Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Muchovník a jeho účinky. Jak ho využít v kuchyni?

Redakce

Redakce

16. 9. 2021

Milujete chuť borůvek a nemáte zrovna čas či blízko les, kde by se daly natrhat? Pořiďte si muchovník! Jeho plody chutnají výtečně a samozřejmě mají i pozitivní vliv na lidské zdraví. Jakými léčivými účinky nás může muchovník překvapit? Vyzkoušejte také domácí recepty na marmeládu a další dobroty z muchovníku!

Pěstování muchovníku není složité, pochází ale z Ameriky

Muchovník, často přezdívaný indiánská borůvka, pochází původně ze severu Ameriky. Roste tam coby původní dřevina a vždy byla důležitou součástí potravy tamních divokých zvířat. Obsahuje mnoho cenných látek pro zdraví a navíc – jeho plody jsou opravdu lahodné. My ho ale spíše známe jen jako okrasný keř. Muchovník dorůstá do výšky až 20 metrů, jeho kůra je šedá. Listy opadávají na podzim v různých odstínech červené až oranžové.

Muchovník potřebuje neutrální pH půdy, polostín, snese sucho a nemá rád příliš vlhkou půdu. Muchovník je také pověstný tím, že snese i velké mrazy. Plodí až po třech letech. Keř je potřeba seřezávat jednou ročně. Mezi nejznámější druhy muchovníku patří muchovník olšolistý a muchovník Lamarckův.

Plody muchovníku pak dozrávají od konce června až do srpna či začátku září, kdy je můžete sklízet. U jednoho rozrostlého keře se dá sklidit až 15 kg plodů.

Nejlepší recepty s borůvkami. S jakými zdravotními problémy vám pomohou?

Muchovník a jeho účinky

Jaké má tedy muchovník léčivé účinky a jaké vitamíny obsahuje?

  • je bohatý zdroj vitamínu C (obsahuje ho více než pomeranče, jahody nebo kiwi)
  • obsahuje vitamíny skupiny B, dále také vitamín A, vitamín E
  • obsahuje přírodní barviva antokyany
  • je bohatým zdrojem prvků (hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, mangan, měď)
  • je skvělou prevencí kardiovaskulárních nemocí, infarktu, mrtvice
  • má antioxidační a protizánětlivé účinky
  • je dobrý na artritidu a bolavé klouby
  • pomáhá při šedém zákalu
  • působí proti cukrovce a snižuje hladinu krevního cukru
  • podporuje mozek a mozkové funkce
  • je podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních a má protirakovinné účinky
  • pomáhá při Alzheimerově nemoci nebo při běžných projevech stáří
  • je vhodný při žaludečních a střevních potížích
  • podporuje správnou funkci imunitního systému
  • využívá se i při nespavosti

Muchovník v kuchyni

Plody muchovníku se dají zpracovat rozličným způsobem, nejčastěji jako vynikající marmeláda z muchovníku, povidla, likér nebo víno. Dají se ale také konzumovat přímo nebo usušit. Ze sušených listů muchovníku se připravuje výborný čaj. Pokud budete vyrábět marmeládu z muchovníku, můžete do ní přidat i plody rakytníku a připravíte si tak skvělou vitamínovou bombu na zimu a období chřipek a viróz.

Muchovník – recepty

Likér z muchovníku

Připravíme si:

  • 400 ml šťávy z plodů muchovníku
  • kousek puškvorcového kořene
  • pár celých hřebíčků
  • kousek celé skořice
  • pomerančovou nebo citrónovou kůru
  • 200 g cukru
  • 500 ml 40 % vodky

Postup:

Vylisovanou šťávu z plodů povaříme s cukrem, pokrájeným kořenem puškvorce a kořením ve vodě.  Necháme odstát v lednici do druhého dne či déle. Pak scedíme, smícháme s vodkou a nalijeme do tmavých lahví a dobře uzavřeme.

Pečené čaje a jak je připravit. Využijte letní ovoce

Víno z muchovníku

Připravíme si:

  • 250 ml šťávy z muchovníku
  • 500 ml vody
  • 200 g krystalového cukru

Postup:

Všechno smícháme a necháme kvasit v nádobě na víno. Můžeme přidat vinné kvasinky. V tomto případě to chce určitě zkušenosti.

Recept na borůvkové knedlíky, po kterých se budou všichni olizovat

Sirup z muchovníku

Připravíme si:

  • 3 kg plodů muchovníku nebo přímo čisté šťávy
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • šťáva z citrónu
  • kardamom

Postup:

Muchovníkovou šťávu uvaříme s cukrem ve vodě na hustý sirup, nebo rozvaříme muchovníkové bobule, které pak dobře rozmixujeme a přecedíme. Hustý sirup plníme do sklenic, dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Marmeláda z muchovníku

Připravíme si:

  • 1 kg plodů muchovníku (bez nejedlých částí, nebo použijeme už čistou 100 % a nepřislazovanou šťávu)
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 dcl bílého vína (nemusí být)
  • ½ lžičky skořice
  • 4 celé hřebíčky
  • želatina nebo agar

Postup:

Vše smícháme a povaříme, na zahuštění můžeme použít želatinu nebo agar. Pozor – agar se rozmíchává ve studené vodě nebo ovocné šťávě! Hotovou (ještě horkou) marmeládu naplníme do sklenic, uzavřeme je a otočíme dnem vzhůru, nebo je ještě pro jistotu zavaříme.

Ohodnoťte tento článek:
4,5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Muchovník a jeho účinky. Jak ho využít v kuchyni?