×
WomanOnly

Cascara je něco mezi kávou a čajem. Chutná skvěle a je zdravá!

Cascara je něco jako káva

Už jste slyšeli o dobrotě zvané cascara? Jsou to sušené slupky kávových plodů, ze kterých se připravuje lahodný nápoj chutnající jako čaj. Ten však dle nařízení EU nemůže být označován jako potravina. Přesto je o cascaru velký zájem a má i zajímavé léčebné účinky.

Káva, která se připravuje jako čaj

Cascara jsou vlastně sušené kávové slupky, které obalují plod kávovníku. Říká se jim kávové třešně nebo třešňová káva. Mají nasládlou, velice příjemnou chuť a chutnají podobně jako čaj, například šípky, ibišek nebo rooibos. Přesto obsahují, stejně jako kávová zrna, kofein, ale v mnohem menším množství. Důležité však je, jakým způsobem se zrna zpracovávají a slupky loupají, což velice ovlivňuje výslednou chuť nápoje. Ideální, ale velice pracné, je samozřejmě ruční zpracování. Tím, že se slupky nepraží, si uchovávají velké množství cenných látek, například spoustu vitamínů a antioxidantů.

U nás však cascara příliš známá není, přesto se ve světě konzumuje stejně tak dlouho jako káva samotná, možná je dokonce i starší. Běžně se popíjí například v Bolívii, Etiopii a Jemenu, a to jako lahodná náhražka kávy už po stovky let. V ČR ji nabízely pouze vybrané kavárny, a to na různé tradiční či méně tradiční způsoby. Často se do nápoje přidává různé koření, například zázvor, skořice nebo muškátový oříšek. K dostání bývá i v podobě ledového nápoje s citrónem. Kvůli nařízení EU však dochází ke stažení této lahůdky z nabídky kaváren a čajoven, anebo se prodává pod jiným názvem. Dá se však sehnat na internetu a můžete si ji doma připravit sami.

Evropská Unie dělá problémy

Problém totiž spočívá v tom, že cascara prozatím nemůže být označována jako potravina. A  stejně tak i celá řada dalších dobrot, například semínek, lišejníků, hub a podobně, čeká na schválení EU, aby se tyto pochoutky mohly legálně nabízet jako potraviny. Právě z těchto důvodů ji dnes mnozí obchodníci a kavárníci stahují z prodeje. Protože se u nás před rokem 1997, kdy vstoupilo v platnost nařízení o nových potravinách, nekonzumovala v hojné míře, nyní se stále vyhodnocují rizika její konzumace a ověřuje se bezpečnost. Proto se prozatím nesmí nabízet jako potravina, ovšem žádost o její schválení byla podána už před dvěma lety.

Cascara

Cascara a její léčebné účinky

Cascara nejen dobře chutná, ale má i pozitivní účinky na náš organismus. Působí protizánětlivě, podporuje imunitu, pomáhá eliminovat negativní důsledky stresu a podporuje správnou činnost nervové soustavy a mozku. Navíc příznivě ovlivňuje náladu, navozuje pohodu a zpomaluje stárnutí nervových buněk. Také obsahuje velké množství železa a draslíku.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*