×
WomanOnly

Česnečka. Skvělé recepty na silný česnekový vývar nejen po flámu!

Recept na česnečku
Zdroj: Shutterstock

Kdo by nemiloval česnečku! Česnek je přírodní antibiotikum a velmi oblíbená součást vydatných polévek, které nás nejen dobře zasytí, ale také nám mohou ulevit od mnoha zdravotních potíží. Pojďme se inspirovat několika recepty na domácí česnečku, třeba takovou, kterou vařily už naše babičky!

Babiččina česnečka neboli oukrop

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 velké brambory
  • 1 vejce
  • 1 lžička zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • sádlo
  • sůl, kmín, mletý pepř, majoránka, libeček
  • voda, chléb

Babiččina česnečka – postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek prolisujeme a utřeme se solí. Na sádle osmahneme brambory s trochou koření. Jakmile zrůžoví, osolíme je a zalijeme vroucí vodou. Do hrnce s vodou přidáme také majoránku a čerstvý libeček. Jakmile se polévka trochu zavaří, rozmícháme v ní vajíčko. Česneku lze dle libosti přidat i více. Česnečku podáváme s osmaženými krutony z chleba.

Česnečka se sýrem – vylepšená česnečka

Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 brambory
  • 1 menší cibule
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 8 stroužků česneku
  • sádlo
  • chlebové krutony
  • 100 g sýru eidamu
  • sůl, kmín, mletý pepř, majoránka

Česnečka se sýrem – postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli i část česneku také oloupeme a nakrájíme. Cibulku necháme zesklovatět na sádle, přidáme na drobno pokrájený česnek, brambory, další koření a vodu, ve které jsme rozmíchali bujón. Majoránku a další stroužky prolisovaného česneku přidáme na závěr až brambory změknou. Horkou polévku nalijeme do misek, ve kterých již čekají krutony a nastrouhaný sýr.

Klasická česnečka bez bujónu

Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 větší brambory
  • 7–8 stroužků česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 cibule
  • sádlo nebo olej
  • sůl, mletý pepř
  • voda, čerstvá petrželová nať

Česnečka bez bujónu – postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme, česnek pokrájíme na plátky, 3 stroužky si necháme na závěr do polévky v prolisovaném stavu, aby byla česnečka silnější. Cibuli osmažíme na sádle nebo na oleji, přidáme majoránku a další koření, brambory a vše posléze zalijeme vodou. Brambory necháme uvařit do měkka a na závěr ještě do česnečky přidáme prolisovaný česnek a čerstvou petrželku.

Pravá hospodská česnečka

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 středně velké brambory
  • 2 krajíce chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 500 ml masového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • čerstvá petrželová nať

Pravá hospodská česnečka – postup:

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín a uvaříme do měkka. Mezitím si na sádle osmažíme na kostky pokrájený chléb a prolisujeme si 3 stroužky česneku. Zbylý česnek pokrájíme na plátky. K bramborám do hrnce přidáme masový vývar a prolisovaný česnek. Vše ještě mírně povaříme. Na talíře dáme osmažený chléb, česnek pokrájený na plátky, zelenou petrželku a nalijeme do nich hotovou polévku.

Krémová česnečka

Ingredience na 4 porce:

  • 4 střední brambory
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 palice česneku
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl, bílý pepř mletý, tymián
  • krutony a čerstvá petrželka

Krémová česnečka – postup:

Oloupanou a nakrájenou cibulku osmažíme na másle, česnek prolisujeme do misky a spolu s tymiánem ho opečeme na olivovém oleji. Cibuli i česnek zalijeme vývarem a vodou, přidáme oloupané a pokrájené brambory, sůl a pepř. Polévku uvaříme a nakonec do ní ještě přidáme mléko. Hotovou polévku rozmixujeme a naléváme do talířů, ve kterých již čekají krutony a čerstvá petrželka.

Silná česnečka

Ingredience na 4 porce:

  • 4 střední brambory
  • 1 velká cibule
  • 2 palice česneku
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř, majoránka
  • krutony a čerstvá petrželka

Silná česnečka – postup:

Oloupanou a nakrájenou cibulku osmažíme na másle, česnek prolisujeme do misky a spolu s majoránkou ho opečeme na olivovém oleji. Cibuli i česnek zalijeme vodou, přidáme oloupané a pokrájené brambory, sůl a pepř. Polévku uvaříme a naléváme do talířů s krutony a čerstvou petrželkou.

Domácí česnečka bez bujónu

Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • 1 vajíčko
  • sůl, kmín, majoránka, čerstvá petrželka

Domácí česnečka – postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit do 1 litru vody. Přidáme sůl, koření, máslo a na závěr vajíčko. Podáváme s čerstvou petrželkou.

Léčivá česnečka na vyproštění

Ingredience na 4 porce:

  • 3 brambory
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g šunky vcelku
  • 100 g eidamu
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • sůl, pepř, bazalka, kmín
  • olivový olej
  • 3 krajíce chleba

Česnečka na vyproštění – postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme do 2 litrů vody, přidáme bujón, koření a prolisovaný česnek. Ke konci vaření dáme do hrnce na kostičky pokrájenou šunku a ještě na 10 minut česnečku povaříme. Na talíře připravíme kostičky chleba osmažené na oleji a strouhaný sýr. Pro větší sílu česnečky lze ještě přidat další čerstvě prolisovaný česnek.

Rychlá česnečka do hrnku

  • Kousek starého chleba
  • 4 stroužky česneku
  • ovesné vločky
  • máslo
  • sůl, pepř, pažitka

Česnečka do hrnku – postup:

Chleba nalámeme do hrnku. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, koření a ovesné vločky. Vše zalijeme vroucí vodou, nahoru dáme kousek másla a česnečku ozdobíme pokrájenou pažitkou.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*