×
WomanOnly

Ptáte se z jakých brambor dělat bramborový salát? My vám to prozradíme

Zdroj: cukmen / 123RF Stock Photo

Brambory jsou po rýži, kukuřici a pšenici nejpěstovanější a nejvyužívanější plodinou na světě. V České republice bramborám patří dokonce prvenství! A proto si asi žádná česká domácnost nedokáže představit svou štědrovečerní večeři bez pravého bramborového salátu. Jste si ale jistá, že víte z jakých brambor máte tento tradiční salát dělat? My vám řekneme, které jsou ty pravé!

Foto: Michaela Novotná, WomanOnly.cz
Foto: Michaela Novotná, WomanOnly.cz

Zdraví prospěšné brambory

V naší současné kuchyni mají brambory nezastupitelné místo a jejich využití je opravdu široké. Díky vysokému obsahu draslíku navíc prospívají nervovým buňkám, pomáhají při únavě a snižují krevní tlak. Brambory dále obsahují alantoin, který napomáhá při hojení zlomenin. Dále tato plodina posiluje srdce, krevní oběh, svaly a tkáně, odstraňuje zácpu, povzbuzuje tvorbu hormonů.

Není brambor, jako brambor

Existuje velké množství odrůd různé barvy, velikosti a textury. Dva základní typy brambor se ale rozlišují podle doby sklizně. Rané brambory se sklízejí do konce června, pozdní v letních až podzimních měsících. Nyní vám vysvětlíme, jaké jsou  mezi jednotlivými typy brambor rozdíly.

Foto: Linda Kováčová, WomanOnly.cz
Foto: Linda Kováčová, WomanOnly.cz

Rané vs. pozdní brambory

Rané brambory mají vyšší obsah vody, proto se v domácích podmínkách nedají dlouho skladovat a po zakoupení se doporučuje jejich rychlá konzumace.

Pozdní brambory jsou vhodné k uskladnění přes zimu. Vydrží až do jara, ale postupně vysychají, ztrácejí nutriční hodnoty a chuť, proto je dobré od května opět přejít na rané brambory. U pozdních brambor rozlišujeme tzv. varné typy, k nimž jsou jednotlivé odrůdy řazeny podle svých vlastností.

Varné typy brambor

Varný typ A jsou brambory s pevnou, lojovitou, jemnou dužinou, nerozvářejí se. Hodí se k přípravě bramborového salátu, nejlepší jsou vařené ve slupce, tzv. „na loupačku“.

Varný typ B jsou brambory s polopevnou, mírně moučnatou dužinou jemné až hrubší struktury. Vhodné pro širokou škálu použití, ideální jako příloha, do polévek nebo do guláše.

Varný typ C  jsoubrambory s měkkou, středně hrubou dužinou, která se rozváří. Hodí se pro přípravu bramborové kaše i do těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, použít je lze na bramborák, placky či knedlíky.

Ideální odrůdy na bramborový salát

Málokdo z nás si umí představit štědrovečerní večeři bez bramborového salátu. Jaké brambory ale vybrat, aby byl právě ten náš nejlepší? Mezi tradiční české odrůdy brambor pro přípravu salátu patří Keřkovské rohlíčky, které se na trhu objevují zejména v předvánočním období. Tyto brambory jsou varného typu A/B a mají skvělou chuť, která podtrhne chuť vašeho bramborového salátu.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*