Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Zdravá jídla mohou být chutná a rozmanitá. Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

Redakce

Redakce

1. 7. 2023

Jídlo je jednou ze základních potřeb každého člověka. Ale jíst chutně a zdravě zároveň? To už může být pro mnohé výzva. Řada lidí si mylně myslí, že zdravá jídla jsou nudná, drahá nebo mají nevýraznou chuť. Nicméně s trochou kreativity a správným výběrem surovin si každý může připravovat chutná jídla, která jsou také dobrá pro vaše zdraví. V tomto článku vám dáme několik tipů, jaké zdravé potraviny můžete zařadit do svého běžného jídelníčku.

Ovoce a zelenina – nekonečná rozmanitost barev a chutí

Ovoce a zelenina v našem výčtu samozřejmě nesmí chybět. Jídla s ovocem a zeleninou jsou nejen krásně barevná a chutná, ale také velmi zdravá. Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, vlákninu a také antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem.

Ovoce i zeleninu můžete dávat do salátů, smoothie, dezertů, k pečivu nebo je jíst samotné jako svačinu. Snažte se jíst různé druhy ovoce a zeleniny, abyste získali co nejširší spektrum přínosných látek. Mezi skvělé volby patří například rajčata, paprika, špenát, banány, jahody nebo citrusové plody.

Tip: Pokud nechcete každý den trávit spoustu času vařením a přesto chcete mít vždy na stole skvělé a zdravé jídlo, vhodným řešením pro vás může být krabičková dieta. Na výběr je řada druhů krabičkových diet podle vašich cílů a stravovacích preferencí.

Obiloviny – zdravý základ vašeho jídelníčku

Obiloviny, zejména celozrnné, by měly být základem každého vyváženého jídelníčku. Jsou výborným zdrojem sacharidů, které vám dodají potřebnou energii, a také obsahují spoustu vlákniny, která pomáhá udržovat zdravé trávení.

Při výběru obilovin dávejte přednost celozrnným variantám, jako je hnědá rýže, celozrnný chléb, pohanka nebo quinoa. Tyto obiloviny obsahují více vlákniny a živin než jejich rafinované protějšky.

Ořechy a semínka – drobné, ale výživově hodnotné

Ořechy a semínka obsahují hodně bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a řadu důležitých vitamínů a minerálů. Mandlové ořechy, vlašské ořechy, lněná semínka nebo chia semínka můžete přidávat do salátů, jogurtu, smoothie nebo si je dávat jako svačinu.

Ořechy a semínka jsou vysoce kalorické potraviny, a proto byste to s nimi neměli přehánět, ale i jejich konzumace v malém množství vám pomůže dlouho udržet pocit sytosti a ve výsledku se tak hodí i do diety. Navíc podpoří vaše zdraví.

Bylinky – krásně voní a zlepšují chuť jídel

Nedocenitelným prvkem při přípravě zdravých a chutných jídel jsou bylinky. Tyto přírodní dary jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerální látky, které podporují zdraví a přispívají k celkové pohodě. Navíc obohatí jakékoliv jídlo o silné aroma a chuť.

Vyzkoušejte v různých pokrmech bazalku, oregáno, tymián, petržel, kopr nebo mátu. Každá bylinka přidává jídlu své jedinečné chuťové tóny, takže neváhejte experimentovat a najít své oblíbené kombinace.

Tip: Bylinky můžete v kuchyni nejen používat, ale rovnou také pěstovat. Podívejte se, jak na pěstování bylinek v kuchyni.

Přírodní sladidla – zdravější alternativa k běžnému cukru

Při snaze o zdravější jídelníček se často doporučuje omezit příjem přidaného cukru. Ale to neznamená, že se musíte vzdát sladkých jídel a nápojů. Existují přírodní sladidla, která jsou zdravějšími alternativami k běžnému cukru. Mezi tyto alternativy patří například erythritol, xylitol (březový cukr) sladidlo ze stévie nebo čekankový sirup. V menším množství můžete používat také med nebo javorový sirup. Každé z těchto sladidel má své unikátní vlastnosti a chuť, takže vaše recepty dostanou nový rozměr. Pamatujte ale, že i když jsou tyto alternativy považovány za zdravější, měly by být konzumovány s mírou.

Mléčné výrobky – hlavně ty kvašené

Mléčné výrobky jsou významným zdrojem vápníku a bílkovin. Kvašené mléčné produkty, jako je jogurt nebo kefír, navíc obsahují probiotika, která podporují zdraví střev. Pokud se snažíte omezit příjem tuku, vybírejte nízkotučné varianty těchto produktů. Pozor si dávejte na ochucené mléčné výrobky, které mohou obsahovat spoustu přidaného cukru. Vždy proto pečlivě čtěte složení na obalu.

Vyzkoušejte dietní recepty

Nakonec je na místě doporučit, abyste zkusili najít několik nápaditých dietních receptů, které nejenže budou správný poměr živin, ale také budou odpovídat vaší chuti. Existuje jich spousta. Od lehkých salátů přes plnohodnotné hlavní chody až po dezerty a svačiny.

Nezapomeňte, že recepty lze snadno upravit dle vlastních preferencí a potřeb, což znamená, že můžete stále jíst svá oblíbená jídla, ale ve zdravější variantě. Také se nebojte experimentovat s novými chutěmi. Jako dochucovadlo vedle bylinek a přírodních sladidel můžete začít častěji používat jablečný ocet, který přispívá k hubnutí.

Ohodnoťte tento článek:
1
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Zdravá jídla mohou být chutná a rozmanitá. Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?