Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

6 důvodů proč jíst papriky. Jsou přímo nacpané vitamíny!

Redakce

Redakce

7. 6. 2014

Tato zelenina je skvělý způsob, jak okořenit jinak nevýrazné pokrmy. Papriky přichází v krásné škále barev a tvarů. Dodávají chuť, barvu a říz mnoha nízkokalorickým pokrmům.

Zdravotní výhody

Všechny papriky jsou bohaté na vitamíny A , C a K , ale červené papriky jimi přímo překypují. Antioxidační vitaminy A a C zabraňují poškozování buněk, rakovině a nemocem spojeným se stárnutím. Také podporují funkci imunitního systému. Při artritidě a astmatu snižují zánět.

Vitamín K podporuje správnou srážlivost krve, posiluje kosti a pomáhá chránit buňky před oxidačním poškozením.

Ačokča je okurkopaprika, která je nabitá vitamíny. Zakousněte se do ní!

Červené papriky

Červené papriky jsou dobrým zdrojem karotenoidů, zvaných lykopen, který pomáhá při prevenci rakoviny prostaty, močového měchýře, děložního čípku a slinivky břišní . Beta – kryptoxanthin, další karotenoid v červené paprice, pomáhá při prevenci před rakovinou způsobenou kouřením a pasivním kouřením.

Kromě toho, že jsou bohaté na fytochemikálie, obsahují slušné množství vlákniny.

Spalují tuky

Pálivé i sladké papriky vám mohou pomoci při hubnutí. Výzkum ukázal, že kapsaicin, látka, která dává ostrým i sladkým paprikám jejich říz, posiluje náš metabolismus a zabraňuje tukům se usazovat.

Recept na grilované papriky. Vynikající jsou teplé i zastudena

Kontrola cholesterolu

Další výhoda kapsaicinu: studie v Británii ukázala, že pokud si denně budeme do jídla přidávat chilli papričky, může nás to ochránit před vysokým cholesterolem v krvi (čím pálivější chilli, tím více kapsaicinu).

Rakovina prsu

Další studie zjistily, že pokud si před menopauzou dopřejete dvě nebo více porcí papriky, které obsahují karotenoidy, snížíte tím pravděpodobnost na rakovinu prsu až o 17 %.

Víme, jak zavařit papriky za půl hodinky!

Vyhnete se mrtvici

Ať už máte rády sladké či chilli papričky, obě obsahují vitamín B. V Japonsku přišli na to, že ženy, které jedli papriky a tím splňovali denní dávku vitamínu B, měli menší šanci na mrtvici, srdeční onemocnění nebo kardiovaskulární onemocnění.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

6 důvodů proč jíst papriky. Jsou přímo nacpané vitamíny!