×
WomanOnly

Jak nahradit vajíčko při pečení či v bramboráku. Rady nejen pro vegany

Jak nahradit vajíčko

Když pochybí doma vajíčko a zrovna se chystáte upéct koláč nebo bábovku, není to nic příjemného. Pandemie koronaviru moc nenahrává tomu, abychom zvonili u sousedů a prosili o zapůjčení pár vajec. Ani do obchodu se člověk zrovna každý den nedostane. Někdo navíc preferuje pouze domácí vajíčka, jejichž sehnání může být v době karantény náročnější. Poradíme vám, jak snadno nahradit vajíčko, aby bábovka neutrpěla a rodina byla spokojená.

Vegan vajíčko nepotřebuje

Vegan se možná pozastavuje nad tím, proč někdo řeší vajíčka. Ale každý není vegan vzdávající se dobrovolně všech živočišných produktů. Vajíčka jsou zdrojem nejen varujícího cholesterolu, ale také živočišných bílkovin. Bílek však žádný cholesterol neobsahuje. Zdravá výživa ve svém sortimentu nabízí spoustu vegetariánských produktů jakožto náhražek masa vyrobených právě z vaječného bílku, o jejichž skutečně zdravém vlivu na náš organismus by se dalo polemizovat.

Potravinová alergie ale celou situaci ztěžuje. Z člověka se tak stává mnohdy i nedobrovolný vegan, pokud má alergii na bílkovinu vajíčka nebo také na bílkovinu kravského mléka. Nejen vegani, ale také lidé s alergií na vajíčka si musí poradit bez vajec. Právě u nich můžete hledat tipy, jak v kuchyni nahradit vajíčko, protože s náhražkami potravin a různými alternativami mají bohaté zkušenosti.

Jak funguje prášek do pečiva a jak jej nahradit

Čím nahradit vejce v kuchyni?

Vajíčko lze nahradit, to je dobrá zpráva pro všechny hospodyňky, které se chystají vařit nebo péct. Záleží ovšem na tom, jaké pokrmy chcete připravovat. Protože vajíčko často slouží díky své konzistenci jako pojivo do těsta, při pečení koláče, bábovky nebo při smažení placek a omelet mnohdy chybí. Pokud se chystáte tvořit sladká jídla, například péct bábovku nebo koláč, můžete vajíčko nahradit rozmixovaným banánem nebo rosolem, který lze vyrobit z namočeného lněného semínka nebo z chia semínka.

Další možností jak nahradit vajíčko v kuchyni je přidání škrobu do těsta. Může jít o bramborový škrob, ten je ideální, ale lze použít třeba také kukuřičný škrob. Pokud pečete koláč z bezlepkové mouky, tato směs už zpravidla obsahuje hodně škrobu, a jestliže máte navíc alergii na vajíčka, vůbec vejce do těsto přidávat nepotřebujete. Koláč bude dobrý i tak.

Bramboráky bez vajec nejsou žádný problém!

Čím nahradit vajíčko u přípravy slaných pokrmů? Zde asi nemůžete úplně použít banán nebo rosol ze semínek, ale škrob lze přidat bez problémů. Může jít například o bramboráky, masové směsi nebo slané koláče – do nich se semínka klidně hodí. Výborné jsou ale luštěninové mouky, například sojová mouka, hrachová mouka nebo směsi z luštěninové mouky, které obsahují bílkoviny. Nahradí tak také bílkovinu, kterou obsahuje chybějící vajíčko. Takto lze připravit i různé pomazánky, placky a podobně.

Pokud máte kvalitní teflonovou pánev, chybí vám mouka i vejce, anebo máte celiakii či potravinovou alergii, usmažte si bramboráky pouze ze strouhaných brambor. Nic není nemožné! Skvělým tipem je smíchat nastrouhané brambory s hrachovou moukou, bramborovým škrobem a kořením. Vynikající pochoutka je na světě a vajíčko k ní rozhodně nepotřebujete!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*