Menu
WomanOnly
Nemoci a jejich příznaky

Potravinové alergie a intolerance? Známe nejobávanější potraviny

Adéla Svobodová

Adéla Svobodová

27. 9. 2013

V současné době se potravinové alergie a intolerance stále více rozmáhají. Je to pouze lepšími diagnostickými metodami, anebo klesá naše schopnost přizpůsobit se potravě, kterou přijímáme? Ať je to tak či tak, pojďte se společně s námi seznámit s potravinami, které lidem činí potíže nejčastěji.

Potravinová alergie vs. intolerance

Nejprve je potřeba rozlišit alergii a intoleranci – jsou to dva různé termíny, které jsou často laicky zaměňovány. Pokud má člověk alergii na určitou potravinu, znamená to, že se jeho imunitní systém po pozření tohoto jídla zaktivuje a začne vytvářet protilátky. Pokud se jedná o intoleranci, chybí dotyčnému například některý z enzymů štěpících látky v dané potravině, a nedokáže ji tedy strávit.

Jak potíže poznáme? Příznakem jsou i křeče

Příznaky alergie se většinou objeví do jedné hodiny od požití problémové potraviny. Obvyklé jsou reakce na kůži, opuchnutí jazyka a jícnu, bolesti břicha, případně průjmy a zvracení. V případě intolerance se nejčastěji dostavují trávicí obtíže, křeče a průjmy.

Potravinové alergie se většinou projeví do 6 let věku (v této době také mohou některé alergie ještě vymizet), mohou se však objevit i v dospělosti. Mnohdy jsou dědičné.

Mléko

Velmi častou potravinou, kterou lidé špatně snášejí, je mléko. Alergie na mléčnou bílkovinu se většinou začne projevovat již v kojeneckém věku, a to při přechodu na umělou výživu, může to však být i později. Je možné ji diagnostikovat pomocí krevních testů. Mnohem častější je však intolerance na mléčný cukr. Může být vrozená, ale i její propuknutí v dospělosti není výjimkou. Touto metabolickou poruchou trpí asi 15 – 20 procent Čechů.

Lepek

Lepek neboli gluten se nachází ve většině obilnin a výrobků z nich, tedy v pečivu, sušenkách, těstovinách a dalších potravinách z mouky. Někteří lidé však trpí nesnášenlivostí této bílkoviny, tzv. celiakií, či jsou na lepek alergičtí. Nejtypičtějším příznakem je průjem po požití potraviny s lepkem, případně únava, ztráta hmotnosti a nechutenství. Tato choroba je nevyléčitelná, ale na trhu již naleznete velkou škálu bezlepkových výrobků, které vám usnadní dodržování předepsané diety.

Další alergeny

Mezi další potraviny, které lidem často způsobují potíže, patří vejce, ořechy a sója. Může to však být i zelenina (zejména celer a rajčata), mušle, některé druhy ovoce, mák, koření a mnohé další.

Konzultace s lékařem je samozřejmostí

Pokud máte výše uvedené příznaky, je dobré snažit se vypozorovat, po požití jakého druhu potravy nastávají. Poté je samozřejmostí konzultace s lékařem. Logicky se tyto situace řeší tak, že se daná potravina vyloučí z jídelníčku, případně je nahrazena nějakou alternativou.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Potravinové alergie a intolerance? Známe nejobávanější potraviny