×
WomanOnly

Palačinky. Tipy na dokonalé těsto a skvělé náplně

Recept na palačinky

Milujete palačinky, ale nedaří se vám jejich příprava? Prozradíme vám triky, se kterými vytvoříte to nejlepší palačinkové těsto.

8 tipů, jak udělat nejlepší palačinky

1. Prosejte mouku

Prvním pravidlem pro nadýchané těsto je prosátí mouky. Vezměte si hladkou nebo polohrubou mouku a přes jemné síto ji prosejte. Zabráníte tak hrudkám, které se v těstu jinak často vytváří. Síto si můžete vzít na pomoc i ve chvíli, kdy se vám hrudky v těstě i přesto vytvoří. Těsto stačí prolít sítem a hrudky budou rázem pryč.

2. Těsto ušlehejte dohladka

Na palačinky těsto můžete připravovat jak šlehačem nebo tyčovém mixérem, tak i ručně metlou. V tom případě jako první prošlehejte vejce a teprve poté postupně přidávejte další ingredience.

3. Nechte těsto odležet

Po zpracování palačinkového těsta přikryjte nádobu potravinářskou fólií a nechte odpočívat zhruba půl hodiny. Nic se nestane ani ve chvíli, kdy těsto necháte odležet přes noc. Díky tomuto triku se v těstě aktivuje lepek. Po odležení se vám možná bude zdát, že je těsto moc řídké nebo naopak příliš husté. Bez obav do něj můžete přidat trochu mléka nebo mouky. Další ingredience však přidávejte jen po velmi malém množství.

4. Pravidelně míchejte

Těsto před nalitím do pánve pokaždé pořádně promíchejte. Mouka má totiž tendenci se na dně usazovat a oddělovat se od zbytku těsta.

5. Použijte správnou pánev

Nejlepším pomocníkem k přípravě palačinek je speciální palačinková pánev z teflonu s nepřilnavým povrchem. Pokud vaše rodina palačinky miluje, vyplatí se do takové pánve investovat. Pánev na palačinky vede rovnoměrně teplo, má nízký okraj, je lehká a dobře se s ní manipuluje. Palačinky se velmi dobře opékají i obracejí. Přitom není potřeba velké množství tuku. Zpravidla stačí pár kapek, které mašlovačkou nebo ubrouskem rozprostřete po celé pánvičce.

Znáte bliny? Podobají se palačinkám, ale pyšní se bohatší náplní

6. Nepřehánějte to s tukem

K přípravě palačinek stačí jen malé množství tuku. Pánvičku nejprve pořádně rozpalte a teprve poté na ni začněte nalévat palačinkové těsto.

7. První palačinku berte jako zkušební

Jistě moc dobře víte, jak to většinou vypadá s první palačinkou. Myslete na to, že první vzorek slouží k tomu, abyste vyzkoušeli, zda je pánev dostatečně zahřátá a jestli jste použili dostatečné množství tuku na smažení.

8. Odsajte přebytečný tuk

Pokud nemáte rádi mastné palačinky, po usmažení z nich odsajte přebytečný tuk s pomocí papírového ubrousku nebo kuchyňské papírové utěrky.

3 největší problémy s palačinkami

Jsou moc vysoké

Chcete tenké palačinky? Na pánev nalijte vždy co nejmenší množství těsta, které rychle rozprostřete po celé pánvi. Stačí s pánví při nalévání točit tak, aby se těsto samo od sebe dobře rozlilo do všech krajů. Palačinku obraťte už po pár vteřinách

Připalují se

Palačinky mají tendenci se připalovat, pokud těsto osladíte. Proto je lepší připravit těsto bez cukru a osladit až samotnou náplň.

Nejsou nadýchané

Chcete připravit opravdu nadýchané palačinky? Přidejte do těsta trochu perlivé vody nebo rumu.

Tipy na chutné náplně

Palačinky na sladký způsob

  • Jahody s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou
  • Ananas a kiwi se šlehačkou
  • Jablečné pyré se skořicí
  • Rozmačkaný banán
  • Pudink a kompotované ovoce
  • Jogurt s čerstvým ovocem

TIP: Dětem moc chutnají palačinky s tvarohem, vanilkovým cukrem a rozinkami.

Palačinky na slano

  • Špenát, česnek, sušená rajčata a kozí sýr
  • Cibule, houby, šunka a parmazán
  • Houby dušené s cibulí na másle
  • Uvařená vejce s jarní cibulkou, koprem a majonézou
  • Smažené mleté hovězí maso s cibulí a kořením
  • Mletá kuřecí prsa s petrželkou, česnekem a vejci natvrdo
  • Uzený losos s mascarpone, hořčicí a citrónovou šťávou
  • Brynza se zakysanou smetnou, vejcem a koprem
  • Šunka, sýr a paprika

Recept na lívance s ricottou a banánem. Dopřejte si luxusní snídani

Základní těsto na palačinky

Ingredience:

  • 0,5 l polotučného mléka
  • 2 vejce velikosti M
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup:

