×
WomanOnly

Tilápie nilská: Recepty a proč (ne)jíst tuto rybu?

Ryba tilapia

Je tilápie zdravá? To je častá otázka. Jen těžko byste hledali levnější exotické filé, než je tato ryba, také zvaná tlamoun nilský. Přece jen se jí přezdívá kanálová ryba a v tom, jak malé jsou produkční náklady, musí být háček… Nebo ne? Čtěte dále a dozvíte se nejen o výživových hodnotách, ale také jakým způsobem si připravit opravdu dobré filety z tilápie.

Představuje konzumace tilápie nebezpečí?

Nejen po internetu, ale také obecně mezi lidmi se šíří povědomí o nezdravosti těchto ryb. Poplašné zprávy, které vyskakují z některých zdrojů, zní až děsivě. Existují články, které se zaměřují jen na to nejhorší a některé okolnosti nepokládají za důležité. Celkem vzato však po přečtení informací z celého problému vyplývá jednoznačný závěr.

Varování se totiž vždy týkají právě způsobu, jakým se tilápie chovají. Tato ryba je nenáročná a levná, a z ekonomických důvodů není vždy kvalitně krmena a přechovávána. To, že se tilápie krmí výkaly, je ale velmi nepřesné tvrzení. Tilápie žere většinou řasy a fytoplankton, které se takto někdy hnojily, ale pro většinu farem je mnohem levnější do nádrží sypat granule. Nicméně musíme počítat s určitým obsahem toxických látek v mase, a to včetně dioxinů (které ale mohou být i v jiné rybě).

Je nutné podotknout, že nejen u tilápie stojí za to přečíst si o rizicích. Veškeré maso z velkochovů může být jistým způsobem podezřelé, když nevíme, čím se zvířata krmí. A koneckonců je to tak u všech potravin – zkrátka konzumujme zodpovědně.

Odkud se vozí tilápie nilská? Chov existuje i v ČR

Rybí farma tilapie

Samotná tilápie škodlivá není. Klíčem k její bezpečné přípravě jsou informace o jejím původu. Ne každému se chce těmito věcmi zabývat. Dát na průzkum odborníků je však jistě lepší cesta než se nechat zastrašit a už nikdy si nedopřát dobrou rybu… Nebo naopak jíst, co člověku přijde pod ruku.

Tilápie nilská je nejdéle chovanou rybou na světě a ze severní Afriky se rozšířila do mnoha zemí. Nejzdravější možností je divoká tilápie získaná rybolovem, ale to je samozřejmě vzácnost. Drtivá většina těchto ryb pochází z farem. V každé zemi platí jinak přísné hygienické a veterinární regule. Můžeme se zběžně orientovat alespoň zeměmi původu.

Za nejpochybnější zdroj se pokládají rybí farmy v Číně. Ví se, že tamější rybářský průmysl se neštítí ilegálních antibiotik, která má potřebu používat, protože ryby jsou často nemocné. Koupí čínské tilápie navíc podpoříte narušování ekosystému – tamější farmy jsou špatně zajištěny proti úniku tohoto invazivního druhu do přírody. Nedoporučuje se ani tilápie z Tchaj-wanu.

Naopak celkem bezpečné a zdravé chovy existují například v USA, Mexiku, Indonésii či v Peru. Za nejkvalitnější se pokládají rybí farmy v Ekvádoru. Také můžete podpořit domácí ekonomiku pořízením filet z tilápie v některých českých podnicích. I v této zemi totiž existuje chov tilápií nilských.

Výhody filé z tilápie: Cena i lahodná chuť

Jak již bylo zmíněno, tilápie je levná ryba. To určitě patří mezi výhody – i méně majetný strávník si může dopřát obohacení svého jídelníčku o rybu. Kilo těchto filet vás vyjde zhruba na 300 Kč. Nedá se přitom popřít, že chutnají skvěle, i když jde spíš o to, že jejich chuť není výrazná, tudíž nemají nepříjemný rybí pach. Filé se dá dle libosti okořenit.

Na rozdíl od mnoha ryb nemá tilápie kosti, které byste museli složitě vybírat. Tedy sama o sobě kosti samozřejmě má, ale jsou snadno odstranitelné a filety se prodávají bez nich. Před konzumací zkontrolujte, jestli v mase nějaká ta kůstka nezůstala.

Tilápie nemusí být rizikem. Je ale zdravá?

