Menu
WomanOnly
Domácnost

Je lepší používat na krájení plastové nebo dřevěné prkénko?

Veronika Tichá

Veronika Tichá

9. 3. 2015

Dlouho se věřilo, že kuchyňská krájecí prkénka vyrobená z plastu jsou hygieničtější než dřevěná. Podle mnoha posledních výzkumů se ale naopak šíří názor, že dřevěná prkénka zas tak špatná nebudou. Jaká je pravda?

Původní představa byla, že bakterie přežívají s větší pravděpodobností déle na dřevě než na plastu. Předpokládalo se, že např. salmonela ze syrových kuřat může proniknout do pórů dřevěného krájecího prkénka a později kontaminovat syrové potraviny na tomto prkénku krájené. Tento názor však byl nedávno vyvrácen.

Dřevo válcuje plast

Vědci z Wisconsinské univerzity v Madisonu prováděli cílenou kontaminaci bakteriemi salmonely a listerie na prkénkách z několika různých druhů plastu a dřeva a ukázalo se, že na dřevěných prkénkách do tří minut po kontaminaci 99,9 % bakterií zahynulo, zatímco plastová nevykazovala žádný úhyn bakterií.
Spolehlivé vysvětlení pro tento jev zatím není. Možným řešením je, že dřevo obsahuje látku, která bakterie zabíjí. Pravdou nicméně je, že dřevo po namočení i při znečištění stále mění svou strukturu, podle teploty se roztahuje a smršťuje, což může mít na existenci mikroorganismů vliv. Mimo to je zářez nožem do plastu méně patrný než do dřeva a pozůstatky krájeného jídla se z takových štěrbin hůře vymývají.

Nezapomínejte na hygienu v kuchyni

Jestliže dáváte přednost dřevěným prkénkům, používejte je tedy i nadále. Dřevo může být výhodnější v tom, že malé prohřešky proti hygienickým pravidlům u něj nejsou tak nebezpečné jako u plastů. Z toho ale nevyplývá, že můžete být nedbalí a že dřevěná kuchyňská prkénka není třeba mýt, naopak, hygiena v kuchyni je nesmírně důležitá, ať se jedná o plast, dřevo nebo jiné materiály.
Co se týče krájecích prkének, existují ještě skleněná nebo mramorová prkénka. Ty jsou podle všeho hygieničtější než prkénka ze dřeva a z plastů, ale vzhledem k tvrdosti materiálů o ně můžete velmi jednoduše ztupit nůž.

Silikon je materiál budoucnosti

Nejnovějším trendem je nádobí ze silikonu, včetně různých podložek na krájení a přípravu jídla, která ze všech dosavadních testů vycházejí nejlépe. Pokud jste ale vyznavači klasiky, zůstaňte u dřeva, s ním si zdraví nepoškodíte, pokud budete dodržovat správnou hygienu. Kromě toho trocha bakterií neuškodí, nežijeme přece ve vakuu!

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Je lepší používat na krájení plastové nebo dřevěné prkénko?