Menu
WomanOnly
Recepty na oběd

Kachní prsa z trouby či pánve. Tři způsoby, jak je připravit

Pečenou kachnu se zelím a knedlíkem zná pravděpodobně úplně každý, proto je načase vyzkoušet něco nového. Podívejte se, jakými způsoby lze kachní maso připravit, a zkuste ho tak, jak ho možná neznáte – na medu, s aromatickou omáčkou z červeného vína nebo na pánvi jako minutku.

Možnosti, jak připravit kachní prso

Asi nejběžnějším způsobem úpravy kachních prsou je pečení. Kachní maso se skvěle hodí zejména k tzv. konfitování, což je velmi pomalé a dlouhé pečení při nízké teplotě, nicméně lahodné bude i po upečení běžným způsobem. Komu se nechce čekat, může si kachní prsa připravit na pánvi minutkovým způsobem – v receptu uvedeném níže poradíme, jak na to, aby měla dokonale opečenou kůrku, ale zároveň zůstala krásně šťavnatá.

Pečená kachna je vynikající jak sama o sobě, tak v kombinaci s pomeranči nebo medem. Pokud jde o přílohu, nemusíme se omezovat jen na bramborové či houskové knedlíky. Ke kachnímu prsu se skvěle hodí také rýže nebo různá zeleninová pyré, například z celeru nebo batátů. Za zkoušku rozhodně stojí i kachní prso s omáčkou z červeného vína, které si rovněž můžete připravit podle jednoho z našich receptů.

Další možností přípravy kachních prsou je grilování, ať už v troubě, nebo na klasickém grilu. Ideální je kachní prsa grilovat na střední teplotě kůží dolů, a to cca 10 minut z každé strany. Rozhodně není od věci si kachní maso před grilováním naložit do marinády z oleje, česneku a oblíbeného koření.

Jak známo, kachní maso se běžně využívá také v asijské kuchyni. Milovníci asijských receptů si kachní prsa mohou připravit například s marinádou ze sójové omáčky a restovanými nudlemi nebo rýží.

Jak upéct kachnu. Osvědčené recepty pro všechny příležitosti

Pomalu pečené kachní prso na medu

Pomalé pečení neboli konfitování je oblíbeným způsobem úpravy kachního masa. Příprava tohoto receptu bude vyžadovat zhruba pět hodin vašeho času, nicméně uvidíte, že čekání má v tomto případě své opodstatnění. Konfitovaná kachní prsa zůstávají krásně šťavnatá, extra křupavé kůrky je případně možné dosáhnout díky bleskovému opečení hotového masa na pánvi.

Vhodnou přílohou k pomalu pečeným kachním prsům jsou například špekové či karlovarské knedlíky, gratinované brambory nebo čerstvý chléb. Pokud byste raději něco netradičního, můžete zkusit třeba batátové nebo celerovo-mrkvové pyré.

Ingredience:

  • 2 kachní prsa s kůží
  • 2 lžičky medu
  • kmín
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Kachní prsa omyjeme a osušíme. Poté je vydatně osolíme, opepříme a posypeme kmínem.
  2. Troubu rozehřejeme na 120 °C. Kachní prsa dáme do pekáčku, podlijeme troškou vody a pečeme 4 až 5 hodin. Hodinu před koncem pečení je potřeme medem.
  3. V případě potřeby maso před podáváním zprudka opečeme na pánvi kůží dolů, abychom získali zlatavou kůrku.

Počet porcí: 2
Obtížnost: Snadné
Doba přípravy: 4,5–5,5 hodin

Pečené kachní prso s omáčkou z červeného vína

Omáčka z červeného vína je poměrně aromatická a k pečenému kachnímu prsu se výborně hodí. Jako přílohu lze v tomto případě zvolit kupříkladu pyré z brambor či jiných druhů zeleniny.

Ingredience:

  • 2 kachní prsa s kůží
  • čerstvě mletý pepř
  • sušený tymián
  • sůl

Na omáčku:

  • 80 ml suchého červeného vína
  • 30 g másla
  • 1 menší cibule
  • 160 ml vývaru (kuřecího nebo hovězího)
  • 1/2 lžičky pomerančové kůry

Postup:

  1. Kachní prsa opláchneme a osušíme. Kůži po celé ploše opatrně nařežeme ostrým nožem, přičemž dáváme pozor, abychom neřezali do masa. Pořádně maso osolíme, opepříme a posypeme sušeným tymiánem.
  2. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev a kachní prsa opékáme kůží dolů asi 5 minut, aby se vypekla většina tuku. Poté je dáme do pekáčku kůží vzhůru.
  3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso dáme péct na 8 až 12 minut podle toho, jak moc propečené jej chceme mít. Vyndáme a necháme odpočívat.
  4. Připravíme si omáčku z červeného vína. Na pánvi necháme rozpustit máslo a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli doměkka. Přilijeme červené víno a přivedeme k varu.
  5. Necháme probublávat zhruba 5 minut a poté přidáme vývar a pomerančovou kůru. Vaříme přibližně 10 minut, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence. Hotovou omáčku podáváme s pečeným kachními prsy.

Počet porcí: 2
Obtížnost: střední
Doba přípravy: 45 minut

Co je konfitování a návod na konfitovaná hovězí líčka

Šťavnatá kachní prsa z pánve

Příprava pečených kachních prsou je časově poměrně náročná, proto zde nesmí chybět recept na kachní prsa z pánve, která jsou hotová do půl hodiny. Podávat je lze například s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Ingredience:

  • 2 kachní prsa s kůží
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • rozmarýn (volitelné)

Postup:

  1. Kachní prsa opláchneme a osušíme. Kůži po celé ploše několikrát nařízneme, dáváme však pozor, abychom neřezali i do masa.
  2. Maso z obou stran opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme.
  3. Pořádně si rozpálíme grilovací či nepřilnavou pánev a kachní prsa opékáme z každé strany asi 5 až 7 minut – začneme stranou s kůží, aby se uvolnilo sádlo. Před podáváním můžeme maso posypat sušeným rozmarýnem.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Ohodnoťte tento recept:
3,3
Právě čtete

Kachní prsa z trouby či pánve. Tři způsoby, jak je připravit