×
WomanOnly

Recept: Vánočka z kvásku je pracná, ale stojí za to! Jak ji zvládnout a péct doma zdravěji?

Vánočka z kvásku recept

Vánočka neodmyslitelně patří k Vánocům. Pokud si ji kupujete a rádi snídáte s máslem a marmeládou i ve všední dny během celého roku, není to nic oproti sváteční vánočce, kterou si můžete slavnostně upéct doma. Běžně se kynutá vánočka peče z droždí, ale což teprve vyzkoušet zdravější verzi vánočky z kvásku a ze špaldové mouky? Poradíme vám, jak si takovou vánočku můžete upéct a zdravě si na ni pochutnat. Přidáme tip i na bezlepkové pečení.

Vánočka a její tradice

Zatímco dnes si vánočku běžně dopřáváme k jídlu jako každé jiné pečivo, dříve byla neodmyslitelně spjata pouze s vánočními svátky. Původ pečení vánočky sahá až do středověku. Vánočka byla odjakživa symbolem povijanu s malým Ježíškem, tedy symbolem Ježíšova narození. Rozinky měly představovat jeho oči a pruhy pletené vánočky peřinku či plenky. Vánočce předcházelo jiné vánoční pečivo, a to dle místních zvyklostí daného kraje. Podle toho také pečivo neslo svůj název. Prvotním vánočním pečivem byl ale samozřejmě chléb – Boží dar.

Pletení vánočky pak byla v lidovém významu hotová magie. Do vánočky se vplétal dobrý úmysl, láska, štěstí radost, ochrana domu před nečistými silami a podobně. Pletení vánočky bylo zkrátka posvátným rituálem a zakládalo se na něm. Uplést vánočku je docela umění a čím více částí z těsta na pletení vánočky použijeme, tím samozřejmě lépe. Vánočky se pletly o různých velikostech, případně se do nich vplétaly mince pro štěstí. Kdo takovou minci našel, měl mít po celý příští rok hojnost, zdraví a štěstí.

Znáte všechny adventní tradice? Inspirujte se s námi!

Vánočka se pekla podle určitých zvyklostí dané rodiny. Celý proces přípravy vánočky byl určitým rituálem, nejen samotné pletení. Například je potřeba, aby měla hospodyně čistou zástěru, případně nesměla u toho mluvit. Pokud těsto dobře nevykynulo nebo se vánočka spálila, bylo to pro rodinu zlé znamení. Znamenalo to, že něco není v pořádku a že rodinu čekají brzké nepříjemnosti.

Vánoček se také v rodině peklo hned několik. Obvykle tolik, kolik měla rodina členů. První a největší vánočka náležela hospodáři, aby měl v příštím roce dostatek úrody. Skrojky z vánoček se dávaly i dobytku, aby byl po celý rok zdravý a hospodáři dobře sloužil.

Recept na domácí droždí, které ve všem nahradí kupované

Vánočka z droždí

Jak upéct domácí vánočku? Klasická vánočka z droždí není až tak složitá. Základem je kynuté těsto z mouky, mléka a droždí – ideálně čerstvého. Kvásek z droždí pomůže vánočce správně vykynout. Pak se již vánočka uplete z několika libovolných částí a dá upéct do trouby. Droždí také můžete použít sušené, ale čerstvé droždí je vždy lepší. Sušené droždí je zase praktické při pečení v domácí pekárně. Existuje několik receptů na domácí vánočku z droždí, přinášíme vám pro inspiraci jeden z nich.

Je kynuté těsto zdravé a jaký je rozdíl mezi kváskem a kvasnicemi?

Je také dobré vědět, že kynutou domácí vánočku nemusíte plést, pokud to neumíte. Lze totiž použít vánočkovou formu, do které zkrátka dáte jen vykynuté těsto na vánočku upéct.

Recept na domácí vánočku z droždí

Připravíme si:

  • 350 g hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 150 ml mléka, rostlinného mléka nebo vody
  • 70 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice (hnědého řepného či třtinového cukru)
  • 30 g rozinek (lépe nesířených)
  • 30 g mandlových plátků
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru (pravého)
  • 1 lžička bio citronové kůry
  • vejce na potření
  • sůl

Rozinky, nebo hrozinky? Buď je milujeme, nebo nesnášíme

Příprava kvásku:

Ingredience:

  • 100 ml vlažné vody nebo mírně teplého mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžíce mouky
  • špetka soli

Postup:

Do mírně teplého mléka, vlažné vody nebo lehce ohřátého rostlinného mléka rozdrobíme čerstvé droždí. Přidáme lžičku cukru, špetku soli a lžíci mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě asi tak na 15 – 20 minut.

