Menu
WomanOnly
Snídaně

Kollathova snídaně. Jak ji připravit a jaké má účinky na zdraví?

Kollathova snídaně vychází z myšlenky, že stravu bychom měli konzumovat v co nejpůvodnějším stavu – to znamená v syrovém. Jak si připravit Kollathovu snídani a jak na nás bude působit? Přinášíme recept!

Kollathova snídaně – co to je?

Autorem myšlenky Kollathovy snídaně je německý dietolog profesor Werner Kollath, který žil v druhé polovině minulého století. Tvrdil, že stejně jako pro ostatní živé organismy, je i pro člověka nejpřirozenější konzumovat stravu v pokud možno ve zcela původním stavu.

Problém v prosazení myšlenky syrové stravy, byl zejména v tom, že v Kollathově době už lidé byli zvyklí konzumovat některé základní potraviny výhradně tepelně upravené. Co se týče snídaně, jednalo se zejména o obilí. Kollath však našel způsob, jak učinit obilí pro lidský organismus stravitelné i bez tepelné úpravy. A tak vzniklo to, čemu dnes říkáme Kollathova snídaně.

Kollathova snídaně – recept

Na přípravu Kollathovy snídaně (porce pro jednu osobu) budete potřebovat:

  • 30-40 g (cca 2-3 polévkové lžíce) pšeničné mouky (ta by měla být pokud možno čerstvě umletá – na semletí pšenice použijte elektrický mlýnek)
  • 1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 15 g sušeného ovoce či jiných suchých plodů (nakrájeného) – například fíky, rozinky či datle
  • 1 čajovou lžičku nastrouhaných oříšků či mandlí
  • 100 g jablka
  • 3-5 polévkových lžící vody

Kollathova snídaně – jak na to

S přípravou Kollathovy snídaně musíte začít už večer předem:

  • Do misky nasypte pšeničnou mouku a přidejte 3-5 lžic vody (v žádném případě ji nenahrazujte mlékem)
  • Vše důkladně zamíchejte a při pokojové teplotě (zhruba 20 stupňů Celsia) nechte stát do druhého dne
  • V další misce namočte ve vodě nakrájené sušené ovoce

V noci pšenice nabude a dojde k určitým chemickým přeměnám, které zajistí dietetickou hodnotu Kollathova pokrmu a zároveň jeho stravitelnost. Druhý den ráno pokračujte tímto postupem:

  • smíchejte obsah obou misek dohromady
  • poté přidejte 1-2 lžíci citronové šťávy a 100 g nastrouhaného jablka (strouhejte těsně před konzumací)
  • na závěr posypte nastrouhanými oříšky či mandlemi

Kollathova dieta – účinky na zdraví

  • Kollathova dieta vám poskytne pocit nasycenosti po dobu nejméně čtyř následujících hodin bez falešného hladu a přetěžování žaludku
  • tento recept lze dobře využít při hubnutí, jelikož člověk sní před polednem znatelně málo jídla než s obyčejnou snídaní, což bude žádoucí k úpravě váhy
  • Kollathova snídaně zlepšuje trávicí funkce, čímž napomáhá k odstranění problémů jako je pálení žáhy, nadýmání či zácpa
  • jedná se o detoxikační pokrm, jehož konzumace vede ke zvýšení tělesné výkonnosti a díky odbourání toxinů také k odstranění časté únavy
  • Kollathova strava znovu nastoluje vnitřní rovnováhu v organismu, což se projeví zmizením chutí na sladké, tabák či alkohol
  • mezi další pozitivní účinky patří větší odolnost vůči stresu, lepší soustředění a vyšší intelektuální výkonnost
  • dále může pravidelná konzumace Kollathovy snídaně přispět ke zlepšení kvality vlasů, nehtů, zubů a kostí (zlomeniny se budou lépe hojit)

Ohodnoťte tento recept:
4,7
Právě čtete

Kollathova snídaně. Jak ji připravit a jaké má účinky na zdraví?