×
WomanOnly

Červotoč spížní. Jak s ním ve své domácnosti zatočit?

Červotoč spížní

Červotoč spižní, malý brouček, který nás dokáže potrápit. Že víte, o čem je řeč? Zápasíte s červotoči ve své domácnosti a nic pořádně nepomáhá? Inspirujte se a vyhrajte jednou pro vždy tento boj.

Červotoč pod lupou

Červotoč spižní (nebo také chlebový) je brouk miniaturních rozměrů, dorůstá z larvy do přibližné velikosti 3 mm, tělo má hnědé a oválné. Zajímavostí je, že s ním soupeří pouze obyvatelé evropských domácností, v dalších zemích se přesně tento typ otravného brouka většinou nevyskytuje. Při typické pokojové teplotě se líhne 2-3 měsíce, v chladnějších prostorách s teplotou 10-18 stupňů se líhne až 8 měsíců.

Obtěžuje vás pilous černý v potravinách. Jak se ho zbavit?

Po čem červotoč prahne?

Dostáváme se k jádru toho, proč mnozí z nás svádí nekonečný boj s červotočem, který, když už se objeví, je snad na každé sušence a v každém pytlíku mouky. Důvod je prostý – červotoč miluje škrob. A tudíž vše, co škrob obsahuje. Nejspíše ho tedy můžete očekávat v sušenkách, otevřených pytlících s moukou, těstovinami, ale i v rýži, cukru, starém pečivu a všemožných laskominách. Červotoče dokonce můžete najít ve starých knihách! Že byste ho tam nečekali? Při příštím úklidu bude lepší zkontrolovat i knihovnu, protože jak víme, červotoč se někdy rozmnožuje neuvěřitelnou rychlostí a je zkrátka všude a pořád.

Jak se proti červotoči bránit?

Vhodným opatřením je skladovat potraviny v teplotách pod 15 stupňů, v tomto prostředí bude mít červotoč horší podmínky k líhnutí. Na místě je také využívání (nejlépe) skleněných a vzduchotěsných dóz na „rizikové“ potraviny a suroviny.

Jak se zbavit brouků v mouce? 3 druhy vetřelců v naší kuchyni

A když už doma je…

Pokud jste už červotoče u vás doma již objevili, postupujte rychle. Prvním krokem bude zlikvidování všech již otevřených balení se zmíněnými potravinami a surovinami. Otevřené mouky, špagety a další škroby tedy odstranit jako první a pytel s odpadky ihned vynést z domu pryč. Ještě zabalené a uzavřené balení těchto potravin dejte stranou do uzavíratelné nádoby a vyčkejte pár dnů či týdnů. Pokud se tam červotoči nevylíhnou, máte vyhráno, broučci se tam nedostali a můžete konzumovat. V ideálním případě je lepší zlikvidovat všechny potraviny tohoto typu, ale ne každý dokáže s klidným srdcem plýtvat jídlem, které by ještě možná mělo šanci. Toto může být kompromis. Dalším krokem je perfektní úklid skladovacích prostorů, použijte horkou vodu, případně můžete sáhnout po některém z přípravků, tzv. insekticidu. Stejně velkou péči věnujte vyčištění nádob, v kterých jste potraviny skladovali. Měli byste mít vyhráno! V rámci prevence kontrolujte speciálně tento typ potravin alespoň 2x do měsíce, předejdete tak pak otravnému likvidování škod, které tento zdánlivě nevinný brouček rychle způsobí.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*