×
WomanOnly

Jak poznáte, že konzumujete příliš soli? Tyto varovné příznaky nepřehlížejte!

Denní dávka soli

„Vždyť říkám, že bez soli to nejde…“ zaznělo z úst kuchaře v jedné z našich nejoblíbenějších pohádek. Sůl je nejčastější dochucovací přísadou, a třebaže různých dochucovacích směsí v dnešní době existuje nespočet, je to právě sůl, bez které by tyto směsi neměly šmrnc. Takže se není ani čemu divit, když jídlo čas od času přesolíme, když se sůl nachází takřka všude. Co pak s jídlem? Ono se to občas dá sníst, pokud pokrm není přesolený příliš a navíc někteří lidé rádi solí, ale zamysleli jste se někdy, co na to řeknou naše orgány? Ty slyšet zpočátku sice nejdou, ale radostí si prozpěvovat nebudou, ba dokonce je může i sůl jednoho dne poškodit.

Solíme hodně

Jíme hodně soli, a to je nesporný fakt. Nemusíte přitom neustále sahat po solničce a možná si ani neuvědomujete, že konkrétně vy příliš solíte. Ve skutečnosti však až 75 % soli, které za den zkonzumujeme, pochází z různých potravin, konkrétně z těch průmyslově zpracovaných, jako je například chléb, cereálie, sterilizovaná zelenina, instantní ovesné vločky, nápoje určené pro sportovce, omáčky na těstoviny či salátové zálivky.

Jak tělo na nadměrné solení reaguje?

Jelikož sůl zadržuje vodu v těle, má většina lidí problémy nadměrné množství sodíku v krevním řečišti udržet. Když se tedy sodík v těle nahromadí, tělo začne zadržovat vodu, aby sodík naředila, což zvyšuje jak množství tekutin okolo buněk, tak také množství krve v krevním řečišti. Zvýšené množství krve znamená více práce pro srdce a zvýšený tlak na cévy. Nadměrné zatěžování a tlak může vést k tvrdnutí krevních cév, přivodit tak problémy s vysokým krevním tlakem, srdeční infarkt, selhání srdce či mrtvici.

Příliš mnoho soli může rovněž poškodit srdce, aortu a ledviny, a to hned nemusíte mít zvýšený krevní tlak, takže vysoký krevní tlak rozhodně není spolehlivým ukazatelem toho, zda solíte příliš či nikoli. A v neposlední řadě, sůl nepředstavuje ani nic dobrého pro zdraví a sílu vašich kostí.

Kteří lidé by se měli se solí mírnit nejvíce?

  • Lidé starší 50 let
  • Lidé se zvýšeným nebo vysokým krevním tlakem
  • Lidé trpící cukrovkou

Když tělo začne varovat

Pokud nepřijímáme v potravě soli příliš, tělo ji jednoduše vyloučí potem. Jestliže však solíme hodně, organismus sůl zadrží a začne se ve velkém koncentrovat v krvi. Když už je soli v našem organismu příliš, tělu se zapne varovná kontrolka, přičemž zpozornit byste měli hned u té první, pak už může být docela pozdě.

  1. Reagují játra, kůže, ledviny a koncentrace soli v moči je vyšší než obvykle, projevuje se zcela bez příznaků a člověk se cítí dobře.
  2. V této fázi již začínají velmi trpět orgány, přičemž nezvyklé ani není jejich poškození. Po větší námaze anebo těžkém jídle se v moči objevují bílkoviny.
  3. Třetí fáze je nejtěžší, v moči se objevuje hnis, červené krvinky, bílkoviny a tkáňová drť, ledviny již nemají sílu další sůl vylučovat a nasazení diety již mnohdy nepomáhá.

Kolik soli za den?

Dospělí by neměli jíst více než 6 g soli za den, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce. Děti by měly jíst pochopitelně soli méně. Miminka okolo jednoho roku by neměla v jídle přijmout více než 1 gram soli za den. Připravujete-li jídlo pro děti, měli byste se rozhodně vyhnout polotovarům, které často obsahují opravdu vysoké množství soli. Ovšem jídla pro děti určená by značné množství soli obsahovat neměla. Vždy si proto raději zkontrolujte etiketu.

Maximální dávka soli pro děti se odvíjí od jejich věku:

  • 1 – 3 roky – max. 2 gramy za den (0,8 g sodíku)
  • 4 – 6 roků – max. 3 gramy za den (1,2 g sodíku)
  • 7 – 10 roků – max. 5 gramů soli za den (2 g sodíku)
  • 11 roků a víc – max. 6 g soli za den (2,4 g sodíku)

Kolik je hodně a kolik je málo?

