Typický segedínský guláš v sobě snoubí chuť šťavnatého masa, zelí a lehce nakyslé omáčky. Tato kombinace sice nechutná každému, svých fanoušků má však dost. Pokud mezi ně patříte, pusťte se do segedínu s námi.
Původ segedínského guláše
Segedínský guláš k nám přicestoval z Maďarska a velmi rychle se zařadil mezi nejoblíbenější guláše v Česku. Název guláš pochází z maďarského výrazu Székely gulyás. Původ segedínu je však nejasný a opředený mnoha pověstmi. Spojitost guláše s maďarským městem Segedín je přitom nejméně pravděpodobná.
Podle legendy byl Székely úředník, který v nočních hodinách navštívil hladový hospodu, ve níž té době už nebyl přítomný kuchař. Proto si poručil, aby mu smíchali zbytek perkeltu s kysaným zelím a trochou smetany.  Tato vymyšlená směs mu prý tak zachutnala, že o ní vyprávěl všem svým přátelům, kteří do hospody začali na tuto pochoutku chodit. Jiné zdroje uvádějí, že otcem segedínu je spisoval József Székely, případně malíř Bertalan Székely.
Z čeho se segedínský guláš vaří?
Mezi základní ingredience segedínu patří vepřové maso (bůček nebo plec), kysané bílé zelí, cibule, paprika a smetana pro zjemnění. Stejně jako jiné formy guláše se i tento podává nejčastěji s knedlíkem, zpravidla houskovým, zkusit ale můžete i hrnečkový. V nouzi se dá jíst i s krajícem chleba. Pokud máte doma vegetariána, nezoufejte. Toto jídlo má i svou bezmasou variantu, a to se sójovými kostkami namísto běžného masa. Segedínský guláš chutná skvěle i s tofu, houbami nebo cuketou.
Segedínský guláš – kalorie a nutriční hodnoty
Typický segedín z vepřového masa obsahuje ve 100 g 674 kJ, tedy 161 kCal. Nabízí 14 g bílkovin, 5 g sacharidů, 5 g tuku a 1 g vlákniny.
Klasický segedínský guláš
                    
                                    Postup přípravy
                                    - V hrnci nechte na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte na kostky nakrájené maso a osmahněte.
 - Maso zasypte paprikou, opepřete, osolte, přidejte mletý kmín. Ještě chvilku smažte, poté směs podlijte asi 2 dcl vody, hrnec zakryjte pokličkou a nechte zhruba 20 minut dusit. Tip: Vodu můžeme nahradit vývarem, guláš pak bude mít výraznější chuť.
 - Po dvaceti minutách, během kterých by mělo maso mírně změknout, přidejte do hrnce vyždímané a pokrájené zelí (šťávu z něj si nechte stranou). Promíchejte, a pokud je třeba, přilijte ještě trochu vody či vývaru. Přidejte ještě jeden bobkový list. Duste, dokud maso není úplně křehké.
 - Nyní je čas dotáhnout omáčku do konce. Nejprve ji zahustěte jíškou z oleje a mouky. Poté ji podle chuti a konzistence můžeme naředit vodou/vývarem, případně trochou láku ze zelí. Nakonec zjemněte smetanou.
 
  
Segedínský guláš z cukety
Ingredience:
- 700 g vepřové plece
 
- 400 g očištěné cukety bez měkkého středu
 
- 1 velká nastrouhaná syrová brambora
 
- 2 velké cibule
 
- 3 stroužky česneku
 
- 1 lžíce rajčatového protlaku
 
- 100 g zakysané smetany
 
- 2 lžíce mleté papriky
 
- 1 lžíce sádla
 
- masový vývar
 
- 2 bobkové listy
 
- 2 lžíce cukru
 
- 2 lžíce octa
 
- kmín
 
- sůl
 
- pepř
 
- pálivá paprika
 
Postup:
- Maso nakrájejte na kostky. 1,5 cibule s česnekem nakrájejte nadrobno. Cuketu nastrouhejte nahrubo a bramboru najemno.
 
- Na sádle orestujte cibulku do zlatavé barvy, přidejte česnek a kmín.
 
- Vmíchejte papriku, protlak a zamíchejte. Zalijte 0,5 l vývaru a přiveďte k varu. Do vařícího vývaru přidejte maso a nechte zprudka zatáhnout.
 
- Dolijte vývarem tak, aby nebyl výše než maso. Přidejte bramboru, koření, sůl a vařte vše doměkka.
 
- Nastrouhanou cuketu smíchejte se zbylou cibulí pokrájenou na tenké proužky.
 
- Přidejte ocet a cukr, promíchejte a nechte odpočívat. Do změklého masa přidejte cuketu s cibulí a chvíli povařte. Cuketa se ale nesmí zcela rozvařit.
 
