Menu
WomanOnly
Škola vaření

Návod, jak sušit houby. Neztratí tak svou vůni

Adéla Beranová

Adéla Beranová

8. 9. 2014

Jedním ze způsobů, jak si uchovat houby delší dobu, je sušení. Existuje hned několik způsobů, jak sušit houby a ani nemusíte mít doma sušičku. Zkuste to tradičně nebo si houby usušte třeba v soli.

Klasické sušení hub

Houby velmi pečlivě očistíme a vyhodíme všechny, které jsou napadené. Pak je nakrájíme na plátky a rozložíme na omyvatelné rámy s pletivem. Navíc vždy jen v jedné vrstvě, aby mohl vzduch volně proudit.

Houby by se neměli sušit na slunci, protože stín trochu sušení zpomalí a tím si houby zachovají svou typickou vůni, která pak vykouzlí dobrotu z každého receptu.

Tip: Na sušení jsou nejvhodnější tvrdé houby, nejlépe hřibovité. Ideální jsou třeba bílé hříbky, které pak nádherně voní.

Naše babičky také dřív navlékaly houby na režnou nit a zavěšovaly do oken, aby mohl kolem hezky proudit letní vzduch. I to je jedna z možností, kterou můžete vyzkoušet.

Před uskladněním je rozumné dosušit houby ještě v troubě, není na škodu je ani trochu přesušit, aby déle vydržely. Stačí je dát do trouby na deset minut asi na 150 °C.

Sušené houby je možné uskladňovat v plátěných pytlících, ale daleko vhodnější jsou uzaviratelné sklenice, už třeba kvůli molům.

Recept: Vepřové na houbách se smetanou

Sušení hub v soli

Houby nakrájíme a rozložíme do pekáče, kde je zasypeme solí, té má být víc než hub. Vše občas promícháme a udržujeme v teple, aby se voda odpařovala. Houby pustí vodu, která rozpustí sůl a vznikne nevábná hnědá kaše. Vysvitne-li sluníčko, můžeme vyndat pekáč ven.

Sůl i houby by měly být suché asi za dva dny, poznáme to tak, že když je nalomíme, musí praskat. Pak prosejeme přes hrubší síto sůl, kterou můžeme ještě využít v kuchyni, protože krásně voní. Houby uložíme do sklenic a před vařením je pak namoščíme do vody. Sůl se odplaví a houby nabobtnají a mají znovu chuť jako čerstvé.

Pod maso jsou mnohem lepší sušené houby, protože hezky voní. Na polévku nebo třeba omelety chutnají lépe houby zmražené.

Sušení v sušičce

Nejmodernější, nejjednodušší a nejrychlejší je ale asi sušení hub v sušičce, na kterém ale není vůbec nic špatného.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Návod, jak sušit houby. Neztratí tak svou vůni