Menu
WomanOnly
Apetit

Vaření v páře může být překvapivě dobré i jednoduché

Adéla Beranová

Adéla Beranová

12. 9. 2014

Vaření v páře je nejzdravějším a nejšetrnějším způsobem tepelné přípravy potravin. Znali ho už naši předkové, ale terpve teď se tento způsob vrací do našich kuchyní, jako „moderní novinka“. Má mnoho výhod, je zdravé, ale přitom lze v páře připravit i jídla, na kterých si pochutná celá rodina.

Jaký hrnec pro vaření v páře vybrat

Na trhu můžete najít celé množství nejrůznějších parních hrnců. Některé jsou technicky opravdu na vysoké úrovni, ale nakonec jsou nejpraktičtější asi ty nejjednodušší. Nakonec ale ani nepotřebujete kupovat speciální nádobí, stačí obyčejný pařák, alespoň třeba pro začátek, než vaření v páře propadnete.

Tip: I některé mikrovlnky mají přímo program vaření v páře.

Když si koupíte elektrický parní hrnec, budete mít práci asi nejjednodušší. Jeho nevýhodou je, že se v něm často jídlo nemůže ani solit, ani kořenit, aby se neucpal filtr. Záleží na typu.

Pak se prodávají i hrnce a na ně skleněné nástavce, když v nich uvaříte zeleninu, dole vám zároveň vzniká vývar, takže ho můžete využít třeba ještě na polévku.

Výhodou parních hrnců je, že v nich můžete vařit všechno najednou. Maso, zeleninu i přílohu.

Proč vařit v páře? Jde o zdraví

Při vaření v páře se zachová až o 50 % víc vitaminů a minerálů než při vaření ve vodě nebo na tuku. Jídla připravená v páře jsou lehce stravitelná a vhodná jsou i pro ty, kteří se chtějí nebo musí stravovat dietně.

Jídlo z páry je navíc chuťově výraznější a není potřeba ho tolik solit. Tuk není potřeba používat vůbec.

Vaření v páře je úsporné

Vaření v páře je úsporné z toho důvodu, že jsou jídla na přípravu mnohem jednodušší a rychlejší. Úsporné je rozhodně to, že můžeme vařit několik jídel najednou.

Co v páře vařit

Pro vaření v páře je nejvhodnější zelenina, žádná jiná úprava se její chuti nevyrovná. Ale skvěle v páře vyniknou i rycby, drůbeží a vepřové maso. Naopak hovězí je lepší dovařit klasicky dušením nebo vařením.

Kynuté knedlíky jsou z páry nadýchané a nedají se tak snadno převařit. U brambor z páry budete mít celý rok pocit, jako byste jedla nové.

Tip: Zkuste brambory ochutit snítkem libečku nebo celerové natě.

Tipy pro vaření v páře

  • Nádoby nepřeplňujte, aby mohla pára dobře cirkulovat.
  • Aby bylo maso ještě šťavnatější, zabalte ho do alobalu.
  • Do spodní nádoby můžete dát třeba bylinky nebo víno či pivo jídlo tak do sebe lehce nasákne vůni těchto ingrediencí.

Zdroj: Kuchařka pod párou

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Vaření v páře může být překvapivě dobré i jednoduché