Menu
WomanOnly
Škola vaření

Jak správně připravit lososa. Povolte uzdu své fantazii

Redakce

Redakce

22. 1. 2017

V konzumaci ryb za světem stále zaostáváme, byť nás mů

 

že částečně omlouvat to, že jsme vnitrozemský stát. Přitom jsou ryby chutné, zdravé a na přípravu poměrně jednoduché jídlo. Jak na to si prozradíme v následujících řádcích.

Koupit celou rybu nebo filety?

Pokud si sama na filetování ryby netroufáte, kupte v obchodě raději lososa porcovaného. Je to sice dražší, ale ušetříte si tím zbytečné nervy u plotny a z přípravy oběda nebo večeře budete mít daleko větší radost. Fajnšmekři si naopak mohou klidně dovolit koupit celou rybu a ze zbytků po filetování si připravit třeba pomazánku, rybí polévku nebo špízy.

Recept na lososa pečeného v troubě na olivovém oleji

Losos s kůží nebo bez kůže?

Losos má tu výhodu, že jej lze připravovat na mnoho různých způsobů. Zatímco u další oblíbené ryby, pstruha, se totiž kůže většinou neodstraňuje, u lososa si můžeme dovolit obě varianty. Každá se přitom hodí na něco jiného. U grilovaného lososa si jistě pochutnáte i na kůžičce, lososa na másle nebo pečeného můžete připravovat i bez kůže.

Jak správně namíchat tatarák. Recept na hovězí i lososovou variantu

Je libo pečeného, smaženého, marinovaného nebo grilovaného?

Množství receptů je opravdu nepřeberné. Navíc není třeba ani mnoho dalších přísad, maso z lososa je totiž chutné samo o sobě. K přípravě vám obvykle postačí mořská sůl, extra panenský olivový olej nebo kvalitní máslo, citrusy (můžete postupně vyzkoušet citrón, pomeranč i limetku) a bylinky (rozmarýn, bazalka, kopr). Zkusit můžete také smetanu (případně jogurt), bílé víno či různé omáčky (sýrovou, brusinkovou, holandskou). Do salátů se hodí i losos syrový.

K základním receptům patří losos pečený na másle. Lososa položíme do zálivky z olivového oleje, citronové šťávy, bylinek, česneku a špetky pepře a necháme odležet alespoň hodinu v lednici. Poté jej vložíme do připraveného alobalu společně s trochou zálivky, kouskem másla, osolíme a zabalíme. Pečeme při 180°C asi 10 až 15 minut. Můžeme podávat s pečenými bramborami, domácím bramborovým salátem či bramborovou kaší.

3 rychlé večeře do 30 minut. Losos s cuketou a kuskusem

Také z příloh lze vybírat

Záleží jen na vaší fantazii, jakou přílohu zvolíte. Vyzkoušet můžete pokaždé něco jiného: ze zeleniny například cherry rajčátka, baby karotku, jarní lahůdkovou cibulku (perlovku), výborně se hodí pečené brambory, bramborová kaše, na Vánoce pak můžete s bramborovým salátem místo kapra servírovat právě lososa. Dietní variantu představuje také rýže.

Proč jíst lososa? Vyplaví vám hormon štěstí a zlepší spánek

Pár důležitých rad na závěr

Snažte se kupovat vždy jen čerstvé (chlazené) ryby, mraženým se zkuste spíše vyhnout. Upřednostněte raději menší porce, ať stihnete lososa co nejdříve zpracovat. Rybu vždy důkladně očistěte. Zainvestujte i do ostatních surovin (kvalitní olivový olej, máslo, koření a byliny) – nechcete přece skvělou rybu pokazit odbytými ingrediencemi. Lososovi stačí jen lehká tepelná úprava, zachová si tak svoji růžovou barvu i šťavnatost. Hotovou rybu ihned servírujte.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně připravit lososa. Povolte uzdu své fantazii