Menu
WomanOnly
Polévky Snadné

8 receptů na brokolicovou polévku. Zkuste ji se smetanou i varianty bez ní

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 30 min

Máte k brokolici už od dětství averzi? Zkuste ji překonat! Na vařenou brokolici je možná ještě čas, ale polévka z ní je výborná. Budete rádi, že jste jí dali druhou šanci.

10 důvodů, proč si pochutnávat na brokolici

  1. Brokolice působí blahodárně při artritidě, artróze i cukrovce.
  2. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.
  3. Díky vápníku působí jako účinná prevence kostních poruch a přispívá ke zdravým zubům.
  4. Konzumace brokolice zlepšuje trávení a podporuje činnost metabolismu.
  5. Vysoké procento vody (90 %) a nízký obsah sacharidů dělá z brokolice ideální potravinu pro všechny, kteří se snaží zhubnout.
  6. Brokolice pomáhá v prevenci rakoviny plic.
  7. Díky vysokému obsahu železa pomáhá ženám vyrovnat ztráty tohoto minerálu v průběhu menstruace.
  8. Pravidelná konzumace brokolice urychluje obnovu sliznic.
  9. Brokolice podporuje srdeční činnost, ulevuje krevnímu oběhu a snižuje krevní tlak.
  10. Vysoké množství antioxidantů v těle pomáhá bojovat s volnými radikály a zpomalovat proces stárnutí.

Fantazii se meze nekladou

Krémové zeleninové polévky jsou malý zázrak. Můžete je připravit z různých druhů zeleniny a základní recept až na koření nemusíte příliš obměňovat. V základní podobě si vystačíte se zeleninou a vývarem, případně smetanou. Aby byla polévka krásně krémová, přizvěte k ruce také malého kuchyňského pomocníka – tyčový mixér.

Brokolicová polévka se smetanou

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Brokolici rozeberte na růžičky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky.
  2. Na másle zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku.
  3. Přidejte brokolici, brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina nezměkne.
  4. Poté stáhněte polévku z plotny a ponorným mixérem ji rozmixujte na krém. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a dejte ještě na 5 minut vařit.
  5. Podávejte samotné, s krutony nebo s čerstvým pečivem.

TIP: Pokud chcete, aby měla polévka výraznější chuť, můžete do ní přidat trochu prolisovaného česneku.

7 důvodů, proč jíst brokolici

2 tipy, jak připravit brokolici. Zapečená se sýrem nebo jako karbanátky

Krémová brokolicová polévka bez smetany

Ingredience na 4 porce:

  • 1 brokolice
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 0,5 chilli papričky
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájejte nadrobno.
  2. V hrnci zpěňte máslo a orestujte na něm cibulku.
  3. Přidejte brokolici, brambory a chvíli společně restujte.
  4. Zalijte horkým vývarem, osolte, opepřete a přidejte chilli podle chuti.
  5. Vařte, dokud není zelenina měkká.
  6. Nakonec polévku stáhněte z plotny a rozmixujte ji tyčovým mixérem do hladka.
  7. Podávejte s čerstvým pečivem.

Brokolicová polévka s nivou

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g mražené brokolice
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 3 jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 100 g nivy rozdrobené na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 0,5 nasekané chilli papričky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Do hrnce nalijte olivový olej a zapněte střední plamen. Přidejte česnek a minutu opékejte.
  2. Poté přisypte jarní cibulku a smažte, dokud nezměkne.
  3. Přidejte k cibuli tymián, brokolici a opékejte minutu.
  4. Přilijte vývar, přisypte nivu a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném plamenu 5 minut.
  5. Polévku stáhněte z plotny a rozmixujte dohladka.
  6. Ohřejte, dochuťte ji pepřem, solí a chilli papričkou.
  7. Podávejte s krutony nebo s pečivem.

Brokolicová polévka s mrkví a celerem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 menší brokolice
  • 1 velká mrkev na kostičky
  • 1 cibule nadrobno nakrájená
  • 1 malý celer na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 120 g čedaru
  • 2 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Na másle s olejem nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli.
  2. Přidejte mrkev, celer a minutu restujte.
  3. Nyní přidejte i brokolice rozdělenou na růžičky a zalijte vývarem.
  4. Vařte, dokud zelenina nezměkne.
  5. Polovinu polévky rozmixujte a smíchejte s nerozmixovanou polévku.
  6. Ochuťte solí, pepřem a chilli.
  7. Při podávání posypte strouhaným sýrem.

Brokolicová polévka s hráškem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 brokolice včetně oloupaného košťálu
  • 1 brambor
  • 10 cm zelené části pórku
  • hrst mraženého hrášku
  • 100 ml sladké smetany
  • máslo
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte máslo, vložte k němu na kolečka nakrájený pórek a lehce osmahněte.
  2. Přidejte také brambor nakrájený na kostičky, hrášek, brokolici rozebranou na růžičky a nakrájený košťál.
  3. Zalijte vodou, osolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku.
  4. Vařte do změknutí zeleniny a poté rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
  5. Prohřejte a před podáváním zjemněte smetanou.

Veganská brokolicová polévka

Ingredience na 3 porce:

  • 1 celá brokolice
  • 3 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • zeleninový vývar
  • rostlinná smetana (rýžová, sójová nebo ovesná)
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Na oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli.
  2. Jakmile cibule zezlátne, přidejte na růžičky pokrájenou brokolici a na kostičky nakrájené brambory.
  3. Zalijte vývarem, aby se zelenina celá ponořila. Přiklopte pokličkou a vařte do změknutí zeleniny.
  4. Poté polévku rozmixujte na hustý a hladký krém.
  5. Dochuťte solí a pepřem. Na zjemnění použijte libovolnou rostlinnou smetanu.

Brokolicová polévka s bramborem a květákem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 menší brokolice
  • 3 středně velké brambory
  • 1/3 hlavičky květáku
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín
  • libeček
  • petrželka
  • pažitka

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Dejte je do hrnce, zalijte vývarem a přidejte také pár listů libečku a špetku mletého kmínu.
  3. Omyjte brokolici a květák, rozeberte je na růžičky a 5 minut před koncem vaření přidejte k bramborám.
  4. Nyní polévku osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a další koření dle chuti.
  5. Před podáváním zasypte petrželkou nebo pažitkou. Podávejte s pečivem.

Brokolicová polévka s krutony

Ingredience na 4 porce:

  • 1 středně velká brokolice
  • 2 řapíky celeru
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • houska, rohlík, veka nebo chléb na krutony

Postup:

  1. Do hrnce nalijte vývar a přidejte k němu na růžičky rozebranou brokolici a nakrájené řapíky celeru. Vařte do změknutí.
  2. Vše rozmixujte tyčovým mixérem, zahustěte moukou, přidejte sůl a pepř.
  3. Povařte a vmíchejte rozšlehané vejce.
  4. Na pánvi rozpalte olej a usmažte na něm pokrájené pečivo na malé kostičky.

 

Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept:
3
Právě čtete

8 receptů na brokolicovou polévku. Zkuste ji se smetanou i varianty bez ní