×
WomanOnly

Recept na tikka masala. Kuře v pikantní omáčce jako z restaurace

Tikka Masala
Zdroj: Shutterstock

Kuřecí tikka masala je pokrm sestávající z opečeného, předem marinovaného kuřete a pikantní krémové omáčky. Její původ je nejasný, nicméně předpokládá se, že vznikla v indické, popřípadě bangladéšské komunitě ve Velké Británii. Připravte si tuto kořeněnou, ale přitom jemnou dobrotu s rýží basmati.

Kuřecí tikka masala s rýží

Délky receptu na tikka masala se neděste – obsahuje velké množství koření, které je navíc potřeba jak na maso, tak na omáčku. Tikka masala se obvykle podává s rýží, výborná však bude také s tradičním indickým chlebem naan.

Kuřecí tikka masala je poněkud náročnější z hlediska logistiky. Je určitě dobré si předem naplánovat, kdy začít s přípravou omáčky, kdy se pustit do vaření rýže apod. Nicméně jakmile toto zvládnete, máte nejtěžší úkol za sebou.

Ingredience:

Na kuře:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 150 g smetanového jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce koření tandoori masala
  • sůl
  • olej na vymazání pekáčku

Na omáčku:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce oleje (slunečnicový / řepkový)
  • 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 tobolka kardamomu
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 1 lžička kari koření
  • cukr dle chuti
  • sůl

K podávání:

  • 250 g rýže basmati
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

  1. Začneme marinádou na maso. V míse smícháme všechny uvedené ingredience a do této směsi naložíme kuřecí prsa nakrájená na větší kousky. Uzavřeme a dáme do lednice na alespoň dvě hodiny. Nejlepší je marinádu připravit den předem a maso nechat naložené přes noc.
  2. Troubu rozpálíme na 200 °C. Pekáček vymažeme olejem a rozložíme do něj maso i s marinádou. Pečeme 20 až 25 minut, v polovině pečení můžeme maso obrátit.
  3. V mezičase se pustíme do omáčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na rozpáleném oleji. Zhruba po 5 minutách přidáme prolisovaný česnek, zázvor, kari, římský kmín a kurkumu. Restujeme přibližně minutu a dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  4. Přidáme rajčata nakrájená na drobné kostičky, rajčata z plechovky, bobkový list, chilli, kardamom a badyán. Nakonec vmícháme smetanu a dochutíme velkou špetkou soli. Vaříme 20 minut, poté v případě potřeby osladíme trochou cukru.
  5. Basmati rýži připravíme podle návodu.
  6. Hotové maso přidáme do omáčky a vše společně ještě krátce povaříme. Podáváme s rýží a čerstvým koriandrem.

Počet porcí: 4
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 1 hodina

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*