×
WomanOnly

Recept: Staročeský houbový kuba. Připravte si tradiční vánoční jídlo

Recept houbový kuba
Zdroj: Shutterstock

Kuba je tradiční české jídlo ze sušených hub a krup. Většina z nás jej zná jako pokrm, který se podává k obědu na Štědrý den. V minulosti, dávno před tím, než se na vánočním menu začal objevovat kapr s bramborovým salátem, se houbový kuba podával ke štědrovečerní večeři. Dáte si ho letos v poledne také, nebo si počkáte na příchod zlatého prasátka?

Tradiční staročeský houbový kuba

Houbový kuba, též staročeský houbový kuba, se připravuje z krup a hub, původně stročka trubkovitého. Jedná se o houbu, která svým tvarem připomíná lišku obecnou, má však tmavě hnědou barvu.

Tradiční příprava kuby je jednoduchá – nejdřív se kroupy uvaří doměkka a poté se společně se sušenými houbami orestují na cibulce. Nakonec se upečou v troubě dozlatova a je hotovo.

Existují různé krajové varianty i obměny, z nichž tou nejznámější je houbový kuba z rýže. Kroupy se jednoduše nahradí rýží, postup přípravy je poté v podstatě totožný.

Jaké kroupy na kubu?

K přípravě houbového kuby se používají kroupy z ječmene. Ty jsou dostupné v různých velikostech a je jen na vás, kterou zvolíte. Rozdíl bude především v době vaření, větší kroupy také ve výsledku vytvoří spíše sypkou konzistenci, kdežto kuba z menších krup bude kompaktnější.

Staročeský houbový kuba – recept

Pro přípravu kuby můžete použít jakékoliv sušené nebo čerstvé lesní houby. Nedoporučujeme namísto nich používat žampiony, ty se k tomuto staročeskému jídlu nehodí. Pokud s vámi na Štědrý večer obědvá vegetarián nebo vegan, jednoduše nahraďte sádlo máslem, popřípadě olejem.

Ingredience:

  • 400 g krup
  • 100 g sušených hub
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce sádla
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • tuk na vymazání formy

Postup:

  1. Kroupy dobře propereme ve studené vodě, poté je dáme máčet do hrnce cca na 1 hodinu. Houby rovněž namočíme a necháme hodinu stát.
  2. Namočené kroupy slijeme a zalijeme novou vodou. Přidáme lžičku soli a uvaříme je do měkka. Trvá to přibližně 30 až 45 minut. Poté je smícháme se sušenými houbami.
  3. Cibuli nakrájíme najemno a opékáme ji na rozehřátém sádle (popřípadě másle nebo oleji). Až zesklovatí, zasypeme ji kmínem a přidáme uvařené kroupy smíchané s houbami. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a prolisovaným česnekem a restujeme cca 5 až 7 minut. Nakonec vmícháme majoránku.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme tukem a přesuneme do ní kroupovou směs.
  5. Pečeme zhruba 15 minut dozlatova a hned podáváme.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 90 minut (+ 60 minut máčení)

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*