×
WomanOnly

Avelánový olej: klenot na pleť z Jižní Ameriky. Pomáhá s pigmentovými skvrnami či proti vráskám

Avelánový olej
Strom Gevuina avellana

Oleje jsou pro zdraví velmi důležité a mnohdy i díky svým účinkům nenahraditelné. Ať už jde o esenciální oleje, které využíváme v aromaterapii, nebo rostlinné oleje, oleje lisované zastudena, ořechové oleje, oleje ze semínek či olejové maceráty z léčivých rostlin. Také avelánový olej má své skvělé účinky, a to zejména na naši pleť. V čem nám může nejvíce pomoci? Dá se i konzumovat?

Avelánový olej a jeho původ

Avelánový olej pochází z Jižní Ameriky, zejména z Chile a Argentiny, kde se zastudena lisuje ze semen plodů stromu Gevuina Avellana. Některé tyto stromy se také pěstují v Austrálii nebo ve Španělsku. Zpočátku jsou plody Gevuina zcela červené, později zčernají. Semena plodů připomínají lískové ořechy, respektive se jim říká chilské lískové oříšky. S našimi lískovými oříšky však nemají ani co do příbuznosti pranic společného.

Semena plodů (oříšky) se pak mohou přímo konzumovat jak syrové, tak i vařené nebo pečené. Slouží i jako potrava pro veverky a ptáky. Z kůry stromů se například vyrábějí hudební nástroje.

Účinky avelánového oleje

Avelánové oříšky obsahují velké množství bílkovin, nejvíce však tuku, ale i dost sacharidů. Z vitamínů jsou bohaté na vitamín E a betakaroten. Jejich síla spočívá především v cenném obsahu esenciálních mastných kyselin, zejména kyseliny palmitoolejové. Olej má žlutou barvu a ořechovou vůni.

Avelánový olej na pokožku

Z avelánových oříšků se lisuje avelánový olej, který má velké uplatnění hlavně v kosmetice. Používá se k hydrataci a regeneraci pokožky, působí skvěle proti vráskám a stárnutí pleti, pomáhá při pigmentových skvrnách a hodí se i na dětskou pokožku. Pokud máte suchou pleť, která postrádá pružnost, je avelánový olej pro vás tou skvělou volbou.

Avelánový olej na opalování

Avelánový olej bývá součástí mnoha kosmetických přípravků a luxusních krémů. Hodí se také na opalování, protože má přirozený UV faktor (8 – 12) a dokáže velmi prospět pokožce při slunění. Podporuje přirozené opálení a vyživení pleti, zároveň poskytuje účinnou ochranu před spálením sluncem.

Přírodní oleje na opalování. Který z nich má nejvyšší UV faktor?

Avelánový olej vnitřně

I když avelánový olej u nás využíváme spíše jako kosmetikum, proč bychom jej také nemohli užívat vnitřně? V Jižní Americe se chilské lískové oříšky běžně konzumují, tak proč by se nemohl i avelánový olej? Obsahuje dost vitamínů a mastných kyselin, proto prospívá našemu zdraví i vnitřně. Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá cévám i krevnímu oběhu, podporuje celkové zdraví, imunitu, dobrý stav kůže, vlasů a nehtů, i posiluje náš nervový a reprodukční systém.

Dávkujte spíše méně, než více, a konzumujte samozřejmě jen 100 % avelánový olej bez přidaných látek, který není určen pouze ke kosmetickým účelům!

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*