×
WomanOnly

Recepty na vajíčkovou tlačenku. Využijte vykoledovaná vejce a připravte tradiční pochoutku

vajíčková tlačenka

Tlačenka je ideální způsob, jak spotřebovat uvařená vajíčka z pomlázky. Stejně tak vám ale vajíčková tlačenka poslouží jako malé pohoštění pro koledníky.

Zelenina, vejce a bylinky

Základní suroviny pro výrobu vajíčkové tlačenky jsou všude stejné. Rozdíly panují v případě zeleniny a dochucovacích prostředků. Někomu chutná vajíčková tlačenka s masoxem, jiný si vystačí se solí a pepřem. Někteří lidé upřednostňují čerstvou zeleninu, jiní šetří práci sterilovanou zeleninovou směsí. Kromě vajec a zeleniny můžete do tlačenky přidat bylinky, které dodají chuť i vůni a pomohou dotvořit krásnou barevnou mozaiku.

Vajíčková tlačenka – recepty

Vajíčková tlačenka z poctivých surovin

Ingredience:

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 200 g vařené zeleniny pokrájené na malé kostičky (mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice)
  • 70 g kapie a sterilovaných okurek pokrájených na malé kostičky
  • 150 g majonézy
  • 20 g práškové želatiny
  • 200 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 20 g cukru
  • 75 ml octa
  • 10 kuliček hořčice
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • lžička soli

Vajíčková tlačenka postup:

  1. Uvařená vejce oloupejte a rozkrojte napůl. Žloutky vyndejte a pokrájejte na větší kousky. Bílky nakrájejte na malé kostičky.
  2.  150 ml vlažné vody či vývaru nalijte do mísy a poprašte želatinou. Nechte 10 nabobtnat.
  3. Mezitím uvařte nálev z octa, cukru a soli. Přiveďte k varu a nechte vařit pár minut. Poté přilijte vodu nebo vývar, všechno koření a nechte zvolna vařit dalších 5 minut.
  4. Horký nálev slijte a sceďte. Nalijte na želatinovou směs a míchejte metličkou, dokud se želatina celá nerozpustí. Pokud ve směsi zůstanou hrudky želatiny, můžete nálev lehce ohřát, ale rozhodně nevařit.
  5. Do želatinové směsi přidejte majonézu a rozmíchejte. Přidejte také nakrájenou zeleninu, bílky a žloutky. Vše nalijte do připravené formy na srnčí hřbet.
  6. Tlačenku uložte na pár hodin do lednice.
  7. Podávejte s čerstvými bylinkami a pečivem.

Velikonoce a vejce: Jak poznat čerstvá a co vám o nich řekne vyražený kód?

Vaječná tlačenka s majonézou

Ingredience:

  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 1 balení malé majonézy
  • 200 g šunkového salámu
  • 1 sklenice sterilované zeleninové směsi
  • 1,5 lžíce práškové želatiny
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Slijte nálev ze sterilované zeleniny a nechte v něm 2 hodiny bobtnat želatinu.
  2. Po 2 hodinách mírně zahřejte, aby se želatina rozpustila.
  3. Do želatinové směsi přidejte všechny ingredience pokrájené na kostičky, opatrně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  4. Směs vlijte do srnčího hřbetu nebo jiné nádoby a dejte ztuhnout do lednice.
  5. Krájejte na plátky a podávejte s pečivem.

Vajíčková tlačenka s Moravankou

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 1 balení majonézy
  • 200 g měkkého salámu
  • 1 kostka masoxu
  • 1 sklenice Moravanky
  • 1 cibule
  • 1 želatina na vaječnou tlačenku
  • 1 – 2 lžíce hořčice
  • 150 ml vody
  • sůl
  • mletý černý pepř

Vajíčková pomazánka na Velikonoce 5x jinak. Ochutnejte její různé varianty

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo a po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Cibuli i salám oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  3. Zeleninu z Moravanky vyndejte a nakrájejte na menší kousky. Nálev odlijte a uložte stranou.
  4. Vejce smíchejte se zeleninou a salámem.
  5. Směs osolte, opepřete a dochuťte majonézou a hořčicí. Pořádně promíchejte.
  6. K nálevu z Moravanky přilijte 150 ml vody, přidejte masox a nechte přejít varem. Poté přidejte želatinu, vodu a promíchejte.
  7. Nálevem zalijte vaječnou hmotu, promíchejte a vše vlijte vámi vybrané nádoby. Poté dejte do lednice ztuhnout.
  8. Zatuhlou a vychlazenou tlačenku můžete servírovat podle své chuti, zdobit čerstvou zeleninu či bylinkami a servírovat s čerstvým pečivem.

Vajíčková tlačenka bez majonézy

Ingredience:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 200 g šunkového salámu
  • 1 sklenice nakládané zeleniny
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 2 lžíce práškové želatiny
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Slijte nálev ze zeleniny a nechte v něm 2 hodiny bobtnat želatinu. Poté na mírném plamenu opatrně zahřívejte, aby se rozpustila.
  2. Do želatiny přidejte zeleninu, vejce i salám na kostičky. Ochuťte solí, petrželkou a pepřem.
  3. Vlijte do vámi vybrané nádoby a dejte vychladnout a ztuhnout do lednice.
  4. Podávejte s čerstvou zeleninou a pečivem.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*