Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla Snadné

Recept na zapečený květák se sýrem. Uvařte chutné jídlo bez masa

Kristýna Motlová

Kristýna Motlová

Doba přípravy: 60 min

Květák je na přípravu úžasně univerzální – můžete ho vařit, smažit, nakládat, mixovat na polévku nebo zapékat. My se dnes pustíme právě do přípravy v troubě.

I když květák sám o sobě nemá výraznou chuť, tohle jídlo vám chutnat bude. Chuť mu totiž dodá výrazný sýr (niva nebo gorgonzola, zkusit můžete také čedar), jemnost zase použitá smetana. Oproti klasickému smaženému květáku je to vítaná změna.

Pokud si nepotrpíte na vegetariánská jídla a máte raději kousek masa, můžete přidat ještě asi 100 gramů slaniny. Tu nakrájejte na plátky a osmažte nebo ogrilujete dokřupava, poté přidejte ke květáku a část si nechte na vrch se sýrem. Milovníci rajčat mohou jídlo ozvláštnit i jimi.

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Květák si rozebereme na růžičky, dáme do hrnce s vodou a vaříme skoro až do úplného změknutí.
  2. Mezitím si připravíme omáčku. V hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a za stálého míchání vytoříme jíšku. Přidáme lžičku hořčice, vmícháme a sejmeme z ohně.
  3. Do hrnečku si nalijeme smetanu a mléko, lehce smícháme. Opatrně vlijeme do hrnce s jíškou, metličkou zamícháme a vrátíme na plotnu. Chviličku vaříme, dokud nám omáčka nezhoustne. Poté opět stáhneme z plotny, přidáme rozdrobený, nakrájený nebo nastrouhaný sýr a ještě na chvilku vrátíme na sporák. Nezapomeneme stále míchat. Ochutnáme a dle chuti přidáme pepř a sůl, také nastrouháme kus muškátového oříšku.
  4. Zapékací mísu vytřeme máslem nebo vylijeme olejem. Přendáme do ní rovnoměrně květák a zalijeme omáčkou. Na vrch nastrouháme sýr, nejlépe parmazán. Pečeme v troubě na 180 stupňů, dokud vrchní vrstva nezezlátne.

Tip: Pokud sýr na posypání smícháme se strouhankou, vznikne nám příjemně křupavá krustička.

 

Ohodnoťte tento recept:
3,8
Právě čtete

Recept na zapečený květák se sýrem. Uvařte chutné jídlo bez masa