Návod na příjemnou letní chvíli? Do uší rajská hudba a do úst rajská omáčka. Její příprava vám sice chvilku potrvá, ale v tomto případě se to rozhodně vyplatí.
Rajskou omáčku, stejně jako polévku, můžete připravit jak z rajského protlaku, tak čerstvých rajčat. My tentokrát sáhneme po ještě nezpracované zelenině, protože by byla škoda chutná rajčata v sezóně nevyužít.
Celkově se vyplatí uvařit rajskou v létě, kdy se dá na trzích sehnat sezónní zelenina za velmi přívětivé ceny. Ale servírovat ji můžete i přes zimu, kdy lze rajčata nahradit dvěma sty gramy rajčatového protlaku.
Proč jíst rajčata. Věděli jste, že snižují výskyt rakoviny?
Na 4 porce:
- 600 g hovězí plece
- 600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 150 g slaniny
- 100 g cibule
- 4 větší rajčata
- 1 l kuřecího nebo hovězího vývaru
- dvě lžíce másla
- celý pepř
- nové koření
- 3 bobkové listy
- lžíce cukru
- lžíce citronové šťávy
- sůl
Rajská omáčka postup:
1. Nejprve si prošpikujeme maso, a to padesáti gramy slaniny a asi třetinou množství kořenové zeleniny, kterou jsme si nakrájeli na silnější proužky. Osolíme a opepříme.
2. Rozpálíme si hrnec, dáme do něj rozpustit dvě lžíce másla a poté přidáme hovězí maso. Důkladně orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo, a dáme stranou.
3. Do hrnce nyní přidáme špek nakrájený na kostičky a po chvilce cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na plátky či kostky. Přidáme pár kuliček pepře a nového koření, bobkový list a restujeme.
Poctivá rajská omáčka. Nejlepší recepty a zaručené tipy na přípravu
4. Mezitím si rozkrojíme dostatečně zralá a měkká rajčata na osminky a přidáme do hrnce. Zalijeme litrem masového vývaru, přidáme jednu celou skořici a dva hřebíčky. Promícháme a do hrnce vložíme maso. Dusíme doměkka, občas v hrnci obrátíme.
5. Měkké hovězí vyndáme a omáčku propasírujeme. Ještě ji na chvilku zahřejeme, přidáme lžíci citronové šťávy a lžíci cukru. Podáváme s domácím houskovým knedlíkem.