Menu
WomanOnly
Apetit

Carpaccio z hovězího, tuňáka nebo lososa. Snadný, chutný a rychlý předkrm

Pod pojmem carpaccio si nejčastěji vybavíme syrové hovězí maso nakrájené na tenké plátky, doplněné studenou zálivkou, rukolou a parmezánem. Carpaccio však může mít mnohem více podob. Kromě italského carpaccia z hovězí svíčkové stojí za zkoušku například i carpaccio z tuňáka nebo lososa. Jak na ně?

Co je vlastně carpaccio a jak vzniklo?

Carpaccio je jednoduše řečeno cokoliv, co je syrové a nakrájené na velmi tenké plátky. Může se tedy jednat jak o maso, tak o zeleninu a ovoce – velmi populární je například carpaccio z červené řepy, cukety, jablek nebo avokáda. Fantazii se meze nekladou, ani pokud jde o carpaccio z masa – kromě hovězí svíčkové se na jeho přípravu hodí také losos, tuňák nebo například kachní prsa. Tento původně italský pokrm je možné připravit prakticky z čehokoliv, takže není nutné se zuby nehty držet pouze známých receptů.

Úplně první carpaccio připravil šéfkuchař legendární benátské restaurace Harry’s Bar Giuseppe Cipriani v roce 1950. Jednoduše nakrájel syrovou hovězí svíčkovou na tenoučké plátky a ty pak pokapal majonézovou zálivkou. Pokrm poté naservíroval hraběnce Amalii Nani Mocenigo, která chtěla syrové maso, ale ne v podobě tataráku. Jídlo si začali objednávat i další hosté, a tak jej Cipriani zařadil do stálé nabídky.

Carpaccio je pojmenováno po renesančním malíři jménem Vittore Carpaccio, který měl v době zrodu pokrmu v Benátkách výstavu. Na jeho obrazech se často vyskytovala cihlově červená a béžová barva, které připomínaly syrové hovězí.

Hovězí svíčková. Co je dobré vědět a jak ji připravit?

A co je „pizza carpaccio“?

Dnes si lze kromě klasického carpaccia z hovězí svíčkové či méně klasického carpaccia z tuňáka, lososa nebo zeleniny objednat i pizzu carpaccio, která kromě dalších ingrediencí obsahuje také tenké plátky syrového hovězího. Tento pokrm lze poměrně snadno připravit i doma – domácí těsto na pizzu stačí poklást parmezánem, zakápnout olivovým olejem, dochutit solí, pepřem a rozmarýnem a upéct. Po upečení zbývá jen přidat čerstvou rukolu a hovězí carpaccio.

Italské carpaccio z hovězí svíčkové

Svíčková patří mezi nejkvalitnější části hovězího a carpaccio je naprosto ideálním způsobem její úpravy. Aby se povedly skutečně tenké plátky, nemělo by být maso příliš prorostlé. Také mějte na paměti, že by svíčková měla pocházet od prověřeného řezníka a být skutečně čerstvá, jelikož se nebude tepelně upravovat.

V zásadě jsou dvě možnosti, jak hovězí carpaccio připravit. Můžeme si buď odříznout část masa, zabalit ho do potravinové folie a opatrně (tzn. paličkou bez hrotů) jej rozklepat od středu do krajů, až vznikne takřka průsvitný plátek. Druhou možností je použití velmi ostrého nože, který dokáže nakrájet plátky tenké jako papír.

Ingredience:

  • 150 g hovězí svíčkové
  • 50 g parmezánu
  • 2 hrsti rukoly
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamica
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

  • Maso očistíme a poté nakrájíme na tenké plátky, nebo ho nakrájíme na silnější plátky a každý z nich rozklepeme paličkou bez hrotů. Poté ho zabalíme do kuličky a ještě jednou rozklepeme na tenký plátek. Nevzhledné okraje odřízneme.
  • Připravíme si zálivku. Smícháme hořčici, citronovou šťávu, olivový olej a balsamico a dochutíme čerstvým pepřem a špetkou soli.
  • Z parmezánu nastrouháme škrabkou hoblinky.
  • Plátky masa dáme na talíř, zakápneme je zálivkou a ozdobíme rukolou a hoblinkami parmezánu. Hned podáváme.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Jak se správně vyslovují italská jídla? Naučíme vás to správně!

Carpaccio z tuňáka

Carpaccio z tuňáka je velmi chutnou alternativou klasického italského carpaccia z hovězího. Rybí maso nebudeme rozklepávat, nýbrž krájet – ideálně ostrým nožem s dlouho čepelí, která překrojí celý kus ryby jedním pohybem. Pochopitelně volíme co nejkvalitnějšího tuňáka, kterého se nemusíme bát konzumovat za syrova.

Tuňákové carpaccio je možné doplnit celou řadou ingrediencí. My si jej připravíme s kapary, rukolou a čerstvými bylinkami.

Ingredience:

  • 200 g steak z tuňáka
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • hrst čerstvého kopru
  • dvě hrsti rukoly
  • sůl

Postup:

  • Tuňáka v případě potřeby očistíme a poté nakrájíme dlouhým ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Ty poté rozdělíme na talíře a zakápneme citronovou šťávou.
  • Česnek prolisujeme, kopr, bazalku a kapary nakrájíme nadrobno. Vše vložíme do mísy, přidáme olivový olej a pořádně promícháme. Vzniklou pastou potřeme plátky tuňáka.
  • Dochutíme špetkou soli, ozdobíme čerstvou rukolou a hned podáváme.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Carpaccio z lososa

Losos je další ryba, která se na přípravu carpaccia skvěle hodí. I zde platí, že je vhodné použít co nejostřejší nůž s dlouhou čepelí, která nám umožní krájet celý kus ryby.

Carpaccio bude lahodnější, když lososa naložíme na 24 hodin do marinády. Příprava samotného pokrmu poté zabere jen chviličku.

Ingredience:

  • 200 g lososa
  • hrst čerstvé petrželky
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kaparů
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup:

  1. Nejprve připravíme marinádu. Smícháme citronovou šťávu, olivový olej, prolisovaný česnek a najemno nakrájenou petrželku.
  2. Lososa opláchneme, osušíme a potřeme marinádou. Osolíme ho, opepříme a zabalíme do potravinářské folie. Vložíme ho do lednice a necháme marinovat přes noc, ideálně však 24 hodin. Zbytek marinády si schováme.
  3. Po vyndání z lednice lososa nakrájíme na velmi tenké plátky. Naaranžujeme ho na talíře, dochutíme trochou čerstvého pepře, ozdobíme kapary a podáváme.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut (+ 8–24 hodin marinování)

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Carpaccio z hovězího, tuňáka nebo lososa. Snadný, chutný a rychlý předkrm