- Odeberte trochu omáčky a smíchejte ji se smetanou. Přidejte k masu a krátce povařte.
 
- Nakonec guláš ještě dochuťte cukrem a octem. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.
 
Segedínský guláš z králíka
Ingredience na 4 porce:
- 700 g králíka
 
- 1 cibule
 
- 1 stroužek česneku
 
- 0,5 kg kysaného zelí
 
- 150 g zakysané smetany
 
- 250 ml bílého vína
 
- 250 ml vody
 
- sůl
 
- mletý černý pepř
 
- mletá sladká paprika
 
- 1 lžíce hladké mouky
 
- 3 lžíce škvařeného sádla
 
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a rozdrťte. Zelí sceďte a překrájejte. Králičí maso vykostěte a pokrájejte na kostky.
 
- Na sádle zpěňte cibuli s česnekem. Přidejte maso, osolte, opepřete a opečte, aby se zatáhlo.
 
- Do masa vmíchejte mouku a chvíli restujte. Poté přidejte i papriku a zamíchejte.
 
- Přidejte zelí, zalijte vínem a trochou vody. Za občasného míchání duste, dokud maso nezměkne. Podle potřeby přilijte vodu.
 
- Guláš odstavte ze sporáku a vmíchejte zakysanou smetanu. Podávejte s oblíbenou přílohou.
 
Segedínský guláš z tofu
Ingredience:
- 400 g tofu
 
- 300 g kysaného zelí
 
- 300 g brambor
 
- 40 g olivového oleje
 
- 2 cibule
 
- ½ lžičky mletého kmínu
 
- 1 lžička sladké mleté papriky
 
- 30 g hladké mouky
 
- sůl
 
Postup:
- Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Osmažte ji na oleji dozlatova.
 
- Zaprašte paprikou a osmažte.
 
- Přidejte na kostičky nakrájené tofu a podlijte 200 ml horké vody.
 
- Osolte a duste 15 minut.
 
- Poté přidejte kysané zelí i s nálevem a nakrájené brambory. Okmínujte a vše duste pod pokličkou doměkka.
 
- Nakonec zahustěte moukou rozmíchanou ve studené vodě. Povařte 10 minut a dochuťte solí.
 
- Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.
 
Segedínský guláš z trouby
Ingredience pro 4-6 osob:
- 500 g vepřové plece
 
- 500 g vepřového bůčku
 
- 500 g kysaného sterilovaného zelí
 
- 100 g zauzeného špeku
 
- 5 středně velkých cibulí
 
- 1 velká červená paprika
 
- 1 l zeleninového vývaru
 
- 2 lžíce mleté papriky
 
- kmín
 
- sůl
 
- pepř
 
Postup:
- Očištěné maso nekrájejte na 3cm kostky a naskládejte do pekáče. Posypte kmínem a osolte.
 
- V pánvi na plotně rozškvařte špek a dozlatova na něm osmahněte nadrobno nasekanou cibuli.
 
- Cibuli zasypte mletou paprikou a nechte chvíli zapražit za stálého míchání. Tuto směs rozprostřete rovnoměrně na maso v pekáči.
 
- Do pekáče vložte pokrájené zelí a na kousky nakrájenou červenou papriku. Vše důkladně promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem.
 
- Pekáč zakryjte alobalem a dejte do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C asi 90 minut.
 
- Nakonec segedín dochuťte solí a pepřem. Podávejte s knedlíkem nebo chlebem.
 
Segedínský guláš z papiňáku
Ingredience pro 4 osoby:
- 600 g libového vepřového bůčku
 
- 600 g sterilovaného kysaného zelí
 
- 50 g rajského protlaku
 
- 300 ml smetany
 
- 2 cibule
 
- 1 lžíce mleté sladké papriky
 
- 1 lžíce hladké mouky
 
- 1-2 lžíce sádla
 
- 3 bobkové listy
 
- 4 kuličky nového koření
 
- kmín
 
- sůl
 
Postup:
- Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte zpěnit v hrnci na sádle.
 
- Vložte opláchnutý a na kostky pokrájený bůček. Zpěňte ho na cibuli ze všech stran a opékejte, než se zatáhne.
 
- Posypte mletou paprikou a restujte.
 
- Zalijte hrnkem horké vody, osolte, přidejte kmín, bobkový list, kuličky nového koření, rajský protlak a slité překrájené zelí.
 
- Důkladně promíchejte a v uzavřeném papiňáku duste zhruba 30 minut.
 
- Hrnec otevřete a do segedínu vmíchejte mouku rozkvedlanou ve vodě. Krátce povařte.
 
- Na závěr přidejte smetanu a podávejte s knedlíkem nebo chlebem.
 
 
Dobrou chuť!