×
WomanOnly

Celer a jak jej nejlépe připravit. O jaké vitamíny a minerály nás může obohatit?

Celer

Celer patří mezi méně oblíbenou zeleninu. Je příliš velký a tvrdý, se specifickou chutí, která nemusí každému vyhovovat, patří mezi alergeny – a co si budeme povídat – spousta lidí vlastně ani neví, co s ním (kromě toho, že se občas přidává do polévky). Ale pojďme celeru trochu vylepšit reputaci a představit si pár receptů, které vás mohou nadchnout! Celer je navíc velmi zdravý a má spoustu léčivých účinků! Jaké vitamíny a minerály vlastně obsahuje?

Pěstování celeru. Kdy ho sklízet a jak uchovávat?

Celer (miřík vonný) si můžete vypěstovat na zahrádce, anebo koupit ve kterémkoliv obchodě se zeleninou. Pokud si chcete celer vypěstovat doma, je dobré vědět, že:

  • celer je potřeba si předpěstovat, a to nejlépe již od února či března
  • semena celeru klíčí dva až tři týdny
  • pro předpěstování sazenic je vhodný skleník či zimní zahrada a teplota by neměla klesnout pod 10°C
  • celer sázíme ven až od poloviny května po „třech zmrzlých”, anebo již v dubnu, ale do skleníku či pařeniště
  • před výsadbou celeru zkracujeme jeho kořínky o třetinu
  • nejznámějšími a nejpoužívanějšími druhy celeru jsou celer bulvový, celer řapíkatý a celer listový
  • vzdálenost v řádku i mezi řádky může být u bulvového celeru 30 x 40 cm, nebo klidně až 50 x 50 cm, u listového maximálně 35 x 40 cm, řapíkatému celeru pak stačí i menší vzdálenost
  • celer potřebuje dostatek vláhy a hlinitou, humózní půdu (bulvový celer), nebo hlinitopísčitou půdu (listový a řapíkatý celer)
  • nejhorší, co se vám může stát, je to, že vám celer vykvete (na úkor vytvoření patřičné bulvy)
  • celer lze sklízet už od července, ideálně však až na konci září před příchodem prvních mrazíků
  • bulvový celer lze uchovat přes zimu ve sklepě v bednách s pískem

Celer řapíkatý: Známe 3 recepty, jak tuto vitamínovou bombu připravit

Léčivé účinky celeru

Co obsahuje celer? Bulvový celer je silně dužnatý, obsahuje hodně vlákniny, bílkovinu, silice, puriny, vitamíny B1 a B2, B3, cholin, vitamín C, z prvků nejvíce vápník, hořčík, fosfor, sodík a draslík.

Celer je považován za lék na močové cesty, pohlavní ústrojí a prostatu. Působí močopudně, je také výborný na klouby, protože pomáhá odbourávat z těla kyselinu močovou. Zároveň podporuje chuť k jídlu, ovlivňuje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi a působí jako afrodiziakum.

Celer v kuchyni

Jak využít celer? Celer je velmi aromatický, proto se v kuchyni cení i pro své výrazné aroma. Obvykle se spolu s mrkví a petrželí přidává do polévek, tvoří jakousi trojici, bez které se žádná dobrá polévka neobejde. Celer patří ale i do mnoha omáček nebo pomazánek i salátů, velmi chutný je pečený či smažený, přidává se do smoothie nebo se z něj dají připravit výborné celerové hranolky. Řapíkatý celer se také dává do polévek, jeho sušená nať se též využívá jako koření, zejména se hodí k rybám a bývá i součástí mnoha kořenících směsí.

Celer většinou požíváme vařený, v syrovém stavu se běžně nekonzumuje, využívá se ale čerstvá celerová šťáva, a to spíše v malém množství a jako lék.

Recept na snadnou mrkvovou polévku. Okuste oranžové překvapení

Celerová šťáva a detox

Šťáva z řapíkatého celeru se využívá k detoxikaci. Samozřejmě můžete odšťavnit také bulvový celer, ale je to pracnější. Šťáva z celeru se s oblibou přidává do smoothie. Šťáva z bulvového celeru je v zásadě neškodná, určitě byste to s ní ale nijak neměli přehánět. Počítejte s tím, že budete chodit často na záchod, protože má silně močopudné, i lehce projímavé účinky. Na detoxikaci je určitě výborná, navíc má dezinfekční účinky a působí velmi dobře na trávení, tlak, cholesterol i hladinu krevního cukru. Vždy je dobré šťávu z celeru popíjet v menším množství, nebo ji míchat například s mrkvovou šťávou. S mrkví chutná výborně a není tolik dráždivá.