Tilápie, stejně jako jiné ryby, obsahuje důležité bílkoviny a mastné kyseliny omega-6 a omega-3. Navíc v tilápii najdeme i stopové prvky železo a zinek. Obsahuje málo sodíku. Zároveň jde o velmi málo tučnou rybu, což se hodí těm, co drží dietu. Nicméně právě v rybím tuku se nacházejí ony mastné kyseliny, které jsou pro nás velmi důležité. Sice jich má tilápie více než třeba kuře, ale na rybu je to málo.

Chcete-li do jídelníčku zahrnout ryby jako zdroj omega-3 a 6, nespoléhejte se na tilápii a kupte si čas od času lososa, tuňáka, pstruha nebo makrelu. Tilápie se hodí spíše jako nízkokalorický zdroj bílkovin.

Jak připravit tilápii: Recept na filé s omáčkou na pánvi

Tilápie filet

Nejrychlejší způsob, jak uvařit rybí filé, je na pánvi. Tilápie má tu výhodu, že se dá kombinovat různě. Jedna z takových nejen dobrých, ale také snadných kombinací se opírá o chuť citronu, který se hodí k většině ryb.

Potřebujeme máslo, petržel, sůl, pepř, česnek, smetanu, citronovou šťávu a bujón. Nejdříve ochutíme rozmražené filety solí a pepřem a na másle je osmažíme. Plotna by měla být nastavena na střední sílu plamene a každou stranu smažíme asi 5 minut. Rybu si můžeme předpéct i v troubě.

Omáčka se také připravuje na pánvi. Přidáme lžíci másla a do toho vmícháme preferované množství strouhaného česneku. Přilijeme hrnek kuřecího vývaru nebo trochu instantního bujónu a vaříme 5 minut. Poté přichází na řadu smetana a citron: částečně ztlumíme hořák, přidáme další 2 lžíce másla a hrnek smetany a důkladně mícháme. Nakonec přijde na řadu lžíce citronu, zbytek petržele a pepř se solí. Po dalších pár minutách je omáčka hotová. Přelijeme filety a konzumujeme samotné, s rýží nebo třeba s hranolky.

Mexiko a tilápie nilská? Recept na rybí tacos

Milovníci mexické kuchyně jistě ví, že tacos mohou vypadat jakkoli a také, že se do nich skvěle hodí i ryby. A to včetně této původem africké ryby. Takový příklad, jak udělat tacos s tilápií, je tento křupavo-pálivý recept.

Ingredience:

  • strouhanku z 2 rohlíků
  • 80 g mouky
  • 10 kukuřičných tortill
  • půl kila tilápie
  • 300 g majonézy
  • 80 g chili omáčky
  • šťávu z 1 limetky
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • chili prášek
  • 200 g červeného zelí
  • 1 avokádo

Postup:

Smícháme pálivou omáčku s majonézou a limetkovou šťávou. Ve druhé nádobě smísíme sůl, chili prášek, pepř a strouhanku. Tortilly ohřejeme na pánvičce, na kterou poté nalijeme vrstvu oleje a usmažíme filety obalené ve strouhankové směsi. Každou stranu smažíme asi 6 minut. Poté do každé tortilly vložíme kousek filé, přidáme majonézovou směs a kousky zelí a avokáda.

Recept na výborný salát s tilápií

Tilápie jakožto dietní ryba obohatí také lecjaký salát. Proto si ukážeme také příklad zdravého, ale chutného salátu s tilápií. Je to velmi jednoduché a poměrně rychlé.

Na pánvičce si osmahneme žampiony s nakrájenou cuketou a dochutíme solí a pepřem. Poté potřeme filé směsí medu a limetkové šťávy a také je osmažíme. Na talíři toto všechno podáváme s čerstvými lístky baby špenátu, cherry rajčaty, zálivkou a kandovanými pekanovými ořechy.

Recept na casserole: Tilápie zapečená v troubě

Na toto rybí casserole se sýrem a špenátem budeme potřebovat:

  • půl kila tilápie
  • 350 g špenátu
  • 250 g strouhaného eidamu nebo čedaru
  • 200 g strouhaného parmazánu
  • trochu másla
  • 200 g majonézy
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný česnek dle chuti

Postup:

Na dno zapékací mísy naložíme špenát s máslem. Tuto vrstvu pokryjeme rovnoměrně rozloženými filety. Přidáme trochu soli a pepře. Smícháme majonézu s česnekem, přidáme je do zapékací mísy a opět posypeme troškou soli a koření. Zasypeme strouhaným sýrem a pečeme asi 15 minut.

 



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*