×
WomanOnly

Ricinový olej je v kosmetice nenahraditelný. Lisuje se z prudce jedovatých semen

Ricinový olej
Zdroj: Shutterstock

Ricinový olej byl dlouhá staletí používán jako velmi účinné projímadlo. Dnes už jej ale využíváme pouze v kosmetice, protože jeho vnitřní použití se nedá doporučit jako bezpečné. Ricinový olej totiž pochází z velmi jedovaté rostliny. Jaké látky obsahuje a k čemu nám může být prospěšný?

Odkud pochází ricinový olej

Ricinový olej se získává ze semen rostliny zvané skočec obecný (Ricinus communis). Jedná se o poměrně vysokou okrasnou rostlinu, která původně pochází z Afriky a Asie. Semena skočce obsahují prudce jedovatou bílkovinu zvanou ricin. Největšími producenty ricinového oleje jsou Čína, Brazílie a Indie.

Otrava skočcem nastává po požití 15 až 20 semen u dospělého člověka, 3 až 5 semen u dítěte. Otrava nejprve vypadá jako mírné příznaky chřipky s bolestmi hlavy, později ale dochází k pálení v ústech, průjmu, zvracení a k vnitřnímu krvácení. Člověk umírá do týdne na rozklad vnitřních orgánů – jater, ledvin a sleziny. Nejčastější otravy nastávají již po samotném sběru semen skočce.

Pigmentové skvrny. Jak je odstranit a vše o prevenci

Ricinový olej a jeho použití

Ricinový olej je bezbarvý anebo lehce nažloutlý, neutrální chuti a vůně. Obsahuje kyselinu olejovou i linolovou, ale jeho hlavní podíl tvoří viskózní kyselina ricinolejová s vynikajícími vlastnostmi, proto je ricinový olej tak dobrý na pleť a suché vlasy. Díky svému jedinečnému složení a vlastnostem je také výborný pro použití v průmyslu, farmacii i kosmetice, a to například pro výrobu mýdla, brzdových kapalin a strojních mazadel, nátěrových hmot, leštidel, vosků, barviv a inkoustů či plastů odolných vůči mrazu.

Ricinový olej v kosmetice

Ricinový olej je vynikající na pleť, vlasy, nehty i řasy. Má skvělé regenerační účinky, zvláčňuje suchou pokožku, hojí ji a udržuje vlhkou. Prospívá i roztřepeným konečkům vlasů a slabým, suchým a lámavým či vypadávajícím vlasům a rovněž roztřepeným nehtům. Dokonce se aplikuje i na řasy pro jejich výživu a oslnivý lesk. Při použití ricinového oleje na řasy je ale potřeba dávat pozor na to, aby se vám ricinový olej nedostal do očí.

Ricinový olej je také velmi vhodný pro hojení a regeneraci jizev po operaci nebo i jizviček po neštovicích, aplikuje se též na pokožku s bradavicemi, které po používání ricinového oleje postupně mizí. Olej se hodí též na suchou ekzematickou pokožku, strie a mnohé další defekty kůže.

Líčení očí pro blondýny. Máme tipy na denní i noční vzhled

Ricinový olej na vlasy, obočí i vousy

Ideální využití ricinového oleje je připravit si vlasový zábal. Ricinový olej naneste na konečky vlasů a vmasírujte do vlasové části hlavy. Vlasy zabalte do fólie a nechte asi půl hodiny působit. Poté je pečlivě umyjte. Olej můžete aplikovat také na obočí nebo vousy.

Ricinový olej jako projímadlo

Ricinový olej je silně projímavý a jeho použití není bezpečné. Protože se lisuje z prudce jedovatých semen skočce, nedoporučuje se vůbec jeho vnitřní použití. I když se uvádí, že ačkoli jsou semena jedovatá, tak ricinový olej vůbec jedovatý není, záleží především na jeho zpracování. Za studena lisovaný ricinový olej je mnohem rizikovější než olej, který si prošel tepelnou úpravou. Tepelnou úpravou se totiž bílkovina ricin ničí. V semenech je obsažen olej a onen toxický ricin – asi 20 %. Takže opravdu čistý olej by jedovatý být neměl, avšak silně projímavé účinky mu upřeny nejsou a i díky nim by při vnitřním požití mohl být pro někoho nebezpečný.

Co dělat při nesnesitelném svědění hlavy?

Ricinový olej v těhotenství

Ricinový olej si někdy shánějí nastávající maminky za účelem vyvolání kontrakcí v případě přenášení dítěte nebo k urychlení porodu. Vnitřní konzumace ricinového oleje samozřejmě vyvolá pořádný průjem a rychlý pohyb střev, ale může způsobit i silnou nevolnost, ztrátu živin, dehydrataci a předčasný porod či potrat, pokud žena užívá ricinový olej dříve než by měla. Nikdy navíc nemáte 100% jistotu, zda olej neobsahuje příměs jedovaté bílkoviny ricinu. Nejenže se ricinový olej nedoporučuje užívat vnitřně, v těhotenství se to zkrátka nedoporučuje dvojnásob.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*