×
WomanOnly

7 způsobů, jak využít solamyl nejen v kuchyni a jak ho nahradit

Solamyl

Využijete ho jak v kuchyni, tak při úklidu. Hodí se především do omáček a sladkého pečiva, skvěle však poslouží i při přípravě knedlíků nebo pokrmů z masa. Nevíte, co je solamyl a jak ho použít? Zajímá vás složení solamylu nebo způsoby, jak jej nahradit? V tom případě čtěte dál.

Co je solamyl a jaké je jeho složení?

Solamyl je označení pro bramborovou škrobovou moučku, která se nejčastěji používá pro zahuštění omáček a při pečení. Vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, je vhodný i pro osoby trpící celiakií. Bramborový škrob neboli solamyl je bez zápachu, navíc nemění chuť ani barvu pokrmu. Můžete jej proto bez obav použít i do polévek nebo ovocných rozvarů.

Ve složení solamylu najdeme pouze bramborový škrob, který obsahuje 80 % sacharidů a 20 % bílkovin a tuků. Mezi významné látky obsažené v solamylu patří hořčík, sodík, fosfor, vápník, draslík a železo. Díky svému složení je solamyl méně kalorický než například pšeničná mouka, rýžová mouka nebo kukuřičný škrob.

7 způsobů využití solamylu

Solamyl využijete jak v kuchyni, tak mimo ni. Hodí se na obalení masa při přípravě asijských pokrmů, na zahuštění omáček i při pečení moučníků. Jeho vlastnosti oceníte mimo jiné i v okamžiku, kdy se vám nedaří vyleštit nevzhledné šmouhy na oknech. Podívejte se, na co všechno můžete solamyl neboli bramborový škrob použít.

1. Solamyl na zahuštění omáček

Omáčky nemusíte zahušťovat jen pomocí klasické jíšky z másla a mouky. Pokud se chcete vyhnout lepku nebo přebytečnému tuku, je pro vás bramborový škrob jasnou volbou. Jak zahustit omáčku solamylem? Jednoduše jej rozmíchejte v trošce vody, vlijte do omáčky, promíchejte a nechte asi 3 minuty povařit. Na 500 ml tekutiny použijte 30-40 g škrobu.

Nemusíte mít strach, že by omáčka zahuštěná solamylem získala nepříjemnou pachuť. Bramborový škrob je bez zápachu a příchuti a pokud ho pořádně rozmícháte, nezmění ani barvu omáčky.

2. Solamyl na maso

Vlastnosti solamylu oceníte při přípravě karbanátků, marinád a exotických masových pokrmů, zejména těch asijských.

Bramborový škrob působí jako pojidlo, proto jím plnohodnotně nahradíte strouhanku nebo klasickou hladkou mouku. Můžete ho přidat do karbanátků, rolád, masových kuliček, čevabčiči nebo jakéhokoliv jiného výrobku z mletého masa. Karbanátky nebo masové koule v solamylu obalte těsně před tím, než je začnete smažit, budou lépe držet pohromadě.

Skvělou marinádu na vepřové nebo kuřecí maso připravíte smícháním solamylu, sojové omáčky, trošky oleje, hořčice a prolisovaného česneku. Maso do ní naložte a nechte marinovat přes noc.

Při přípravě asijských jídel můžete maso v solamylu jednoduše obalit, posypat kořením a usmažit v oleji. Další postup už záleží na vámi vybraném receptu – obvykle stačí lehce osmažit na nudličky nakrájenou zeleninu, přidat trochu cukru, sojové omáčky, chilli, solamyl rozmíchaný ve vodě, usmažené maso a máte hotovo.

3. Solamyl do bramborových knedlíků

Bramborový škrob dokáže doladit strukturu těsta na bramborové knedlíky nebo noky, například když použijete nesprávný typ brambor. Pro přípravu knedlíků jsou určeny brambory označené jako varný typ C. Pokud nemáte správný typ, bez solamylu se zpravidla neobejdete. Na 1 kg brambor použijte asi 1 lžičku bramborového škrobu. Solamyl dodá knedlíkům na větší soudržnosti, pokud je v něm navíc obalíte před vhozením do vody, nebudou na povrchu slizké.

