Menu
WomanOnly

3 zdravé recepty z červené řepy

Nakládané červené řepě jako příloze k hlavnímu jídlu dávno odzvonilo, tato výborná a zdravá zelenina se začíná prosazovat jako plnohodnotná součást našeho jídelníčku. Dnes si připravíme tři jednoduché chody, ve kterých bude hrát řepa hlavní roli.

Carpaccio z červené řepy

  • 300 g červené řepy
  • 3 hrsti rukoly
  • 120 g kozího sýra
  • Zálivka:
  • šťáva z 1 citrónu
  • balzamikový ocet
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Tento předkrm je u nás velmi oblíbený, protože skvěle chutná a obsahuje pouze zdravé a čerstvé suroviny. Na přípravu řepy doporučujeme použít rukavice – červené ruce vám sice nevydrží celý den, ale pokud se hned po vaření chystáte vyrazit do světa, určitě na ně nezapomeňte.

Celou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme ji v troubě vyhřáté na 180°C. Pečeme asi hodinu, dokud řepa nebude měkká. Teprve po upečení ji oloupeme, protože takto jsou zachovány všechny živiny.  Nakrájíme ji na velmi tenké plátky, urovnáme na talíř a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme zálivku z citronu, octa, pepře a soli.
Řepu zalijeme zálivkou, ozdobíme rukolou a sýrem. Řepu je také možné naložit do zálivky už večer před podáváním, carpaccio bude mít intenzivnější chuť.

Carpaccio z hovězího, tuňáka nebo lososa. Snadný, chutný a rychlý předkrm

 Polévka z červené řepy a zeleniny

  • 1 středně velká červená řepa
  • 3 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • sůl
    pepř
  • zakysaná smetana

Cibulku nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme syrovou oloupanou řepu, brambory, mrkev a petržel nakrájené na kostičky a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, přidáme bobkový list a posolíme. Vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Na závěr polévku rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Na talíři ozdobíme lžící smetany.

Pečená řepa se sýrem feta

Pečená řepa se sýrem feta

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

3 zdravé recepty z červené řepy