×
WomanOnly

Jak pěstovat libeček lékařský a na co všechno se tato bylina dá použít?

Libeček lékařský
Zdroj: Depositphotos

Libeček je vysoká léčivá bylina, kterou můžete znát také jako koření do vývaru i do jiných jídel. A není nad domácí bylinkový záhon či květináč, kde si můžete pár listů na vaření utrhnout téměř kdykoliv. Zajímá vás, jak pěstovat libeček v bytě a při jakých neduzích je obzvláště prospěšný? Poskytneme vám všechny odpovědi na jednom místě.

Seznamte se: Libeček lékařský, druh příbuzný mrkvi a kmínu

Miříkovitá rostlina libeček lékařský (Levisticum officinale) je tradičně pěstována a užívána na mnoha místech Evropy, hlavně na jihu. Roste také v jihozápadní Asii. Jde o vysokou bylinu, která může dorůst dvou metrů výšky. Má zubaté aromatické listy a v létě kvete žlutými květenstvími připomínajícími květy bršlice, kopru či kmínu. Všechny tři rostliny jsou libečku příbuzné, stejně jako i mrkev a petržel.

Recept na vývar z uzeného masa

Jaké má libeček účinky na lidský organismus?

Nejen že tato bylinka krásně dochutí jídlo, ale také vám může pomoci díky tomu, co obsahuje. Libeček nemoci jen tak neléčí, ovšem na podpůrné kúry se hodí. Nejúčinnější částí byliny je kořen. Obsahuje nejen své vydatné aroma, ale hlavně silice, třísloviny, hořčiny, a také silici terpinol a jiné látky. Z vitamínů najdeme v libečku vitamín A a C, v kořeni i vitamín K.

Právě z těchto důvodů se bylina nazývá libeček lékařský. Léčivé účinky spočívají hlavně v tom, že jde o diuretikum – tedy močopudnou drogu. Zrychlené čištění organismu je občas prospěšné, zejména při infekcích v těle. Čaj s kořenem libečku podpoří ledviny, trávení i srdce. Dokonce funguje i jako afrodiziakum (odtud název byliny). Libeček může být dráždivý, proto se doporučuje ho pít v čajové směsi nebo jako velmi slabý nálev.

Nemáte-li vyloženě alergii na libeček, bylina by vám uškodit neměla. Obloukem se jí však vyhýbejte, pokud čekáte nebo kojíte dítě. Libeček údajně urychluje nástup menstruace, ale může také způsobit stahy dělohy a potrat nebo plod či kojence lehce přiotrávit. Nedoporučuje se ani osobám s vysokým tlakem.

Proč si pořídit libeček: Využití v kuchyni se týká listů i kořenů

Způsobů, jak zužitkovat libeček, je celá řada. O využití jeho kořene v bylinářství už padlo dost. Kořen libečku však můžeme i nastrouhat a použít jako koření. Nakrájený na kusy a uvařený chutná podobně jako celer, díky obsahu škrobu jím můžeme nahradit i brambory.

Lístky libečku nejlépe chutnají zamlada – později v průběhu roku můžete listy trochu prořezat, aby na bylině narostly nové. V některých zemích Evropy kuchaři běžně přidávají libeček do brambor, stejně jako se dává nať petržele či kopru.

Semínka libečku můžete použít nejen k množení rostliny, ale také jako koření. Poslouží podobně jako semena fenyklu či celeru: při vaření i při nakládání okurek a jiné zeleniny. Oddenky se mohou i kandovat.

7 příznivých účinků libečku. Zlepšete si své zažívání!

Vývar s libečkem – recept na kořenící směs do polévky

Vhodíte-li trochu libečku do vývaru, jistě nebudete litovat. Rostlině se přezdívá „zelené maggi” díky podobnosti s pravým maggi, tedy smilem italským.

Vyrobit si falešné maggi z libečku vlastně není vůbec těžké. Stačí vzít celou nať, rozmixovat ji nebo ji nakrájet a naložit ji do nádobky s osoleným olejem. Podle chuti můžete přidat i špetku jiného koření, neměli byste to však zbytečně překombinovat.

Toto je pouze jeden z příkladů toho, jak tato bylinka dokáže doplnit chuť jídla. Libeček je výborný s masem i s vejci nebo luštěninami. Zaexperimentujte si nebo vsaďte na staré a ověřené recepty.

Jak se množí libeček?

Jak a kdy zasadit libeček lékařský? Můžete si pořídit sazenice, čímž si ušetříte nějakou práci. Stačí, když vám někdo poskytne kus rozděleného trsu kořenů. Rostlina se dokáže rozmnožit pohlavně i vegetativně. Pokud ji plánujete množit, hodí se také vědět, jak vypěstovat libeček ze semínka.

Z kvetoucího libečku můžeme semena sklidit koncem léta. Sít můžeme v březnu, přičemž je třeba od začátku myslet na konečnou velikost rostliny. Druhá možnost je umístit semínka na zimu do pařeniště a předpřipravit si je.Z důvodu přenosu nemocí byste je neměli dávat na záhon, kde rostou příbuzné rostliny. Libeček klíčí dlouho, takže se vyzbrojte trpělivostí.

Video: Jak pěstovat bylinky doma aneb zahrada v kuchyni

Domácí libeček: Pěstování na balkoně, v bytě i na zahrádce

Tak co, oblíbili jste si libeček? Pěstování doma není žádná věda, a zaručíte tak, že budete mít bylinku v kuchyni vždy k dispozici. Jde o otužilou rostlinu, které se v našem klimatu bude dařit. Neváhejte proto zasadit si libeček na zahradu.

Ne každý však bydlí v domě se zahradou. Někdo by se mohl zeptat: Lze pěstovat libeček v květináči? Nezklameme vás. Máte-li doma prosluněné místečko, kam se vejde půldruhého metru vysoký kus vegetace, máte skoro vyhráno. Hodí se například balkon, ale i u okna můžete dosáhnout dobrých výsledků.

Substrát pro libeček by měl být lehký a dobře propustný. Není to rostlina příliš náročná na půdu: pořídíte-li si do květináče nějakou neutrální zeminu, mělo by se jí dařit. Hnojte ideálně kompostem, ne však čerstvým hnojem. Zalévejte tak, aby zemina byla stále vlhká, ne však mokrá.

Jak odpudit komáry. Rostliny, bylinky a babské rady, které je vyženou

Co až se venku ochladí? Jak zazimovat libeček

Na rozdíl od mnoha svých příbuzných je libeček trvalka, která zimu přečkává pod zemí. I když ho pěstujete doma v květináči, měli byste mu na zimu dopřát odpočinek a přesunout ho do chladu. Koření z něj však lze na zimu uskladnit tak, aby bylo vždy k dispozici a chutnalo jako čerstvá.

Listy můžete sklízet do listopadu, kdy čeká libeček přezimování. Když začne rostlina žloutnout, odstřihněte stonek a listy si přes zimu schovejte. Je-li váš libeček v bytě, uplatněte ten samý postup a vyneste květináč na balkon či do sklepa.

Návod, jak skladovat libeček, je velmi jednoduchý. Kořeny libečku lze uchovávat v lednici tři dny. Oxidaci nakrojené dužiny zabráníme ponořením kořene do vody s troškou citronové šťávy nebo octa. Dlouhodobě libečkový kořen uchováváme v nakrájené a vysušené podobě. Listy svážeme do snítek a umístíme do dobře větrané místnosti či spíže. Čerstvé natě můžeme uchovávat v mrazáku, ideálně rozdělené ve formě na led a zalité vodou.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*