×
WomanOnly

Proč jíst lískové oříšky? Naučte se s nimi doplnit energii

Proč jíst lískové oříšky pro zdraví
Zdroj: Pixabay

Z popelčiných oříšků se vylouplo hned několik krásných šatů. Kdo by si takové oříšky nepřál? Bohužel každý lískový oříšek neskrývá taková překvapení, ale každý z nich opravdu obsahuje malý poklad, o kterém možná nemáte ani tušení. Pojďte se s námi podívat jaké bohatství vitamínů a zdraví prospěšných látek „lískáče“ obsahují.

Zatímco Popelčiny oříšky byly spíše takovou truhlou na vzácné šaty a boty, my řadíme lískové oříšky mezi velice zdravé potraviny. Nebuďte tedy smutní, pokud na vás po rozlousknutí tvrdé skořápky nevyskočí šaty s vlečkou stříbrem vyšívané, jedno je jisté, výborně si pochutnáte.

Lískové ořechy = super zdravá potravina

Zdravý životní styl se v poslední době stává doslova módním trendem. Tradiční potraviny, přestávají být nahrazovány a vracíme se k známým čistým chutím. Ořechy mají ve zdravém jídelníčku své jisté místo. Sloužit mohou k dochucení pokrmu, či jako výživná svačina obsahující velké množství zdraví prospěšných látek.  Lískové ořechy patří k  chuťově velice výrazným ořechům, bohatým především na tzv. zdravé tuky a bílkoviny.

Oblibu si získaly obzvláště u turistů a cyklistů jako rychlá svačinka, která doplní zásobu energie na zbytek výletu. Nejen po fyzické zátěží, ale taktéž pro psychicky náročná období se hodí lísková jádra jako vhodný zdroj energie. Známá je tzv. studentská směs ze sušených hrozinek a lískových jader, kterou s oblibou ujídají studenti o zkouškovém období, aby vydrželi nad učebnicemi déle svěží.  Lískové oříšky se doporučují konzumovat také při léčbě a k prevenci ledvinových kamenů a těhotným ženám.

Je to oříšek

Stejně jako třeba vlašské ořechy, jsou lísková jádra schovaná pod několika slupkami. Občas opravdu není jednoduché se k jadérku dostat. První venkovní slupka, je tuhá skořápka, kterou je třeba rozlousknout. Na pomoc si můžete vzít kuchyňskou paličku, ale buďte jemní, ať není z ořechů prášek. Aby nebyly skořápky po celé kuchyni, vložte nejdříve oříšek do igelitového sáčku, vše pak zůstane uvnitř. Druhá tmavá, tenká slupka je už na odstranění náročnější.

Starý trik našich babiček však pomůže. Poklaďte vylouskané ořechy na plech a vložte do rozpálené trouby asi na pět minut. Důležité je odhadnout dobu, aby se ořechy nezačaly péct a pálit. Ještě teplé ořechy pak zabalte do utěrky a jemným třením slupku odstraníte.

Do chuti lískových oříšků se zamilujete

Aroma a chuť vysloužili lískovým oříškům přední místo mezi ingrediencemi v cukrárnách i čokoládovnách po celém světě. Protože právě čokoláda v kombinaci s lískovými oříšky skvěle funguje. Byla by škoda degradovat chuť pochybnou kvalitou, proto vybírejte ověřené výrobky, které překvapivě nemusí být drahé. Chybu neuděláte třeba s českou čokoládou Carla s lískovými oříšky.

Někdo s čokoládou preferuje pouze celé lískové oříšky, jiný zase drobné kousky. Dohromady s čokoládou ale chutnají skvěle všechny varianty. V domácích kuchyních mají lískové oříšky čestné místo především při vánočním pečení.

Kouzelná líska

Líska patří již od dávných dob druidů k mystickým stromům. Z lidových pověstí je známá jako strom, jehož dřevo je vhodné k výrobě kouzelnických hůlek, ochraně proti černé magii a přivolání deště. Některé pověsti dokonce praví, že pod lískovým keřem lze nalézt poklad. Něco pravdy na té pohádce o Popelce tedy možná přeci jen bude.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*