Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla Snadné

Bulgur: 3 rychlé recepty, které si zamilujete

Šárka Jirchářová

Šárka Jirchářová

Doba přípravy: 30 min

Bulgur je ideální surovinou pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat a dodat svému tělu potřebné živiny. Kromě komplexních sacharidů obsahuje množství vlákniny a důležité vitaminy i minerály. Jeho nadýchaná konzistence je ideální nejen pro zeleninové a masové směsi, ale hodí se i do sladkých dezertů.

Bulgur: co to je?

Předvařená a nalámaná celozrnná pšenice jménem bulgur je cenným zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny, provitaminu A, vitaminů skupiny B, vitaminu E, K, draslíku, hořčíku, fosforu, selenu, vápníku a železa. Působí blahodárně na nervový systém, trávicí trakt i metabolismus. Pravidelná konzumace bulguru čistí střeva, posiluje imunitní systém, snižuje chutě na sladké a normalizuje hladinu cukru v krvi. V kuchyni ho můžete používat stejně jako rýži, quinou nebo kuskus. Skvěle se k němu hodí maso, mozzarella, čerstvá zelenina i bylinky.

Kuskus šetří čas a podporuje zdraví. Zkuste ho na slano i na sladko

Základní příprava bulguru

Zrníčka bulguru zalijeme dvojnásobným množstvím vařící vody a přikryjeme pokličkou. Takto necháme bobtnat 25 – 30 minut. Jakmile je bulguru hotový, promícháme ho lžící nebo vidličkou, aby se pořádně načechral. V tuto chvíli můžeme bulgur podávat jako přílohu nebo pokračovat s dalšími kuchyňskými úpravami.

Zeleninový salát s bulgurem a vajíčkem

Suroviny

1 porce

Postup přípravy

  1. Uvaříme bulgur dle návodu. Uvaříme vejce natvrdo.
  2. Okurku oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na menší kousky pokrájíme také rajčata a papriku. Vejce nakrájíme na měsíčky. 
  3. Z olivového oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a nadrobno nasekané bazalky si připravíme zálivku. 
  4. Veškerou zeleninu i vejce nasypeme do bulguru, promícháme a před podáváním polijeme lehkou zálivkou.

Tabbouleh

Ingredience:

  • 2 hrnky uvařeného bulguru
  • 2 najemno nasekané šalotky
  • 2 rajčata
  • 1 zelená paprika
  • ½ okurky
  • šťáva a kůra z 1 citrónu
  • svazek petrželky
  • hrst čerstvé máty
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • sůl

Postup:

Petrželku i mátu nasekejte nadrobno. Okurku, rajčata i zelenou papriku očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Do bulguru přidejte všechnu zeleninu, bylinky a olivový olej. Dochuťte solí, římským kmínem a citrónovou šťávou. Tabbouleh můžete jíst jen tak nebo ho podávat jako přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu.

3 skvělé recepty z cizrny. Vyzkoušejte salát, pomazánku i bábovku

Bulgur s ananasem a mrkví

Ingredience:

  • 1 hrnek uvařeného bulguru
  • 100 g pokrájeného ananasu
  • 1 strouhaná mrkev
  • hrst rozinek
  • hrst sušených brusinek
  • citrónová šťáva
  • třtinový cukr

Postup:

Do bulguru přidáme mrkev, ananas, rozinky, brusinky a zamícháme. Dochutíme třtinovým cukrem a citrónovou šťávou. Bulgur můžeme podávat teplý i vychladlý.

A jaké jsou vaše oblíbené recepty z bulguru?

Ohodnoťte tento recept:
3,6
Právě čtete

Bulgur: 3 rychlé recepty, které si zamilujete