Postup pečení vánočky:

Vypracujte hladké těsto ze všech ingrediencí na přípravu vánočky. Vpracujte také kvásek. Zpracovávání těsta je náročné a vyžaduje fyzickou sílu, ale může vám pomoci domácí robot na hnětení těsta. Hladké těsto přikryté utěrkou nechte v míse kynout na teplém místě asi hodinu.

Jak uplést vánočku?

Jakmile vám těsto krásně vykyne, je potřeba jej rozválet na jednotlivé prameny, ze kterých vánočku upletete. Pokud nevíte, jak na to, podívejte se na instruktážní video. Plést vánočku můžete i zcela jednoduše ze čtyř copánků, ale třeba také ze šesti, osmi nebo devíti copů.

Upletenou vánočku můžete nechat ještě 30 – 60 minut kynout, již připravenou na vymazaném plechu nebo pečícím papíru. Mezitím si rozehřejte troubu a rozšlehejte vajíčko na pomazání. Vánočku pak potřete žloutkem, posypte mandlovými lupínky a dejte péct do trouby na zhruba 45 – 60 minut při teplotě 180 °C, kterou po prvních deseti minutách snížíte na 160 °C.

Špaldová vánočka z žitného kvásku

Jinou variantou může být domácí vánočka z žitného kvásku. Kvásek je oproti droždí poněkud složitější na výrobu, ale pokud jste třeba jako hospodyňka zvyklá péct kváskový chleba, nebudete mít s přípravou kvásku žádný problém. V některých domácnostech kvásek sídlí v lednici a je takřka plnohodnotným členem domácnosti. Jak si tedy takovou vánočku z kvásku upéct?

Připravíme si:

Na rozkvas:

  • 30 g žitného kvásku
  • 120 g žitné celozrnné mouky
  • 180 ml vody

Na těsto:

  • 50 g přepuštěného másla ghí (nebo klasického másla)
  • 2 žloutky (1 vejce + 1 vejce na potření)
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g medu
  • 1 bio citron (kůra)
  • 30 g rozinek
  • hrst krájených mandlí či mandlových plátků

Příprava rozkvasu:

30 g žitného kvásku smícháme s vodou (180 ml) a žitnou moukou (120 g). Přikrytou směs necháme v míse pracovat na teplém místě po dobu přibližně 12 hodin. Takto si zaděláme kvásek, z něhož bychom si měli odebrat část kvásku a uchovat si ji v lednici pro další pečení.

Pokud zakládáte zcela nový kvásek jen z mouky a vody, chce to předchozí zkušenosti a trpělivost. Než začnou kvasné procesy, trvá to několik dní. Kvásek lze také založit ze sušeného žitného kvásku, který je k dostání ve zdravých výživách.

Mytí vlasů kváskem a jinými prostředky. Zpočátku budou vaše vlasy v šoku.

Postup přípravy těsta na vánočku:

Smícháme všechny ingredience včetně kvásku a vypracujeme hladké těsto. Hnětení těsta je vždy náročné, ale nemusíte to dělat ručně, může pomoci i domácí robot. Hotové těsto, dobře propracované a hladké, necháme zakryté v míse kynout asi 5 hodin.

Na pomoučeném vále vyválíme copy a upleteme vánočku. Tu ještě necháme uležet a dále kynout, přibližně hodinu. Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme nejprve zprudka při 200 °C, dále již při 160 – 180 °C po dobu 30 – 50 minut.

Recept na bezlepkovou vánočku

Pro přípravu bezlepkové vánočky můžeme použít některý z výše uvedených receptů, ale mouku nahradíme bezlepkovou směsí pro pečení sladkých moučníků. Rovněž je vhodné nahradit mléko rýžovým mlékem a zvážit použití droždí nebo kvásku, který by musel být založený z bezlepkové mouky. Nic není nemožné. Založit si můžete také bezlepkový kvásek, příprava na bezlepkovou kváskovou vánočku je poněkud delší a složitější, ale určitě se vyplatí.

Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké lepkové i bezlepkové varianty volit do různých jídel?

Bezlepkový kvásek se vám nemusí povést hned, ale je dobré vytrvat. Jako základ můžete posloužit kteroukoliv bezlepkovou mouku smíchanou s vodou, která fermentuje několik dní v teple, dokud se nezačnou vytvářet bublinky. Dále je vhodné použít již bezlepkovou směs se škroby, aby vám těsto drželo pohromadě. S kváskem pak zacházejte stejně jako s kterýmkoliv jiným žitným kváskem.

Ať se vánočka povede!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*