4. Solamyl na pečení

Bramborový škrob se míchá s pšeničnou moukou při pečení bábovek, litých moučníků i drobného cukroví. Moučníky jsou po upečení nadýchanější, cukroví zase křehčí.

Solamylem můžete také nahradit vejce při přípravě moučníků z řidšího těsta, například perníků – 1 lžíce solamylu zastoupí 1-2 vejce. Pokud potřebujete nahradit jen žloutky, použijte 1 lžíci solamylu rozmíchaného v 1 lžíci vody.

5. Solamyl do ovocných rozvarů

Solamyl přijde vhod také tehdy, když chcete zahustit omáčku z rozvařeného ovoce. Jednoduše ovoce rozvařte v trošce vody, dochuťte cukrem a nakonec přidejte solamyl rozmíchaný ve vodě. Jak solamylem zahustit omáčku, již víte. V tomto případě je postup stejný.

6. Solamyl na čištění skvrn

Bramborový škrob nemusíte používat jen při vaření. S pomocí solamylu jednoduše odstraníte mastné skvrny například na oblečení nebo ubrusu. Čerstvou skvrnu posypte solamylem, nechte ho působit několik hodin a pak vykartáčujte.

7. Solamyl na leštění oken

Další důvod, proč mít bramborový škrob ve spíži. Možná jste už slyšela o mytí oken vodou s pudinkovým práškem. Solamyl má stejné účinky – odmašťuje a pomáhá odstranit šmouhy a nečistoty. Do kbelíku s vodou nasypte trochu solamylu, namočte hadřík a okna umyjte. Nakonec je přeleštěte pomocí suchého hadru nebo utěrky. Uvidíte, že budou beze šmouh.

Čím solamyl nahradit? Na výběr je několik možností!

V některých případech, zejména při pečení, můžete solamyl úplně vynechat. Musíte akorát počítat s tím, že pečivo nebude tak nadýchané, popřípadě křehké. Nicméně při přípravě některých pokrmů je potřeba solamyl nahradit. Čím?

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob je stejně jako solamyl vhodný pro odlehčení těsta i na zahuštění omáček. Můžete ho přidat do omáček k masu i do sladkých rozvarů – má velmi neutrální chuť i vůni a v jídle ho neucítíte.

Pudinkový prášek

Běžný pudink v sáčku se skládá převážně z kukuřičného škrobu, proto i jím můžete solamyl nahradit. Přidejte ho například do těsta na bábovku nebo koláč, uvidíte, že bude krásně nadýchaný.

Rýžová mouka

Rýžová mouka podporuje pojivost a je vhodná na zahušťování. Neobsahuje lepek a používá se k přípravě pečených i nepečených dezertů a k zahuštění slaných i sladkých omáček. Vzhledem k tomu, že nabízí stejné možnosti využití jako solamyl, ji můžete považovat za jeho plnohodnotnou náhradu.

Tip na závěr: Kuřecí maso v solamylu, sojové omáčce a saké

Jste příznivcem asijské kuchyně? Pak vyzkoušejte tento japonský recept na smažené kuře, které je díky marinádě a bramborovému škrobu extra křehké a křupavé.

Ingredience:

  • 500 g kuřecích stehen
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce saké
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 3-4 lžíce solamylu
  • 500 ml oleje na smažení

Postup:

Maso pokrájejte na kousky a naložte do marinády, kterou připravíte smícháním sojové omáčky, saké, prolisovaného česneku a strouhaného zázvoru. Marinujte v uzavíratelné nádobě alespoň 30 minut.

Kuřecí kousky vyndejte z marinády a obalte v solamylu. V hlubší pánvi rozpalte olej a usmažte maso dozlatova. Nechte okapat na ubrousku a podávejte s rýží.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*