Druhy soli a jejich zdravotní účinky. Vyzkoušejte černou a himalájskou

Druhy soli, jaká sůl je nejzdravější

Vaření bez soli je jako moře bez vody. V obchodech dnes můžeme narazit na nespočet solí, které lákají na nevšední chuť a slibují také různé zdravotní benefity. Jaké druhy solí určitě stojí za vyzkoušení a které je z nich jsou nejzdravější?


Kolik soli potřebuje naše tělo?

Z médií se v posledních letech často dozvídáme o rizicích nadbytečného solení. Přemíra soli sice zdravá není, ale uškodit nám může i její nedostatek. Sodík je totiž nezbytný pro správný chod všech našich orgánů a dodává nám energii potřebnou k fyzickým výkonům. Neobejdou se bez něj nervy, svaly ani krevní oběh. Nedostatek se projevuje nízkým krevním tlakem, dehydratací, celkovou slabostí a depresivními stavy. Nadbytek sodíku naopak krevní tlak zvyšuje, způsobuje otoky a může vést až k selhání srdce nebo ledvin, které si s přemírou sodíku nedokážou poradit. Drtivá většina z nás má ve své stravě soli nadbytek a její nedostatek nám příliš nehrozí. Za maximální denní dávku, kterou bychom neměli překročit, je 6 g soli.

Druhy soli

Mořská sůl

Používá se jako varianta ke klasické kuchyňské soli. Je sice o něco dražší, ale zato obsahuje jód a další minerální látky, které bychom v té kuchyňské jen těžko hledali. Mořská sůl se vyrábí odpařováním mořské vody a v obchodě si můžete vybrat sůl v jemné nebo hrubozrnné variantě.

Himalájská sůl

Je typická svou růžovou barvou, která je způsobená vyšším obsahem železa a betakarotenu. Těží se v Himalájích a díky svému složení zlepšuje vstřebávání živin, snižuje vysokou hladinu cukru v krvi a podporuje správnou funkci nervové soustavy. Díky zásadotvorným účinkům se navíc řadí mezi potraviny, které pomáhají při detoxikaci našeho těla.

Uzená sůl

Gurmáni a milovníci vařená ocení sůl uzenou, která se udí podobně jako maso na kvalitním dřevě. Většinou se používá bukové, dubové, olšové nebo jabloňové a soli dodá příjemnou vůni i chuť. Výhodou je, že se při její výrobě nepoužívají žádná aromata, barviva a další látky. Jelikož má výrazně intenzivnější chuť než klasická sůl, stačí ji použít jen malé množství. Hodí se k dochucení masa, zvláště pak ryb. Nevýhodou je však její vysoká cena. Za kilový balíček této soli dáte téměř tisíc korun.

Fleur de Sel

Nejdražší solí na světě je známá Fleur de Sel, v překladu doslova „solný květ“. Krystalky totiž připomínají drobné kvítky nebo sněhové vločky. Pochází z okolí Bretaně, její sběr není vůbec snadný a je možný jen za určitých podmínek. Solné krystaly se tvoří v tenké vrstvě na vodní hladině mělkých solných rybníků za teplých a lehce větrných dnů. Ručně se sbírají a následně suší na slunci. Protože je tato sůl velice kvalitní a obsahuje množství minerálních látek, nemusí se už dále zpracovávat.

Černá sůl

Pochází z černé lávy havajských sopek a je velmi oblíbená u příznivců zdravého stravování. Černou barvu jí dodává aktivní uhlí, které odstraňuje škodlivé látky z těla a podporuje trávení. Její typická vajíčková chuť a vůně je způsobená velkým množstvím síry. Černá sůl má na naše tělo přímo detoxikační účinek. Často se používá v Indii, kde ji seženete pod názvem kala namak nebo sanchal. Na tamních trzích ji koupíte buď ve velkých kusech, nebo už namletou. U nás ji najdete v prodejnách se zdravou výživou a na internetu.

Jak poznáte, že konzumujete příliš soli? Tyto varovné příznaky nepřehlížejte!

Korejská bambusová sůl

Vzniká velmi zvláštním způsobem. Peče se totiž v dutině bambusu, který se nejprve naplní mořskou solí. Oba konce bambusu se pečlivě uzavřou žlutým jílem a několikrát se nechá celý bambus projít ohněm. Jíl ze soli vytáhne všechny škodliviny a společně s bambusem naopak předá do soli všechny své prospěšné látky.

Ať už se rozhodnete vyzkoušet sůl himalájskou, černou nebo třeba uzenou, nezapomeňte, že se stále jedná o sůl, s jejíž konzumací bychom to rozhodně neměli přehánět. Méně je někdy více a při solení to platí dvojnásob.

4.9 (97.5%) 8 hlas[ů]

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*