  1. Všechny ingredience kromě oleje rozmíchejte do hladkého tekutého těsta a ujistěte se, že neobsahuje žádné hrudky.
  2. Na sporáku rozehřejte pánev. Po jejím rozpálení na ni naneste tenkou vrstvu oleje.
  3. Jakmile má olej správnou teplotu, vlijte do pánve naběračkou těsto a vytvořte tenkou palačinku, která sahá až k okrajům pánve.
  4. Jakmile je první strana osmažená, pomocí obracečky palačinky obraťte na druhou stranu a také ji osmažte dozlatova.
  5. Hotovou palačinku přendejte na talíř, odsajte přebytečný tuk a zakryjte poklopem, aby nevychladla.
  6. Celý postup opakujte, dokud vám nezbude žádné těsto.

Palačinky hrníčkové

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3 hrnky polotučného mléka
  • 4 vejce velikosti M
  • 1 lžíce krupicového cukru (nemusí být)
  • 2 špetky soli
  • olej na smažení

Postup:

  1. Do velké mísy nalijte mléko, rozklepněte vejce a pořádně rozšlehejte.
  2. Do směsi přidávejte postupně mouku a dávejte pozor, aby se vám v těstě nevytvořily hrudky. Nakonec do těsta přidejte také cukr a sůl.
  3. Rozehřejte palačinkovou pánev a potřete ji tenkou vrstvou oleje.
  4. Naběračkou nalévejte do pánve těsto tak, aby vznikla rovnoměrná palačinka.
  5. Jakmile se na těstě utvoří malé dírky, palačinku otočte a osmažte ji i z druhé strany.
  6. Když je palačinka hotová, sundejte ji z pánve a celý postup opakujte, dokud nespotřebujete veškeré těsto.

Francouzské palačinky

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml sodovky
  • 3 vejce velikosti M
  • 20 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • máslo na smažení

Postup:

  1. Všechny suroviny včetně prosáté mouky dejte do mísy a umíchejte do hladkého těsta.
  2. Palačinkovou pánev rozehřejte, potřete rozpuštěným máslem a nalijte na ni malé množství palačinkového těsta. Aby se těsto opravdu dobře rozprostřelo, zvedněte před nalitím těsta pánev na chvíli ze sporáku. Pánvička se tak na chvíli zchladí a těsto se nezačne smažit příliš rychle a snadněji se rozteče do všech směrů.
  3. Jakmile se palačinka pustí pánve, je hotová a můžete ji obrátit. Dosmažte ji i z druhé strany a stejně postupujte i s dalšími palačinkami.

Banánové palačinky

Ingredience:

  • 70 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 250 g polotučného mléka
  • 1 středně velký banán
  • 1 středně velké vejce
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce oleje
  • špetka soli

Postup:

  1. Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience.
  2. Ve druhé nádobě rozmixujte banán na kaši a přidejte ho k sypkým ingrediencím.
  3. Nakonec přidejte také rozšlehaná vejce ve směsi mléka a oleje.
  4. Palačinkovou pánev pořádně rozehřejte a naběračkou na ni nalijte dostatečné množství těsta. Důležité je, aby se pokryla celá plocha pánve. Na pánev předem nemusíte nalévat olej, protože je obsažený v samotném těstě.
  5. Jakmile uvidíte na těstě při smažení bublinky, které začínají praskat, obraťte palačinku na druhou stranu. Ještě chvíli smažte a poté hotovou palačinku vyndejte z pánve. Stejným způsobem pokračujte i se zbytkem těsta.

Vychutnejte si slané, nebo sladké palačinky bez mléka

Palačinky ze špaldové mouky

Ingredience:

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup:

  1. Nejprve rozšlehejte vejce s mlékem. Poté ke směsi postupně přidávejte prosátou špaldovou mouku. Dávejte ale pozor, aby se vám nevytvořily v těstě hrudky. Palačinkové těsto nakonec osolte.
  2. Na rozehřátou pánev nalijte trochu oleje a pomocí naběračky nalévejte přiměřené množství těsta na celou plochu pánve.
  3. Palačinky smažte z obou stran dozlatova.

Bezlepkové palačinky z pohankové mouky

Ingredience:

  • 260 g hladké pohankové mouky
  • 200 ml polotučného mléka
  • 200 ml pramenité vody
  • 3 středně velká vejce
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • další olej na smažení

Postup:

  1. Mouku se solí prosejte. V druhé misce rozmíchejte mléko, vodu, vejce a olej.
  2. Tekuté ingredience přilijte k mouce se solí a vymíchejte hladké těsto.
  3. Po odložení rozehřejte pánev na palačinky a smažte tenké kulaté palačinky.
  4. Jakmile uvidíte praskající bublinky, které se vytvoří během smažení, můžete palačinku obrátit.
  5. Ve chvíli, kdy je palačinky udělaná i z druhé strany, můžete ji přendat na talíř a takto pokračovat i se zbytkem těsta.

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*