×
WomanOnly

Návod na zpracování hub. Zkuste je usušit, neztratí tak svou vůni

Zdroj: Shutterstock.com

Jedním ze způsobů, jak si uchovat houby delší dobu, je sušení. Existuje hned několik způsobů, jak sušit houby a ani nemusíte mít doma sušičku. Zkuste to tradičně nebo si houby usušte třeba v soli.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Klasické sušení hub

Houby velmi pečlivě očistíme a vyhodíme všechny, které jsou napadené. Pak je nakrájíme na plátky a rozložíme na omyvatelné rámy s pletivem. Navíc vždy jen v jedné vrstvě, aby mohl vzduch volně proudit.

Houby by se neměli sušit na slunci, protože stín trochu sušení zpomalí a tím si houby zachovají svou typickou vůni, která pak vykouzlí dobrotu z každého receptu.

Tip: Na sušení jsou nejvhodnější tvrdé houby, nejlépe hřibovité. Ideální jsou třeba bílé hříbky, které pak nádherně voní.

Naše babičky také dřív navlékaly houby na režnou nit a zavěšovaly do oken, aby mohl kolem hezky proudit letní vzduch. I to je jedna z možností, kterou můžete vyzkoušet.

Před uskladněním je rozumné dosušit houby ještě v troubě, není na škodu je ani trochu přesušit, aby déle vydržely. Stačí je dát do trouby na deset minut asi na 150 °C.

Sušené houby je možné uskladňovat v plátěných pytlících, ale daleko vhodnější jsou uzaviratelné sklenice, už třeba kvůli molům.

Sušení hub v soli

Houby nakrájíme a rozložíme do pekáče, kde je zasypeme solí, té má být víc než hub. Vše občas promícháme a udržujeme v teple, aby se voda odpařovala. Houby pustí vodu, která rozpustí sůl a vznikne nevábná hnědá kaše. Vysvitne-li sluníčko, můžeme vyndat pekáč ven.

Sůl i houby by měly být suché asi za dva dny, poznáme to tak, že když je nalomíme, musí praskat. Pak prosejeme přes hrubší síto sůl, kterou můžeme ještě využít v kuchyni, protože krásně voní. Houby uložíme do sklenic a před vařením je pak namoščíme do vody. Sůl se odplaví a houby nabobtnají a mají znovu chuť jako čerstvé.

Pod maso jsou mnohem lepší sušené houby, protože hezky voní. Na polévku nebo třeba omelety chutnají lépe houby zmražené.

Sušení v sušičce

Nejmodernější, nejjednodušší a nejrychlejší je ale asi sušení hub v sušičce, na kterém ale není vůbec nic špatného.



1 Komentář Návod na zpracování hub. Zkuste je usušit, neztratí tak svou vůni

  1. Houby sušíme především na podzim. Teď si suším různé ovoce a je to fakt lahoda. Rozhodně lepší než sušené ovoce z obchodu. Můžu ale říct, že je dobrý si koupit kvalitnější sušičku. Já nejdřív sušila v troubě, pak jsem přešla na kulatou sušičku a k nerovnoměrnosti sušení jsem musela přejít k dražší, ale zase kvalitnější infra sušičce Yden.Tu mám dodnes – třetím rokem. A výborně suší stále.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*