×
WomanOnly

Červotoč spížní. Jak s ním ve své domácnosti zatočit?

Červotoč spížní

Červotoč spižní, malý brouček, který nás dokáže potrápit. Že víte, o čem je řeč? Zápasíte s červotoči ve své domácnosti a nic pořádně nepomáhá? Inspirujte se a vyhrajte jednou pro vždy tento boj.

Červotoč pod lupou

Červotoč spižní (nebo také chlebový) je brouk miniaturních rozměrů, dorůstá z larvy do přibližné velikosti 3 mm, tělo má hnědé a oválné. Zajímavostí je, že s ním soupeří pouze obyvatelé evropských domácností, v dalších zemích se přesně tento typ otravného brouka většinou nevyskytuje. Při typické pokojové teplotě se líhne 2-3 měsíce, v chladnějších prostorách s teplotou 10-18 stupňů se líhne až 8 měsíců.

Obtěžuje vás pilous černý v potravinách. Jak se ho zbavit?

Po čem červotoč prahne?

Dostáváme se k jádru toho, proč mnozí z nás svádí nekonečný boj s červotočem, který, když už se objeví, je snad na každé sušence a v každém pytlíku mouky. Důvod je prostý – červotoč miluje škrob. A tudíž vše, co škrob obsahuje. Nejspíše ho tedy můžete očekávat v sušenkách, otevřených pytlících s moukou, těstovinami, ale i v rýži, cukru, starém pečivu a všemožných laskominách. Červotoče dokonce můžete najít ve starých knihách! Že byste ho tam nečekali? Při příštím úklidu bude lepší zkontrolovat i knihovnu, protože jak víme, červotoč se někdy rozmnožuje neuvěřitelnou rychlostí a je zkrátka všude a pořád.

Jak se proti červotoči bránit?

Vhodným opatřením je skladovat potraviny v teplotách pod 15 stupňů, v tomto prostředí bude mít červotoč horší podmínky k líhnutí. Na místě je také využívání (nejlépe) skleněných a vzduchotěsných dóz na „rizikové“ potraviny a suroviny.

Jak se zbavit brouků v mouce? 3 druhy vetřelců v naší kuchyni

A když už doma je…

Pokud jste už červotoče u vás doma již objevili, postupujte rychle. Prvním krokem bude zlikvidování všech již otevřených balení se zmíněnými potravinami a surovinami. Otevřené mouky, špagety a další škroby tedy odstranit jako první a pytel s odpadky ihned vynést z domu pryč. Ještě zabalené a uzavřené balení těchto potravin dejte stranou do uzavíratelné nádoby a vyčkejte pár dnů či týdnů. Pokud se tam červotoči nevylíhnou, máte vyhráno, broučci se tam nedostali a můžete konzumovat. V ideálním případě je lepší zlikvidovat všechny potraviny tohoto typu, ale ne každý dokáže s klidným srdcem plýtvat jídlem, které by ještě možná mělo šanci. Toto může být kompromis. Dalším krokem je perfektní úklid skladovacích prostorů, použijte horkou vodu, případně můžete sáhnout po některém z přípravků, tzv. insekticidu. Stejně velkou péči věnujte vyčištění nádob, v kterých jste potraviny skladovali. Měli byste mít vyhráno! V rámci prevence kontrolujte speciálně tento typ potravin alespoň 2x do měsíce, předejdete tak pak otravnému likvidování škod, které tento zdánlivě nevinný brouček rychle způsobí.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*