×
WomanOnly

Jak správně krájet maso? Rozhoduje jeho druh, typ i způsob úpravy

Jak krájet maso

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, je krájení masa docela věda. Většina z nás však maso krájí tak nějak intuitivně a dost možná někdy i chybně. Pojďme se proto podívat na to, jak maso krájet správně.

Porcování jednotlivých dílů masa je vžité. Šikovnému řezníkovi stačí jen říct, co plánujete k obědu a připraví vám maso přesně na míru. Ale ani pokud takový řezník není po ruce, nemusíte zoufat. Maso si totiž podle několika našich jednoduchých rad zvládnete doma nakrájet sama téměř jako profesionál.

Podmínka první: druh masa

Důležitý je především druh masa. Zatímco drůbež je třeba krájet po vlákně, hovězí se obecně doporučuje krájet přes vlákno. Jinak budete mít místo šťavnatého steaku tuhou podrážku.

Podmínka druhá: typ masa

Záleží také na tom, jestli před sebou máte žebro, kýtu, plec nebo třeba kotletu. Vepřové nebo telecí kotlety porcujte napříč průběhem svalových vláken. Získáte tak křehčí a šťavnatější porce. Maso na řízky krájejte naopak rovnoběžně s průběhem svalových vláken nebo šikmo. Zadní hovězí maso určené na závitky nebo roládu krájejte rovněž podél průběhu svalových vláken. Bude se vám potom lépe stáčet.

Nezapomeňte okrajové části kotlet na několika místech nakrojit, aby se vám porce nesmršťovaly a nekroutily. Maso na řízky se naklepává proto, aby se porce vyrovnala, ztenčila a byla celkově křehčí. Prkénko před naklepáváním namočte ve vodě, nebude z masa potom tolik nasávat šťávu.

Podmínka třetí: způsob přípravy

Způsob přípravy masa rovněž rozhoduje. Maso k vaření a na pečeně krájejte podél vláken na podlouhlé kusy. Například hovězí maso krájejte na pruhy přibližně stejného tvaru o váze asi půl kila, abyste docílila stejnoměrného provaření.

Krájet lze všelijak

S úpravou masa si můžete skutečně vyhrát. Maso na pečeně můžete ponechat ve větších kusech. Plátky se vám budou hodit na roštěnou, steaky, filátka, závitky či řízky. Do gulášů a na dušení krájejte menší kostky. Nudličky budete potřebovat na soté a do masových směsí. A konečně, sekaná nebo karbanátky se neobejdou bez mletého masa.

Na závěr nezbývá než připomenout, že všechny výše popsané tipy a rady se stanou zcela neužitečnými s nekvalitním tupým nožem. Sada pořádných kuchyňských nožů na různé druhy masa (včetně rybího) vám práci nesmírně usnadní!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*