×
WomanOnly

Romantická valentýnská večeře doma. Máme tipy, co připravit

Valentýnská večeře

Rozhodli jste se letošního Valentýna strávit s partnerem doma? Vychutnejte si spolu romantickou večeři při svíčkách. Víme, se kterými jídly zabodujete.

Valentýnská večeře – recepty

Jestliže nevíte, co připravit na večeři, poskládejte lehké menu, které kombinuje zeleninu, maso a sladkou závěrečnou tečku. I zdravá romantická večeře může vašeho partnera nadchnout.  

Tipy na předkrmy

Salát Caprese

Suroviny:

  • 220 g mozzarelly
  • 4 rajčata
  • čerstvá bazalka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Rajčata i mozzarellu nakrájejte na kolečka a střídavě je rozdělte na talíř.
  2. Z olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře připravte dresing.
  3. Rajčata s mozzarellou zakápněte dresingem a nakonec ozdobte čerstvou bazalkou.

Bagetka s uzeným lososem

Suroviny:

  • čerstvá bageta
  • 200 g uzeného lososa
  • 100 g čerstvého sýra
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Bagetku rozkrojte, nakrájejte na menší kousky a potřete ji čerstvým sýrem.
  2. Přidejte plátky uzeného lososa, lehce osolte a opepřete.
  3. Podávat můžete s čerstvou zeleninou.

Pórkový krém

Suroviny:

  • 300 g bílé části pórku
  • 300 g brambor
  • 150 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Pórek i brambory společně osmahněte na másle.
  3. Po chvilce zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte vařit přibližně 25 minut.
  4. Přidejte citrónovou šťávu, muškátový oříšek a smetanu. Společně krátce povařte.
  5. Jakmile jsou brambory uvařené, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
  6. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Romantická večeře – recepty na hlavní chod

Losos na rozmarýnu

Suroviny:

  • 400 g filetů z lososa
  • citrón
  • čerstvý nebo sušený rozmarýn
  • sůl
  • olivový olej

Postup:

  1. Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj nejprve kousky citrónu a poté i filety z lososa.
  2. Lososa posypte rozmarýnem a na něj přidejte další citrón.
  3. Zalijte olivovým olejem a upečte v troubě.

Hovězí líčka na červeném víně

Suroviny:

  • 700 g hovězích líček
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 200 ml červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř

Postup:

  1. Maso očistěte od blan a pokrájejte na kostky.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho a zprudka na něm opečte kousky masa.
  3. Maso vyndejte a do výpeku přidejte nakrájenou mrkev, petržel a cibuli.
  4. Zeleninu restujte pár minut, zalijte vínem a krátce povařte. Poté přidejte rajský protlak, vývar, opečené maso a celé znovu povařte.
  5. Celou směs vložte do trouby a pod pokličkou pečte na 180 stupňů 2,5 – 3 hodiny. V průběhu pečení maso kontrolujte a v případě potřeby podlévejte.
  6. Mezitím si připravte přílohu, např. ve formě bramborové kaše nebo šťouchaných brambor.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou a olivami

Suroviny:

  • 300 g těstovin
  • konzerva loupaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 60 g černých oliv a kapar
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • strouhaný parmazán

Postup:

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  2. Mezitím na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm najemno pokrájenou cibulku.
  3. Přilijte konzervovaná rajčata, prolisovaný česnek, kapary a olivy.
  4. Krátce povařte a přidejte sůl, pepř a oregano.
  5. Těstoviny smíchejte s omáčkou a posypte parmazánem.

Dezerty

Čokoládové brownies

Suroviny:

  • 250 g vysokoprocentní čokolády
  • 55 g másla
  • 32 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Máslo s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni.
  2. Vedle ušlehejte cukr s vejcem do pěny.
  3. Prosejte mouku a zamíchejte do ní sůl a prášek do pečiva.
  4. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vmíchejte do vaječné směsi. Přidejte mouku se solí a práškem do pečiva.
  5. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečícím papírem, nalijte těsto a pečte 20 – 25 minut.
  6. Brownies podávejte s čerstvými jahodami nebo malinami.

Zmrzlina s horkými malinami a šlehačkou

Suroviny:

  • vanilková zmrzlina
  • čerstvé nebo mražené maliny
  • smetana ke šlehání
  • cukr

Postup:

  1. Ve vysoké misce ušlehejte smetanu s cukrem do tuha.
  2. Maliny rozehřejte v rendlíku nebo na pánvi.
  3. Do sklenice dejte vanilkovou zmrzlinu, přidejte rozehřáté maliny a ozdobte šlehačkou.

Pěna z bílé čokolády a mascarpone s jahodami

Suroviny:

  • 75 g mascarpone
  • 400 ml smetany
  • 3 plátky želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g bílé čokolády
  • 2 lžíce cukru
  • 200 g jahod

Postup:

  1. Plátky želatiny namočte v misce se studenou vodou.
  2. Polovinu smetany svařte s vanilkou. Poté přidejte nalámanou bílou čokoládu a nechte ji rozpustit.
  3. Do směsi přidejte mascarpone.
  4. Ze želatiny vymačkejte přebytečnou vodu, vložte ji do kovové misky a rozpusťte ve vodní lázni. Nakonec želatinu vmíchejte do směsi s čokoládou. Míchejte, dokud nezhoustne.
  5. V hrnci rozehřejte jahody s cukrem.
  6. Čokoládovou pěnu naservírujte do misek a přelijte rozehřátými jahodami.
Romantická valentýnská večeře doma. Máme tipy, co připravit
5 (100%) 1 hlas[ů]


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*