Soli v jídle se prostě nevyhneme, ale můžeme se pokusit jíst jí méně. Výborné je, že na etiketách výrobků můžeme sledovat, kolik gramů soli jaký produkt obsahuje a podle toho se řídit zda koupit či nikoli. Na některých výrobcích se však uvádí jen podíl sodíku. Co s tím? Abyste získali poměr soli, musíte hodnotu sodíku vynásobit 2,5 x. Vysoké množství soli v potravině je například 1,5 g soli (0,6 g sodíku) na 100 g, malé množství soli v potravině je 0,3 g soli (0,1 g sodíku) nebo méně na 100 g.

Vztah sodíku a draslíku

Oba dva mají protichůdný vliv na zdraví srdce. Zatímco vysoký příjem soli krevní tlak zvyšuje, což může vést k onemocnění srdce, draslík pomáhá krevní cévy uklidnit a zlepšuje vylučování sodíku a zároveň krevní tlak snížit. Lidé potřebují více draslíku než sodíku, přičemž toho draslíku se bohužel lidem běžně se stravujícím dostatek nedostává. Lidé v průměru snědí 3,300 miligramů sodíku za den, přičemž cca 75 % pochází z průmyslově zpracovaných potravin a jen 2,900 miligramů draslíku za den.

Co tedy mohu pro své tělo v tomto směru udělat?

Jak se zbavit soli v těle? Zkuste poupravit stravu, jezte více čerstvého ovoce a zeleniny, které přirozeně obsahují vysoké množství draslíku a málo sodíku. Zkuste omezit konzumaci chleba, sýrů a průmyslově zpracovaných masných výrobků, které obsahují vysoké množství sodíku a málo draslíku.

Nedostatek vs. nadbytek soli v těle

Asi vás to po přečtení tohoto článku nepřekvapí, ale nedostatek sodíku je na naše poměry poměrně vzácným jevem. Stane-li se, že máte v těle nedostatek sodíku, můžete to poznat na nadměrném pocení, nízkém krevním tlaku, dehydrataci, depresích, svalové slabosti či křečích. Naopak však nadbytek soli, to je už jiná písnička, jelikož ten je více než častý.

Jak nadbytek soli sami na sobě poznáte?

  • Na mozku: Koho by bylo napadlo, že hodně soli může mít vliv na funkci mozku? Podle jedné kanadské studie z roku 2011, které se podrobilo více než 1,200 dospělých se sedavým zaměstnáním, bylo zjištěno, že ti, kteří příliš solili, zaznamenali výrazný pokles kognitivních funkcí než ti, kteří měli v jídle soli málo.
  • Na pocitu žízně: Čím víc sodíku jídlo obsahuje, tím větší potřebu máte pít, jelikož sodík dělá tak trochu zmatky s rovnováhou vody v těle.
  • Otékání těla: Jen jedna jediná noc strávená u televize na brambůrkách může způsobit, že na druhý den ráno budete oteklí. Otok neboli edém, může být symptomem nějaké nemoci anebo právě vysokého množství sodíku ve stravě.
  • Ledvinové kameny: Byly vám diagnostikovány? To možná také souvisí s přílišným solením, jelikož hodně soli v jídle zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů.
  • Žaludeční vředy: Příliš vysoké množství sodíku je spojováno se žaludečními vředy a rakovinou, alespoň jak se prokázalo na testech na zvířatech.
  • Používáte často solničku: Pořád to jídlo není dostatečně slané, proto často sáhnete po solničce, abyste si jídlo dochutili? Toto také značí nadbytek soli v těle.
  • Osteoporóza: Nadměrné množství soli zvyšuje vylučování vápníku, což může vést až ke vzniku osteoporózy.
  • Vysoký krevní tlak

Závěrem

Sůl je a není nad zlato. V době, kdy se Jan Werich s Vlastou Burianem dohadovali, kdo z nich dvou je tajtrlík, jaksi průmyslově zpracované potraviny byly ještě hudbou budoucnosti. Aby lívance byly lívance, je potřeba přidat sůl. Aby tělo fungovalo tak jak má, potřebuje také sodík, ale ne příliš. Ostatně, vzpomínáte si, kolik nakonec ti tajtrlíci vrazili do lívanců kvasnic? Bez nich by lívance nenakynuly, ale čeho je moc, toho je příliš.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*