Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Proč jíst slunečnicová semínka? Snížte si cholesterol!

V poslední době se v oblasti zdravé výživy často hovoří o blahodárných účincích slunečnicových semínek. Jsou vychvalována do nebeských výšin a údajně jsou dobré téměř pro celé naše tělo. Je to ale opravdu pravda, nebo se opět jedná pouze o momentální „módní“ záležitost? To se dozvíte v řádcích níže!

Blahodárné pro celé tělo!

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným rostlinným potravinám, které poskytují hlavně tuky, minerály a vitamin B1 a E. Přestože mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkají. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek (samozřejmě nesolených) se doporučuje při řadě zdravotních problémů.

Esenciální mastné kyseliny – ráj pro náš organismus

Esenciální mastné kyseliny v slunečnicových semíncích snižují hladinu cholesterolu v krvi, a proto brání rozvoji arteriosklerózy. Vitamin E, kterého slunečnicová semínka obsahují velké množství, je silný antioxidant, jenž zabraňuje degeneraci cév. Upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu.

Zatočte se stresem díky slunečnicovým semínkům!

Slunečnicová semínka obsahují tolik vitaminu B1 jako pšeničné klíčky. Lidé, které trápí stres, deprese, nespavost nebo nervozita, najdou v těchto obyčejných semíncích velkého pomocníka. Vitamín B1 má pozitivní vliv na celou vaši nervovou soustavu a tak dopomáhá k celkové vaší pohodě.

Jak semínka konzumovat?

Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, ale pokud se praží příliš dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Proto je kupujte jen v kvalitních obchodech, ve kterých vám zajisté dobře poradí.

Po oloupání můžeme semínka rozemlet na pastu, která je výborná pro děti, pro starší lidi a lidi s poškozeným chrupem.

Slunečnicová semínka v číslech

Slunečnicová semínka obsahují 49 % tuků, z nichž se vyrábí výborný kuchyňský olej. Dále 23 % proteinů (podobně jako maso) a jen 8 % sacharidů. Neobsahují skoro žádný vitamin A ani C, ale jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E (více ho mají jen mandle) a vitaminu B1 (více je jen v pivovarských kvasnicích).

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč jíst slunečnicová semínka? Snížte si cholesterol!