Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Proč jíst jablka? Jsou bohatým zdrojem vitamínů

Jablka jsou jednou z nejcennějších potravin, co se týče důležitých látek pro naše zdraví. Výhodou je, že jsou zároveň skvěle dostupná a nejsou drahá. A jako bonus z nich můžete připravit nesčetně mnoho pokrmů nebo je jíst jen tak syrová.

Jablka a cenné látky

Jablka obsahují hned několik druhů vitaminů, minerálních a dalších látek, které mají skvělý přínos pro naše tělo. Jablka se doporučují konzumovat neoloupaná, neboť ve slupce najdeme většinu vitaminů. Mezi ty nejhlavnější patří vitamin C a karoten, dále také minerály jako je železo, fosfor, draslík, hořčík a vápník.

Vliv jablek na zdraví

V první řadě je důležité podotknout, že už jen samotná vláknina, obsažená v jablkách podporuje naše střeva a pomáhá nám v redukci nadváhy. Jablka dokáží ulevit od zácpy a pomoci od průjmu. Díky antioxidantům na sebe váží jablka jedovaté látky obsažené v našem těle a pomáhají nám tak v detoxikaci organismus.

Pokud máte problémy s vysokým cholesterolem, jedno jablko denně by vám mělo s tímto problémem pomoci. Pektiny obsažené v jablkách na sebe váží tuky a cholesterol a pomáhají v jejich vylučování. Vitaminy A,E,C pak udržují naše tepny pružné a chrání je tak před aterosklerotickými pláty.

Recept na salát s jablky a kuřecím masem

  • kuřecí maso nakrájené na kostičky
  • jablko
  • okurka
  • rajče
  • ledový salát
  • mandle
  • bílý jogurt, česnek a sůl na dresing

Kuřecí maso orestujeme na pánvičce a smícháme s na kostičky nakrájeným jablkem, okurkou a rajčetem. Talíř vyložíme plátky ledového salátu, na něj dáme směs, kterou posipeme plátky mandlí a zajileme jednoduchým jogurtovým dresingem.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč jíst jablka? Jsou bohatým zdrojem vitamínů