Menu
WomanOnly
Bezmasá jídla Snadné

Fazolky na smetaně snadno a rychle. Jak je připravit a k čemu je podávat?

Michaela Šilháčková

Michaela Šilháčková

Doba přípravy: 30 min

Někteří je milují, jiní nenávidí. Častým důvodem neoblíbenosti fazolek na smetaně je vzpomínka na školní jídelnu, ve které se servírovalo našedlé, plytké cosi, co nepůsobilo ani trochu lákavě. Jenže dobře připravené fazolky ve smetanové omáčce, doplněné třeba vejcem a bramborem, představují skutečně výtečný a zároveň jednoduchý pokrm.

Jak připravit fazolky na smetaně?

Fazolkám svědčí jen krátká tepelná úprava. Pokud bychom je vařili či restovali příliš dlouho, ztratí barvu i chuť a budou příliš měkké. Pro přípravu tohoto receptu můžete použít jak čerstvé, tak mražené fazolky. Ty čerstvé je třeba nejprve krátce povařit, mražené stačí nechat rozmrazit.

A k čemu fazolky na smetaně podávat? Jedná se o velmi univerzální přílohu, která skvěle chutná v kombinaci s vařenými brambory a vajíčkem i houskovými knedlíky a masem. Jestliže fazolky podáváte k masu, nebojte se do omáčky přidat trochu vývaru. Ale teď už k receptu na fazolky na smetaně, které různými způsoby snadno ozvláštníte.

Co dnes uvařit? 15 tipů na zdravý oběd, který je hned hotový

Suroviny

4 porce

Postup přípravy

  1. Čerstvým fazolkám odřízneme oba konce a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme zhruba 3 minuty, poté vodu slijeme, ale trochu vývaru uchováme. Pokud používáme fazolky mražené, necháme je rozmrazit.
  2. V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme máslo a zaprášíme ho moukou, čímž vytvoříme jíšku. Přilijeme smetanu a jíšku dobře rozmícháme. Dochutíme solí.
  3. Přidáme cukr a fazolky, které necháme je chvíli prohřát. Pokud omáčka příliš zhoustla, rozředíme ji vývarem z fazolek.
  4. Fazolky na smetaně podáváme s vejcem a bramborem nebo s knedlíky a masem.

Čím fazolky na smetaně vylepšit?

Základní recept na fazolky na smetaně lze mnoha způsoby ozvláštnit. Vyloženě se nabízí přidání bílého vinného octa, který klasické fazolky na smetaně přetvoří ve fazolky nakyselo. Pravděpodobně budete muset přidat o trochu cukru navíc, aby se kyselá chuť dostatečně vyvážila.

Další možností je přidání sekaného čerstvého nebo zavařeného kopru. Pokud používáte čerstvý kopr, přidejte také trochu octa, pokud zavařený, vmíchejte do smetany trochu nálevu. Omáčka bude opět chutnější, když ji dostatečně osladíte.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Fazolky na smetaně snadno a rychle. Jak je připravit a k čemu je podávat?