×
WomanOnly

Co je čatní a z čeho jej připravit. Rozzařte své hodování těmito recepty!

Čatní recepty

Přemýšlíte, čím ozvláštnit vaši kuchyni? Lámete si hlavu, co dát na slavnostní stůl na oslavu? Něco, co běžně nepřipravujete? Co i svoji barvou vybočí z jinak třeba fádního pokrmu? Vyzkoušejte naše recepty na čatní!

Indický poklad

Čatní či anglicky chutney. Jde o pochutinu, nebo také bychom mohli říct dochucovadlo pokrmů, jenž má svůj původ v Indii, svůj půvab ale dokázalo i v jiných zemích, například ve Velké Británii. Označuje se tím mnoho druhů omáček, vyrobených nejčastěji z ovoce, zeleniny, ale i česneku, cibule, octu a dalších surovin. Chuť má většinou pikantní, ostro-sladkou až kyselou a konzistencí se podobá třeba marmeládě. Velká část světa jej používá k dochucení svých pokrmů – těch s masem i těch vegetariánských. V zemi svého původu se připravuje většinou čerstvé, kdežto u nás se dělá spíše dopředu či se kupuje už hotové. Čatní kromě „rozzáření“ vaší tabule jak chuťově, tak vizuálně, také povzbudí chuť a podpoří správné zažívání.

 

Jednoduché recepty na doma

Způsobů, na které se čatní připravuje, je obrovské množství – a sto lidí, sto chutí. Každý si tedy najde to svoje, také v závislosti na pokrmu, který se aktuálně připravuje. My vám přinášíme tři univerzální recepty, které potěší téměř každého.

Postup pro všechny zmíněné recepty:

Do velkého hrnce vložte všechny ingredience včetně koření, promíchejte, přiveďte k varu. Po chvíli snižte teplotu a duste 1,5-2 hod, dokud nebude vše spojené. Hrnec odstavte, nechte jeho obsah vychladnout, propasírujte. Naplňte jím sterilované sklenice a uzavřete je. Uložte na chladné místo, čatní by mělo vydržet několik měsíců (až 1 rok). Po otevření čatní spotřebujte do několika týdnů.

Švestkové čatní

Suroviny:

  • 1 kg švestek (vypeckované a nakrájené)
  • 4 jablka (oloupaná a nakrájená)
  • 3 hrušky (oloupané a nakrájené)
  • 1 mango (zralé, vypeckované, oloupané a nakrájené)
  • 800 g (nejlépe) hnědého cukru
  • 3 cibule (nakrájené)
  • 4 stroužky česneku (nasekaný najemno)
  • 600 ml jablečného octa
  • 120 g nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky koriandru
  • 1 žička drceného chilli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička soli

Jablečné čatní na zahřátí

Suroviny:

  • 4 velká jablka (oloupaná a nakrájená)
  • 2 hrušky (oloupané a nakrájené)
  • 500 g přírodního cukru
  • 150 g nastrouhaného zázvoru
  • 6 stroužků česneku (nasekaný najemno)
  • 5 lžic rozinek (nakrájené)
  • 2 ks hřebíčku
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky chilli
  • 2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička muškátového květu
  • 1 lžička skořice
  • šťáva a kůra z jednoho citronu

Cuketové čatní s jablky

Suroviny:

  • 2 kg cukety (oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky)
  • 4 střední cibule (nakrájená)
  • 4 jablka zbavená jádřinců (nakrájená na malé kousky)
  • 50 g rozinek (nakrájených)
  • 100 g nasekaných datlí
  • 3 šálky sladového octa
  • 500 g hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžička muškátového oříšku

Čatní podávejte s masem, s kousky sýra, ale můžete jím i namazat sendvič. Způsobů na servírování, stejně jako receptů, je nespočet a záleží jen na vás a vaší preferenci.

 

Máte zajímavý recept na čatní? Podělte se s námi!



1 Komentář Co je čatní a z čeho jej připravit. Rozzařte své hodování těmito recepty!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*