďte přes síto. Nyní už bez varu do omáčky přidejte rajský protlak a pořádně promíchejte.
  11. Omáčku dochuťte cukrem a octem. Masové koule vraťte do omáčky, aby nevychladly.
  12. Podávejte s těstovinami, knedlíkem nebo rýží.

Rajská omáčka z rajčat

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých červených rajčat
  • 700 g zadního hovězího
  • 2 větší cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1 kelímek sladké smetany
  • 6 kuliček celého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • sůl
  • cukr
  • hladká mouka
  • máslo
  • slunečnicový olej

Postup:

  1. Maso očistěte a opečte zprudka ze všech stran na oleji, dokud nezhnědne.
  2. Poté přelijte vodou a dejte vařit do tlakového hrnce na 30 minut.
  3. Rajčata omyjte, spařte horkou vodou a oloupejte slupku.
  4. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji.
  5. K cibulce přidejte na osminky pokrájená rajčata společně s pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Duste doměkka.
  6. Rajčata s cibulí rozmixujte, podlijte vývarem z masa, podle chuti osolte a oslaďte cukrem.
  7. Nakonec přilijte sladkou smetanu.
  8. Pokud potřebujete omáčku zahustit, přidejte jíšku.
  9. Nakonec nakrájejte uvařené hovězí na plátky. Podávejte s omáčkou a libovolnou přílohou.

Rajská omáčka z protlaku

Ingredience:

  • 150 g rajčatového protlaku
  • 50 g másla
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 250 ml sladké smetany
  • cukr
  • sůl
  • citrón
  • špetka tymiánu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • kousek celé skořice
  • špetka mletého badyánu

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zesklovatět na másle.
  2. Přidejte mouku a připravte světlou jíšku.
  3. Za stálého míchání postupně přidávejte hovězí vývar. Přiveďte k varu.
  4. Přidejte protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, sůl, cukr a promíchejte. Přiklopte poklicí a vařte 15 minut.
  5. Hotovou omáčku přeceďte a podle libosti dochuťte šťávou z citrónu, solí či cukrem.
  6. Zalijte smetanou a krátce povařte.
  7. Omáčku podávejte k hovězímu masu, plněným paprikám nebo masovým kuličkám. Jako přílohu zvolte kynutý nebo houskový knedlík, dušenou rýži či těstoviny.

Poradíme vám, jak zavařit rajčata tak, aby neztratila svou chuť!

Rajská omáčka pro děti od 1 roku

Ingredience:

  • 2 velká rajčata
  • 1 mrkev
  • bazalka
  • cibule
  • olivový olej
  • petrželová nať
  • hladká mouka
  • bílý jogurt

Postup:

  1. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte.
  2. Mrkev nastrouhejte a společně s rajčaty dejte dusit do hrnce.
  3. Uvařenou směs propasírujte přes cedník.
  4. Na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou ¼ cibule. Přidejte lžíci mouky a rozmíchejte.
  5. Přidejte propasírovanou omáčku a do směsi dejte také bazalku a petrželku.
  6. Vložte také lžíci bílého jogurtu a povařte.
  7. Podávejte s těstovinami.

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*