Menu
WomanOnly

3 zdravé recepty z červené řepy

Nakládané červené řepě jako příloze k hlavnímu jídlu dávno odzvonilo, tato výborná a zdravá zelenina se začíná prosazovat jako plnohodnotná součást našeho jídelníčku. Dnes si připravíme tři jednoduché chody, ve kterých bude hrát řepa hlavní roli.

Carpaccio z červené řepy

  • 300 g červené řepy
  • 3 hrsti rukoly
  • 120 g kozího sýra
  • Zálivka:
  • šťáva z 1 citrónu
  • balzamikový ocet
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Tento předkrm je u nás velmi oblíbený, protože skvěle chutná a obsahuje pouze zdravé a čerstvé suroviny. Na přípravu řepy doporučujeme použít rukavice – červené ruce vám sice nevydrží celý den, ale pokud se hned po vaření chystáte vyrazit do světa, určitě na ně nezapomeňte.

Celou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme ji v troubě vyhřáté na 180°C. Pečeme asi hodinu, dokud řepa nebude měkká. Teprve po upečení ji oloupeme, protože takto jsou zachovány všechny živiny.  Nakrájíme ji na velmi tenké plátky, urovnáme na talíř a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme zálivku z citronu, octa, pepře a soli.
Řepu zalijeme zálivkou, ozdobíme rukolou a sýrem. Řepu je také možné naložit do zálivky už večer před podáváním, carpaccio bude mít intenzivnější chuť.

Carpaccio z hovězího, tuňáka nebo lososa. Snadný, chutný a rychlý předkrm

 Polévka z červené řepy a zeleniny

  • 1 středně velká červená řepa
  • 3 brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • sůl
    pepř
  • zakysaná smetana

Cibulku nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Přidáme syrovou oloupanou řepu, brambory, mrkev a petržel nakrájené na kostičky a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, přidáme bobkový list a posolíme. Vaříme, dokud nebude zelenina měkká. Na závěr polévku rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Na talíři ozdobíme lžící smetany.

Pečená řepa se sýrem feta

Pečená řepa je opravdovou delikatesou. Kdo byl zvyklý jen na nakládanou, bude překvapen, jakou má pečená řepa výbornou chuť. Sýr feta můžete nahradit například balkánem, nivou nebo jiným výraznějším sýrem.

  • 400 g červené řepy
  • 200 g fety
  • 150 g čerstvého špenátu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • římský kmín
  • vinný nebo balzamikový  ocet
  • olivový olej

Předpečenou řepu oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vyskládáme do olejem vymazaného pekáče. Řepu okořeníme a osolíme, pokapeme olejem a octem a pořádně promícháme. Pekáč dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme cca 30 minut, než bude řepa krásně opečená. Asi deset minut před koncem pečení přidáme listy čerstvého špenátu a sýr feta nakrájený na kousky. Podáváme jako přílohu nebo samostatné jídlo.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

3 zdravé recepty z červené řepy