×
WomanOnly

Proč jíst rýži. Seznamte se s jejími jednotlivými variantami

Ačkoliv spotřeba rýže v České republice neustále stoupá, tak i přesto stále panuje poměrně rozšířená nechuť k této potravině. Velký vliv na to zcela jistě má rozšířená představa mnoha lidí, kdy si pod pojmem rýže vybaví pouze bílou, rozvařenou přílohu, nevýrazné chuti. Případně si vzpomenou na rizoto ze školních jídelen, které byli nuceni jíst.

To je, ale velká škoda, protože rýže v sobě skrývá mnohem víc! Proč bychom jí tedy měli jíst?

V tomto článku se tedy nebudeme věnovat varné rýži v balených sáčcích, která kdysi byla jako jediná k dostání, ale zaměříme se hlavně na ryží Natural, divokou či černou. Jsou to právě tyto druhy rýže, které můžeme označit za královny mezi sacharidy, jak jim s oblibou říkají kulturisté.

Co z ní dělá královnu?

Nejhodnotnější je rýže, která nebyla zbavena povrchových vrstev obsahujících minerály a B vitamíny. Ve zbylém zrnu je velký obsah sacharidů. Rýže je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a tudíž je vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou. Zároveň není kalorická a neobsahuje cholesterol.

Při dietě je výhodou, že škrob z hnědé i bílé rýže se tráví pomalu a přitom trvale uvolňuje do krve glukózu, tím pádem nedochází k náhlým výkyvům cukru a tedy i k pocitům hladu.

Kde se vzala?

Původ rýže nalezneme v jižní Asii, kde byla domestikována před 8200 – 13 500 lety. Postupně se rozšířila do celého světa. Dodnes je rýže jednou ze základních potravin v polovině států světa a je nedílnou součástí gastronomického bohatství mnoha kultur. Na celém světě nalezneme více jak 8000 druhů rýže. Ve skutečnosti se však pěstuje pouze několik set druhů, zbytek řadíme mezi plevely.

Rýži můžeme dělit podle několika hledisek, podle místa pěstování, barvy a tvaru zrna. Mimo to však rozlišujeme rýži i podle jejich specifických názvů.

Rýže Natural

Jako Natural rýži označujeme tu, která nebyla zbavena povrchové vrstvy. Díky tomu obsahuje velké množství potřebných živin, vícenásobné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky a vitaminy. Jedná se o rýži celozrnnou, která se bohužel dlouho vaří, ale na rozdíl od bílé rýže má výraznou oříškovou chuť. Její pravidelná konzumace napomáhá čištění střev.

Rýže Parboiled

Parboiled rýže je upravována speciální technikou, kdy se nejprve namočí do horké vody a pak je v ní opracována pod tlakem. Díky tomu ztvrdne a při vaření se poté nerozvaří. Není proto vhodná na přípravu rizota či sushi.

Rýže Basmati

Tato rýže patří mezi vůbec neoblíbenější. Charakteristická je díky své výrazné oříškové chuti a vůni. Basmati rýže je nejrozšířenější na indickém kontinentu a hodí se tedy převážně jako příloha k indické kuchyni.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*