Pozor však v případě šťávy z řapíkatého celeru. Ta se používá mnohem častěji, ale obsahuje větší množství látek zvaných psoraleny, které nejsou pro nás až tak bezpečné. Patří mezi furanokumariny, což jsou vlastně obranné látky rostlin. Psoralen je pro člověka toxický a způsobuje i silné kožní alergické reakce, proto je v mnoha případech lepší, pokud si odšťavníte bulvu z celeru a řapíkatému celeru nebo celerové nati se raději vyhnete. Je to zkrátka silný alergen.

Celerovou šťávu by raději z mnoha důvodu neměly pít těhotné a kojící ženy, například hrozí projevy alergie u dítěte a podobně.

Recepty z celeru

Smoothie z celeru, jablka a mrkve

Oblíbené smoothie připravíme snadno, ideální je kombinace celeru s jablkem a mrkví. K odšťavňování se spíše používá řapíkatý celer nebo celerová nať, protože bulvy jsou příliš tvrdé. Na druhou stranu nejsou o nic tvrdší než mrkev. Můžete zkusit obě varianty, uvidíte, jak se vám to podaří a jak budete celerovou šťávu snášet.

Smoothie vás lehce zasytí, pročistí, podpoří metabolismus a proces hubnutí a dodá vám spoustu vitamínů a minerálů. Pozor na velké množství celerové šťávy, která by vám mohla podráždit ledviny nebo vám způsobit alergickou reakci.

Tvarohová pomazánka s mrkví a celerem: Lehká večeře plná vitaminů

Celerový salát s jablky

Celerový salát si připravíte rychle a jednoduše, může sloužit i jako zdravá svačinka. Celer nejprve omyjte, oloupejte a uvařte. Vařený celer pokrájený na kostičky smíchejte s čerstvými nakrájenými jablíčky, oblíbeným rostlinným nebo ořechovým olejem a lehce přislaďte medem nebo sladem. Lze zakápnout i citrónovou šťávou nebo přidat trochu zázvoru, rozinek či oříšků.

Smažený celer

Smažený celer je oblíbenou pochoutkou. Celer si totiž můžete připravit jako řízky k bramborám. Buď si nakrájejte tenké plátky celeru, obalte je v trojobalu a osmažte, anebo vyzkoušejte hrubší plátky, ale vyplatí se je předem krátce povařit, aby celer změkl.

Tip: Pokud držíte bezlepkovou dietu nebo máte alergii na vajíčka, nahraďte mouku a strouhanku rýžovou moukou a kukuřičnou strouhankou, vajíčko vynechte, anebo celer místo trojobalu obalte v Hrašce.

Celerové hranolky

Celerové hranolky jsou velmi oblíbené. Kromě hranolek z klasických brambor jsou zajímavou a barevnou alternativou pro pestrý talíř také hranolky z batátů, mrkve, anebo právě z celeru. Postup přípravy hranolek je úplně stejný jako v případě brambor. Celer oloupete, pokrájíte na drobné nudličky, které pořádně osmažíte a nakonec osolíte. Jsou opravdu vynikající!

Usmažit si můžete také celerové chipsy, ostatně sušené celerové chipsy se dají i koupit hotové, obdobně třeba jako tzv. řepánky z červené řepy.

Recepty: Domácí hranolky na 3 způsoby. Které si zamilujete vy?

Celer a alergie

Na závěr malé shrnutí o alergii na celer. Celer je označován jako alergen. Pokud používáte bulvu celeru, kterou zpravidla ještě tepelně upravíte, snižujete riziko alergie na minimum. Nejvíce alergizuje čerstvá celerová nať, zejména u řapíkatého celeru. Právě z ní se často lisuje šťáva, na kterou si dávejte pozor. Pokud však zjištěnou alergii na celer nebo se u vás někdy v minulosti projevila, raději se celeru (všem odrůdám) vyhněte obloukem a dávejte si pozor například i na přítomnost v mražených zeleninových směsích.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*